Gündem
  • 6.8.2024 19:26

Türkiye İsrail'in otomobillerini vurdu

Türkiye'nin, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak tüm ürünleri kapsayan ihracat ve ithalat işlemlerini durdurması, İsrail'de özellikle otomobil sektörünü olumsuz etkiledi. İsrail medyası, en popüler otomobil markalarının piyasadan kaybolduğunu belirtti. Türkiye, Mayıs ayında aldığı bu ekonomik boykot kararını, İsrail'in yeterli insani yardıma izin verene kadar sürdüreceğini açıkladı.

İsrail'de otomotiv endüstrisi, otomobil üreticisi bir ülke olmamasına rağmen öne çıkıyor. Ülkede özel araç kullanımı, kısmen yetersiz toplu taşıma nedeniyle oldukça yaygın. 2021'de İsrail'deki özel araç sayısı 3,31 milyonu aştı. 2013'ten bu yana kademeli olarak arttı. İsrail'deki otomobil pazarı, özellikle Japonya ve Güney Kore'den olmak üzere öncelikle ithalata dayalıdır . İthal edilen otomobillerin %37,5'i 2022'de bu ülkelerdendi. Buna paralel olarak, Japon otomobil markası Kia, o yıl İsrailli alıcılar arasında en yaygın otomobili oluşturdu ve tüm yeni özel araçların %16,5'lik payına sahipti.

TÜRKİYE'NİN BOYKOTU BÜYÜK BİR DARBE OLDU: POPÜLER MARKALAR KAYBOLDU

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye'nin kararı sonrası yerel üretim ve diğer ülkelerden ithalata odaklanarak ticarette yeni alternatifler bulunacağını söylemişti ancak Türkiye'nin boykot kararı İsrail'i oldukça zor bir duruma sokmuş gibi görünüyor.

İsrailli Ice yayın organında bugün yayınlanan bir haberde Türkiye'nin boykot kararının İsrail için büyük darbe olduğu vurgulandı ve "Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'e uyguladığı ekonomik ambargo işaretlerini göstermeye başlıyor. İsrail'deki otomobil ithalatçıları, popüler otomobil markalarının modellerinde ciddi kıtlık olduğunu bildiriyor. Toyota, Hyundai, Renault ve Ford gibi markalar İsrail yollarından kayboldu ve artık sipariş verilmiyor. Fabrikaları Türkiye menşeli Avrupalı ​​ihracatçılar olduğundan Hyundai, Toyota, Renault ve Ford Mayıs ayından beri İsrail'e gelmiyor. İsrail'deki en ucuz otomobil olan Hyundai i10 da yollardan tamamen kayboldu. Hyundai i20 ve Hyundai Bayon hiç sipariş edilemiyor." ifadeleri kullanıldı.

SAVAŞTAN SONRA BİLE DÖNÜŞ İHTİMALİ YOK

Calcalist haber sitesi de otomobil ihracatında önde gelen on ülkeden biri olan Türkiye'nin İsrail'e uyguladığı ticari ambargonun yerel endüstrinin haritasını şimdiden değiştirdiğini itiraf ederek şu ifadeleri kullandı;

"Popüler Toyota ve Hyundai modellerinin envanteri tükendi ve savaştan sonra bile ihracata dönüş ihtimali yok. İthalatçılar alternatif arayışındalar. Üretici acenteleriyle temasa geçmek zorunda kalabilirler bu da uzun süreli nakliye süreçleri ve uygun bakım için daha yüksek ödemeler anlamına geliyor.

Hyundai, Toyota, Renault ve Ford Türkiye'de üretim yapıyor ve geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana diğer birçok ürün gibi bu otomobiller de İsrail'e ihraç edilmiyor. Türkiye'de üretilen modellerin listesi iyi biliniyor çünkü bunlardan bazıları en çok satanlar. Örneğin Toyota Corolla ailesi Union Motors'un stokları tükenmiş durumda, Toyota CH-R hala mevcut, yaklaşık bir hafta öncesine kadar İsrail'deki en ucuz araba olan Hyundai i10'u sipariş etmeye çalışan herkes Türkiye'deki durum nedeniyle sipariş vermenin mümkün olmadığına dair bir mesajla karşılaşıyordu. Bugünlerde sipariş vermeye çalışanlar, modelin sipariş sayfasının artık mevcut olmadığını görecekler."

 

Güncellenme Tarihi : 6.8.2024 20:37

İLGİLİ HABERLER