Ekonomi
  • 19.3.2013 16:11

''Türkiye ekonomisi çok iyi durumda''

İZMİR - Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Direktörü Mark Lewis, Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen ''İstikrar mı? İstihdam mı?'' başlıklı konferans öncesinde Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu ve Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan'ın da katıldığı toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Türkiye ekonomisinde çok sayıda olumlu gelişme gözlemlendiğini, kamu harcamaları, bankacılık sistemi, özel sektörün güçlenmesi gibi alanlarda bu gelişmelerin hissedildiğini ifade eden Lewis, ''Türkiye ekonomisi bu aşamada çok iyi durumda. Çok riskli global bir ortamda zorluklara karşı çok iyi direniş gösterdi. Türk ekonomisinin temelleri iyi durumda. Türkiye global ekonomide giderek daha büyük aktör oluyor'' dedi.

Lewis, Türkiye ekonomisinin hassas noktalarının sorulması üzerine ise yatırımların desteklenmesi için tasarruf gerektiğini belirterek, bu tasarruflarda iç ve dış dengelerin iyi sağlanması ve rekabetçilik ile verimliliğin arttırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye ile IMF arasındaki ilişkilere yönelik bir soru üzerine Lewis, Türkiye'nin 2008 yılından bu yana borç almadığına, borçların kapanmasının ardından Türkiye ile IMF arasındaki ilişkilerin sona ermeyeceğine işaret ederek, IMF'nin 188 üyesiyle sürekli ülke, bölge ve global ölçekte görüş alışverişinde bulunduğunu kaydetti.

''Türkiye'nin IMF'ye katkısı artıyor''

Türkiye ile her alanda görüşmelerin devam ettiğine dikkati çeken Lewis, Türkiye'nin IMF'ye katkısının ve temsil oranının artığını söyledi.

Lewis, IMF'nin küresel krizden çıkardığı derslerin sorulması üzerine de, ekonomi dünyasındaki hemen her aktör gibi IMF'nin de finansal sektördeki risklerin oluşturduğu tehlikeyi öngöremediğini dile getirdi.

Söz konusu risklerin dağılmış olduğunu düşündüklerini ifade eden Mark Lewis, ''Bunların ne kadar tehlikeli olduğunu herkes gibi biz de atladık, dersimizi aldık'' dedi.

ILO Türkiye Direktörü Efendioğlu da 2008 krizinin dünyada önemli değişikliklere ve sorgulamalara neden olduğunu belirterek, istihdam için uluslararası küresel zincirlerin ucuz iş gücü üzerinden rekabete girmeleri durumda bu rekabetin sürdürülebilir olmayacağının anlaşıldığını kaydetti.

Rekabetin ucuz iş gücü maliyetleri üzerinden değil verimlilik üzerinden yapılması gerektiğine işaret eden Efendioğlu, aşırı istikrar odaklı politikaların da istihdam üzerinde olumsuz etkileri olduğunu, bu nedenle ekonomi ve sosyal politikaların bütüncül bir yaklaşımla birbirlerine yapacakları etkiler göz önünde bulundurularak hazırlanması gerektiğini vurguladı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:04

İLGİLİ HABERLER