Gündem
  • 6.7.2024 16:00

Türkiye genelinde gözaltına alınan 1065 Suriye provokatörünün 468'i sabıkalı çıktı

Kayseri olayları: Türkiye genelinde gözaltına alınan 1065 kişiden 28'i tutuklandı

Kayseri'de Pazar gecesi başlayan ve sonrasında farklı kentlere yayılan şiddet olayları büyük yankı uyandırdı. Şiddet olaylarının fitilini ateşleyen olay, Suriye uyruklu olduğu belirtilen bir kişinin küçük yaştaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla tutuklanması oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olaylar sonrasında Türkiye genelinde yapılan operasyonlarda toplamda 1065 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 28’inin tutuklandığını ve 187'si hakkında adli kontrol kararı verildiğini açıkladı.

Cuma günü Kayseri’yi ziyaret eden Bakan Yerlikaya, burada yapılan Türkiye’nin Huzuru Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yalnızca Kayseri'de 855 kişinin gözaltına alındığını, bunların 13’ünün tutuklandığını ve 145’i hakkında adli kontrol kararı verildiğini belirtti.

Bakan Yerlikayta gözaltına alınanların 468’inin 50 farklı suçtan adli kaydı olduğunu dile getirdi.

Bu suçların arasında göçmen kaçakçılığı, kasten yaralama, yağma, hırsızlık, cinsel istismar, tehdit-hakaret, uyuşturucu, mala zarar verme, dolandırıcılık ve şantaj gibi suçların olduğunu söyleyen Yerlikaya, şöyle konuştu:

''Ülke genelinde benzer olaylar nedeniyle toplam 1065 şahıs gözaltına alındı. Bunların 28’i tutuklandı 187’si hakkında adli kontrol kararı verildi. İşlemleri hala devam edenler de var.

Kayseri'de Pazar gecesi kalabalık gruplar belli noktalarda toplanarak yabancı uyruklulara ait olduğu belirtilen işyerlerine ve araçlara hasar vermiş, polis olaylara müdahale etmişti.

Yerlikaya olaylarla ilgili yapılan yüz binlerce paylaşımın büyük çoğunluğunun "provokatif ve negatif" olduğunu belirtti:

"Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımızın Güvenlik Daire Başkanlığımız ile koordineli yaptığı çalışmalar sonrası Kayseri’deki olaylarla ilgili provokatif ve dezenformasyon içerikli paylaşım yaptığı değerlendirilen 6’sı yurt dışında olmak üzere toplam 189 hesap yöneticisi tespit edildi. 108 şahıs yakalandı. Bunlardan 12’si tutuklandı."

Yerlikaya, tespit edilen 189 hesaptan gözaltına alınan 6 şahsın işlemlerinin devam ettiğini, 38’sine adli kontrol kararı verildiğini ve 52’sinin serbest bırakıldığını açıkladı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da provokasyon nitelikli paylaşımlara yönelik olarak çalışma yapıldığını duyurmuştu.

Kayseri sokaklarında başlayan gerginlik, siyasetçiler arasında mültecilere yönelik politikalara ilişkin tartışmaları da bir kez daha körükledi.

Peki kentte neler yaşandı, Suriyelilerin yoğunlukta olduğu mahallelerde bu noktaya nasıl gelindi?

 

Güncellenme Tarihi : 6.7.2024 18:09

İLGİLİ HABERLER