Gündem
  • 9.10.2024 21:53

Türkiye Mısır'da 1000 fabrika kuracak

Türkiye Mısır'da 1000 fabrika kurmayı hedefliyor

Türkiye'nin Mısır Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, ülkesinin önümüzdeki yıllarda Mısır'da iki sanayi bölgesi kurarak 1000 fabrika kurmayı hedeflediğini açıkladı.


Türk büyükelçisi, TRT Arabi kanalına verdiği röportajda, bir Türk şirketi ile Mısır Sanayi Bakanlığı arasında bir anlaşma imzalandığını söyledi. 6 Ekim Şehri ve Yeni İdari Başkent'te toplam 5 milyon metrekarelik iki ayrı sanayi bölgesinin kurulmasına ilişkin.

"5-10 yıl içinde burada 1.000 fabrika kurulacak ve en az 50.000 kişiye istihdam sağlanacak."

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi'nin ziyareti sırasında imzalanan anlaşmalar çerçevesinde hazırlanan çerçevede, "Önümüzdeki dönemde iki ülke arasında özellikle ekonomik, ticari ve teknik alanlarda yoğun iş birliğine tanık olunacağına" dikkat çekti. Geçen ay Ankara'ya gittim.

Mısır ve Türkiye, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 5 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmayı hedeflerken, büyükelçiye göre bu yıl "iki ülke arasındaki ticaret hacminde rekor rakama ulaşmayı" hedefliyorlar. İki ülkenin "yavaş yavaş 9,5 milyar dolarlık ticaret hacmine (sıvılaştırılmış doğal gaz hariç) 1 milyar dolara yaklaştığını" doğruladı.

Türk büyükelçisi şunları ekledi: "Dolayısıyla 5 yıl içinde 15 milyar dolarlık ticaret hacmi ulaşılabilir bir hedef gibi görünüyor."

Bu bağlamda hazır giyim alanının önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti. Bunun nedeni, tekstilin emek yoğun bir sektör olmasıdır ve “Türkiye'nin Orta Doğu, Avrupa ve tüm dünyada hazır giyim alanında önde gelen ülkelerden biri olduğunu” ve girişimcilerin bu alanda çok aktif olduklarını belirterek. Mısır, büyük pazarı olan ve istihdam açısından oldukça zengin bir ülke.
Türk büyükelçisi, Mısır'ın "dünya ülkeleriyle çok iyi bir ekonomik entegrasyona" sahip olduğundan ve Avrupa, Amerika, Latin Amerika, Afrika ve Orta Doğu ile serbest ticaret anlaşmalarından bahsetti. Amerika ile de Nitelikli Sanayi Bölgeleri Anlaşması var. "Mısır'ı Türk yatırımcılar ve işadamları için bu kadar çekici kılan şey nedir?"

Türk yatırımcılar ile Mısırlı yetkililer ve yetkililer arasındaki çok iyi işbirliğinin altını çizdi. Türk firmalarının öncelikli olarak ihracata yönelik üretim yaptığını kaydeden; Ona göre ürünleri “hem Mısır hem de Türkiye ekonomisine ve şirketlerimize önemli katkılar sağlıyor”

Mısır'daki Türk yatırımları büyük ölçüde sanayi sektörüne odaklanıyor ve Büyükelçi Shen, "Mısır'ın tekstil alanındaki geleceğini, iki ülke arasında kazan-kazan temelinde çok parlak" gördüğünü söyledi. ‏

Güncellenme Tarihi : 9.10.2024 21:58

İLGİLİ HABERLER