Ekonomi
  • 27.3.2013 21:11

Türkiye not müjdesi!..

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunun “BB”den “BB+ “ya yükseltmesine gerekçe olarak, Türkiye'nin artan ekonomik direncine ve Kürt meselesinin çözülmesi için kaydedilen ilerlemeye dikkat çekti.

S&P'nin Türkiye'nin not artırımına ilişkin açıklamasında, “Not  artırımımız Türkiye'nin halen oldukça büyük olan dış finansman ihtiyacını, iç  talepteki azalmanın da etkisiyle ihracat performansını artırarak yavaş ve  sürdürülebilir şekilde azaltmasını yansıtmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, 2012 yılında Türkiye'nin cari açığının azalarak gayri safi  yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6 oranına kadar çekildiği hatırlatılarak, ekonomik  büyümenin S&P tarafından daha “sürdürülebilir” olarak görülen bir seviyeye  çıkarıldığına işaret edildi.

Döviz borçlanmasını sınırlayan politikaların, kredi genişlemesine dair  alınan önlemlerin ve dalgalı kur rejiminin faydalarının, Türkiye'nin dışsal  dengelemesini sağladığı dile getirilen açıklamada, “Bu faktörler 2013-2014  yıllarında dış likidite görünümünün kötüleşmesi halinde Türkiye'nin  adaptasyonununa yardımcı olacaktır” görüşüne yer verildi.

Not artırımına bir diğer gerekçe olarak, “Kürt meselesinin çözülmesi  için kaydedilen ilerlemeye” dikkat çekilen açıklamada, “Bunun, daha önce  gösterilen çabalardan daha uzun süreli olmasını bekliyoruz. Eğer öyle olursa,  güvenlik sebepli harcamalar azalacak ve sınır ticareti artacaktır” ifadeleri  kullanıldı.

MOODY'S'DEN NOT ARTIŞI İHTİMALİNİ ARTIRDI

S&P'den gelen açıklamayı hurriyet.com.tr'ye değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof.Dr.Burak Saltoğlu, piyasaların kötüye gittiği bir dönemde kararın Türkiye'yi korunaklı alan olarak göstermeye destek olacağını söyledi. Saltoğlu, bu kararın ardından bir başka kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'yi üçüncü çeyrekten sonra yatırım yapılabilir seviyeye yükseltme olasılığının arttığını da söyledi.

Saltoğlu şöyle konuştu:

"Bundan bir süre önce Fitch'in yaptığına benzer bir açıklama. O dönemden bu yana makro ekonomide bir değişim yok ama politik anlamda atılan adımlar var. Bunlar pozitif algılanarak özellikle politik risk tarafında azaltıcı olarak görülmüş olabilir. Türkiye'nin dünya ekonomisinin bulunduğu şartlar altında göreli olarak iyi konumunu koruması da önemli avantaj sağlıyor. Bunların hepsi önemli. Diğer taraftan notumuzda çok da aşırı bir sıçrama yok. Bu seviyeler Türkiye'nin hakettiği seviyeler.

"Bunun sonunda Moody's'in not artışı kararı da daha olası hale geliyor. Çünkü kurumlar aynı ekonomik ve siyasi göstergelere bakıyorlar. Zamanı kestirmek zor belki ama Moody's'in de bir aşamada devreye girmesini bekleyebiliriz. Büyük makro ve siyasi negatif dönüşümler yaşanmadığı sürece 2013'ün üçüncü çeyreğinden sonra Moody's'den de not artışı bekleyebiliriz.

"Ayrıca, piyasa tarafında dünyanın kötü gittiği Türkiye'ye bir yerde destek olabileceğini düşünüyorum. Moody's'in son açıklamasından sonra TL bonoları negatif ayrışmıştı, bu karar o olumsuzluğu durduracaktır. Bununla birlikte, sermaye hareketlerinin olumsuza dönmesi aşamasında bu haberin gelmesi Türkiye'nin kendine belli bir korunaklı alan sağlamasına da yardımcı olacaktır."
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:50

İLGİLİ HABERLER