Gündem
  • 30.11.2012 17:20

''Türkiye dünyanın pivot oyuncularından biri''

İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Sabancı Center'da düzenlenen etkinlikte ''Küresel Ekonomide Kilit Ülkeler'' başlıklı bir sunum yapan Snyder, Türkiye'nin bölgesinde ve küresel ekonomide gücünü artırdığını belirterek, ''Bundan 30 sene öncesinde küresel ekonomide daha çok ABD, Avrupa ve Japonya'nın ağırlığı vardı. Fakat artık bu değişiyor. Dünya daha düz bir hal alıyor. Bu Türkiye açısından son derece önemli. Türkiye sadece önemli bir ülke değil, çok önemli bir ülke. Dünyanın pivot oyuncularından biri'' diye konuştu.
      Türkiye'nin yükselen ekonomik etkisinden övgüyle söz eden Snyder, Türkiye'nin bölgesinde rakiplerinden ayrıştığına dikkati çekti. Dünyanın öncü ve eksen değiştirici ülkelerine değinen Snyder, ''Brezilya, Türkiye ve İngiltere coğrafi sebeplerden dolayı dünyada eksensel öneme sahip ekonomiler'' dedi.
      Snyder, Türkiye ile Asya'nın yükselen ekonomilerinden Endonezya arasında ciddi benzerlikler olduğunu belirterek, ''Endonezya'da Türkiye gibi Müslüman ağırlıklı bir nüfusa sahip, ekonomisi büyüyor, demografik olarak da benzerlikler var. Fakat Endonezya, Türkiye kadar dünyaya bağlanmış değil. Türkiye, dünyaya daha bağlı ve daha sıkı ilişki içerisinde'' ifadelerini kullandı.
      Türkiye'nin politik ve ekonomik gücünün artık daha hissedilir olduğunu vurgulayan Snyder, ''Türkiye pivotal bir ülke, bunu basketboldaki gibi kullanıyorum, bir şeyi yakalayıp, fırsata çevirebilmekten bahsediyorum. Türkiye coğrafi, politik ve kültürel bir merkez. Eğer dünyanın politik bir haritasını çıkaracak olasak, Türkiye oldukça merkeze yakın yer alır'' şeklinde konuştu.
      Edward A. Snyder, Türkiye'deki yöneticilerin de küresel seviyede dikkatleri üzerine çektiğini belirterek, şunları kaydetti:
      ''Türkiye'de yöneticiler pivot olma özelliğine sahip. Ortak bir birim oluşturarak karşı tarafla ortam bir noktada buluşabiliyorlar. Türkiye'de uzun süre kalan insanlar birçok yeni düzenleme yapmak durumunda kalıyor. Fakat bu durum insanlara riskler karşısında uyum sağlama ve esneklik yetisi kazandırıyor. Belki insanların farklı şartlara kolayca adapte olabilmeleri buradan kaynaklanıyor''
      Türkiye'nin ekonomik görünümünü oldukça olumlu bulduğunu vurgulayan Snyder, ''Türkiye mali açıdan evini düzene koydu. Türkiye ekonomisi yatırım yapılabilir notu sonrasında daha dinamik hale gelecek'' dedi.
     
     Muhabir: Gökhan Kurtaran
     Yayıncı: Affan Kulunyar

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:48

İLGİLİ HABERLER