Ekonomi
  • 23.5.2012 15:16

Türkiye OECD içinde başı çekecek

PARİS - Birol, OECD Forumu'nda enerji fiyatların küresel ekonomiye olan etkileri konusunda bir konuşma yaptı.
      AA muhabirine OECD forumu ve bakanlar konseyi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Birol, ''Hızla büyümesi önümüzdeki yıl da devam etmesi beklenen Türkiye'nin, dünya ekonomisinde önemli bir aktör olamaya devam edeceğini belirtirken, cari açık ve enflasyon rakamlarına dikkat edilmesi gerektiğini uyarısında bulundu.
      Birol, OECD dönem başkanlığı ve G-20'de 3 yıl sonra dönem başkanı olacak olmasının Türkiye'nin büyüyen rolüyle atılan önemli adımların bir göstergesi olduğunu ifade etti.
      Fatih Birol, ''Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın bugünkü konuşması beni mutlu etti. Türkiye'nin 10 yıl içinde nereden gelip nereye gittiğini özetledi. Başlı başına bir başarı hikayesi.''dedi.
      Birol, OECD rakamlarına bakıldığında Türkiye'nin en hızlı büyüyen ülke olduğunu belirterek, ''Önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin OECD içinde büyümenin başını çekeceğini umuyoruz''dedi.
      Türkiye'nin bununla birlikte birçok OECD ülkesinde olduğu gibi bazı sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Birol, ''Bunların başında cari açık geliyor. Cari açığın Türkiye için en önemli nedenlerinden birisi petrol fiyatları. Petrol fiyatlarının bu kadar yüksek seyrediyor olması Türkiye'nin bu sene için 65-70 milyar dolarlık bir fatura demektir'' dedi.
      Petrol fiyatlarının ciddi bir şekilde düşmesini beklemenin iyimserlik olacağını kaydeden Birol, ''Avrupa'da çok büyük bir resesyon olmazsa petrol fiyatları 100 dolar civarında seyredecek. Petrol ithal eden ülkelerin ekonomisi için bu kötü bir haber. Aynı zamanda dünya ekonomisinin toparlanması için de kötü haber. Şu anda dünya ekonomisinin motoru olan Çin'in büyümesi yavaşlıyor. Nedeni de Çin in petrol faturasının hızlı bir şekilde büyümesi'' diye konuştu.
 

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:49

İLGİLİ HABERLER