Gündem
  • 7.7.2021 23:09

Türkiye S-400'leri vurabilecek çok güçlü ve gizli bir füze geliştirdi

Türkiye, S-400'ü vurabilecek 'çok gizli' bir füze saklıyor.. Bu haber birkaç gündür Dünyaca ünlü Savunma dergi ve sitelerinde manşetleri süslüyor..
Milli imkanlarla geliştirilen AKBABA Anti-Radyasyon Füzesi’nin ismi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından resmi olarak zikredildi.
Türk savunma sanayii şirketlerinin milli imkanlarla AKBABA adında bir Anti-Radyasyon Füzesi geliştirdiği, bir süredir biliniyordu. 30 Haziran 2021 tarihinde ANADOLU KARTALI 2021 Eğitimi kapsamında düzenlenen Basın ve Seçkin Gözlemci Günü esnasında, AKBABA’nın ismi de resmen zikredildi.

Haberin kaynağı yüksek düzeydi bir askeri yetkili.. Uluslararası Anadolu Kartalı 2021 Tatbikatı, 21 Haziran – 2 Temmuz 2021 tarihleri arasında Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda icra edildi.
Bu tatbikata yurtdışından da gazeteciler gözlemci olarak geldi.
İddialara göre;  Anadolu Kartalı iç askeri tatbikatı sırasında bir hava kuvvetleri yetkilisi, Türkiye'nin Rusya'nın hava savunma sisteminin radarını vurabilecek ve onu etkisiz hale getirebilecek bir füze üzerinde çalıştığını belirtti.
Bu duyuru Tatbikatin yapıldığı Konya ilinde yapıldı. 
Türk komutan Roketsan'ın proje üzerinde çalıştığını doğruladı ve füzenin Türkiye'nin beşinci nesil TF-X avcı uçağının silahlanmasının bir parçası olacağını bildirdi

Akbaba isimli bu füze, bir tür radyasyon önleyici füzedir. 
Yüksek hızlı bir füze olan ve düşmanın radar istasyonlarıyla etkisiz hale getiren ve Türkler tarafından halen kullanılan Amerikan AGM-88 HARM füzelerinin yerini alacak.
Doğrulanmayan bilgilere göre füze, kendine özgü bir tasarıma, AESA radarına ve pasif RF başlığına sahip olacak.

Bu roket hakkında mevcut tüm bilgiler özellikle gizleniyor. Türk makamları projeyi "katı gizlilik" altına sokuldu. Bu yüzden de yabancı basında ancak yukarıdaki kadar kısıtlı bilgi verildi.
BulgarianMiliter.com adlı savunma sitesi Rocketsan'a başvururak daha çok bilgi istedi. Roketsan'dan  bu bilgilerin resmi bir onayı veya reddi henüz yok. Ağırlık, aralık ve boyut net değil. cevabı verildi.

Rus uzmanlar, bu füzenin bu kadar gizli olmasının nedenlerinden birinin, Ankara'dan Rus hava savunma sistemlerini satın aldıktan sonra Türklerin sistemlerine karşı bir seçenek aramaya başlaması olduğunu söylüyor. Durum böyle olsa bile, Rus S-400 hava savunma sistemlerinin bulunduğu alanların genellikle Türk “akbabasını” önleyecek kısa ve orta menzilli füzesavar sistemleriyle desteklendiğini söylüyor .

Anti-Radyasyon Füzesi Nedir?

Anti-Radyasyon Füzeleri; radar, komuta-kontrol ve elektronik harp sistemleri gibi hedefleri imha etmek için geliştirmişlerdir. Pasif radar güdüm sistemi sayesinde radyasyonun yoğun olduğu noktaya yönelerek, kara ve denizlerde konuşlu sistemleri imha etmek amacıyla kullanılırlar.

Genel Özellikleri

DEAD ve SEAD olarak kısaltılan “Düşman Hava Savunmasının İmha Edilmesi / Bastırılması” görevlerinde kullanılmak üzere geliştirilmişlerdir.

Klasik patlayıcılı harp başlığı taşırlar. Süpersonik hızlara ulaşabilirler.

Tespit edilmeleri ve imha edilmeleri zordur.

Home-of-Jam denilen karıştırma kaynağına güdüm özelliğine sahiptirler


 

BulgarianMilitary.com

Güncellenme Tarihi : 7.7.2021 22:35

İLGİLİ HABERLER