Gündem
  • 19.9.2024 10:00

Türkiye petrol arama gemimizi koruması için Somali'ye'ye iki savaş gemisi gönderdi

Türkiye Somali'ye savaş gemisi gönderiyor

Türkiye'nin Somali açıklarındaki doğal gaz arama faaliyetlerine destek amacıyla bölgeye iki savaş gemisi göndereceği bildirildi.

Türkiye'nin Somali'ye iki savaş gemisi konuşlandıracağı bildirildi.

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberine göre, konuyla ilgili iki kaynak, Türkiye'nin bir Türk enerji araştırma gemisini korumak için Somali sularına iki fırkateyn göndermeyi planladığını belirtti.

Türkiye ile Mogadişu yönetimi arasında bu yılın başlarında imzalanan bir anlaşma doğrultusunda Ankara, "Somali sularını dış tehditlere karşı koruma" ve "Somali'nin münhasır ekonomik bölgesinde enerji kaynakları arama ve sondaj yapma hakkı" elde etmişti.

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar geçen hafta Türk basınına yaptığı açıklamada Türkiye Petrolleri'nin Somali denizlerinde her biri 5 bin kilometrekarelik üç saha için ruhsat sahibi olduğunu belirtmişti. Bayraktar, Oruç Reis gemisinin bölgede "daha önce hiç yapılmamış bir üç boyutlu sismik çalışma yürüteceğini" kaydetmişti.

Bayraktar ayrıca Türk donanmasının gemiyi koruyacağını söylemişti. Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynak, Ankara'nın bölgeye iki fırkateyn ve ilave yardımcı gemiler konuşlandırmayı planladığını dile getirdi.

Bölgede petrol bulunması ve sondaj yapılması halinde elde edilecek gelirler Mogadişu yönetimiyle paylaşılacak.

Güncellenme Tarihi : 19.9.2024 10:04

İLGİLİ HABERLER