TÜRKİYE OECD İÇİNDE DEVLET VE İSRAF SIRALAMASINDA SONUNCU OLDU...
Akgül, Bolu Abant'ta basınla düzenlediği sohbet toplantısında, Türkiye'de israfın önlenmesi, verimliliğin artırılması, mikro kredi ve gıda bankacılığı konusunda yapılan araştırma ve çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Akgül, 2004 yılının Türkiye'de israfı önleme ve verimlilik yılı olarak kabul edildiğini belirterek, 1980'li yılların ikinci yarısından itibaren ekonominin bir israf kısır döngüsüne girdiğini vurguladı.
Ekonominin kamu israfı, bütçe açıkları, kamu borçlanma gereği yüksek faizler, yatırımların azalması, borcun borçla finansmanı gibi döngünün içinde bunaldığını anlatan Akgül, Türkiye'deki israfın büyüklüğünü şöyle açıkladı:
''Türkiye'nin 2003 yılı gayrisafi yurt içi hasılası 259 katrilyon liradır. Bu rakamın yüzde 25'i yani 64 katrilyon 750 trilyon lirası israf edilmektedir.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2003 yılında, 30 OECD ülkesini kapsayan israfla ilgili bir değerlendirme yapıldı. Ülkelerin mukayeseli çalışmasında Türkiye 30 ülke içinde devlette israf sıralamasında sonuncu oldu. En az israfın olduğu ilk 3 ülke ise sırasıyla Finlandiya, Danimarka ve Lüksemburg...
Türkiye'de kamudaki israfı 3 ana başlıkla değerlendiriyoruz. Bunlardan ilki altın israftır ki iç borç faizine ödenen paralardır. Gümüş alan olarak tabir ettiğimiz sosyal güvenlik kurumlarına verilen kaynaktır ve bronz alan olarak tabir ettiğimiz kısımda da kamudaki yapılanmadan kaynaklanan israflardır.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:13