Türkiye ile Ukrayna arasında 7 anlaşma imzalandı
Türkiye ile Ukrayna arasında 7 anlaşma imzalandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin daveti üzerine Türkiye ile Ukrayna arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in 10'uncu Toplantısı'na katılmak üzere Ukrayna'ya geldi. Erdoğan ve Zelenskiy baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlerken, toplantı öncesi Türkiye ile Ukrayna arasında 7 anlaşma imzalandı.

Türkiye Ticaret Bakanlığı ile Ukrayna Devlet Gümrük Servisi arasındaki programların karşılıklı tanınmasına ilişkin eylem planı oluşturulurken, Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması, Gençlik Politikası alanında iş birliği anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Bakanlığı ile Ukrayna Devlet Vergi Servisi arasında ise Teknik İşbirliği Mutabakat Muhtırası imzalandı.
Türk Standartları Enstitüsü ile Ukrayna Bilimsel Araştırma ve Stardardizasyon, Belgelendirme ve Kalite Sorunları Hakkında Eğitim Merkezi arasında mutabakat muhtırası, Türkiye ile Ukrayna Bakanlar Kurulu arasında 4 Aralık 2009 tarihinde Kiev'de imzalanan Kanun Uygulayıcı Birimlerin İşbirliği Anlaşması'nın tadil edilmesine yönelik protokol imzalandı.

Türkiye ile Ukrayna arasında ayrıca Yüksek Teknoloji ve Havacılık/Uzay Sanayii Alanında İşbirliğine Dair Çerçeve Anlaşması, Türkiye Ticaret Bakanlığı ile Ukrayna Gümrük Servisi arasında ise Ortak Gümrük Komitesi tesis edilmesine ilişkin protokol imzalandı.
Öte yandan görüşmede, Türkiye Ticaret Bakanlığı ile Ukrayna Devlet Gümrük Servisi arasında yetkili Ekonomik Operatör Programları'nın karşılıklı tanınmasına ilişkin eylem planı oluşturuldu.

Resmi ziyaret kapsamında Ukraynada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey toplantısına katıldı.

BAKANLIK'TAN ANLAŞMAYA DAİR AÇIKLAMA
Bakanlıktan yapılan açıklamada, anlaşma ile Türk firmalarının ileri teknoloji, havacılık ve uzay alanında Ukrayna'da yapacakları yatırımlara özel teşvikler sağlanacağı belirtilerek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in nezaretinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov anlaşmayı imza altına aldı. Anlaşma ile iki ülke arasındaki ilişkiler bir üst seviyeye çıkacak. Anlaşma sayesinde yüksek teknoloji, havacılık ve uzay alanlarında Ukrayna'ya yatırım yapacak Türk firmalarına önemli teşvikler sağlanacak.
İki ülke arasındaki ortak çalışma alanları genişletilecek. Üretim, bilimsel ve teknik potansiyelin verimli kullanılması için uygun koşullar yaratılacak. Yüksek teknoloji ve havacılık endüstrisinde Türk şirketlerinin yatırım ortamının iyileştirilmesine olanak sağlanacak. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Türk yatırımlarına 2035 yılına kadar Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Gümrük Vergisi istisnaları sağlanacak. Yatırım yapan Türk firmalarına gümrük ve vergi teşvikleri gibi bir dizi önemli imkan sunulacak" ifadelerine yer verildi.
RESMİ TÖREN İLE KARŞILANDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vladimir Zelenskiy tarafından resmi törenle karşılandı. İki ülke milli marşlarının okunduğu törende Erdoğan, daha sonra karşılama kıtasını selamladı. Bugün imzaladığımız anlaşma, BAYKAR Makina İHA’larının Ukrayna’daki üretimini genişletecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik ediyor.
