Dünya
  • 31.10.2019 00:03

Türkiye Uygur Türklerine destek bildirisini neden imzalamıyor

BM üyesi 23 ülkeden Çin'e Doğu Türkistan çağrısı....Birleşmiş Milletler üyesi 23 ülkenin, Çin'in Uygur politikaları nedeniyle insan haklarına yaptığı saygı duyma çağrısına, Türkiye katılmadı.
Türkiye'nin kendi soydaşlarını korumaya yönelik böyle bir girişime imza koymaması, kafaları karıştırdı. Dışişleri Bakanlığı da bu konuda bir açıklama yapmadı.
İmza koymamak bir yana Uygur Türklerine zulüme sessiz kalmak hükümetin politikalarına da ters. Hal böyle iken yinede Uygur Türkleri konusunda tuhaf politikamız sadece Uygur Türklerinin değil bütün dünyanın da merakını çekti.
Bildiriye imza koyan 23 ülke, bu işe başta sahiplenmesini bekledikleri Türkiye'nin imza atmamasına çok şaşırdı.
İşin başka bir acı yanı ise; bildiriye diğer Türki Cumhuriyetlerden de hiç bir kimsenin ve Müslüman ülkelerden de tek bir ülkenin bile imza vermemiş olması..

İŞTE O ÜLKELER

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 23 ülkeden Çin'e, Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygur azınlığa yönelik politikaları nedeniyle insan haklarına saygı duyma çağrısı yapıldı. Türkiye çağrıya katılan ülkeler arasında yer almadı.

Salı günü toplanan BM Genel Kurulu İnsan Hakları Komitesine hitaben 23 ülke adına söz alan İngiltere temsilcisi, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri iddialarına ilişkin endişeleri dile getiren bir açıklama yaptı.

İngiltere'nin BM daimi temsilcisi Karen Pierce, konuşmasında "Bölgede kitlesel gözaltılar, kültürel ve dini pratikleri kısıtlama çabaları, etnik Uygurları orantısız bir biçimde hedef alan kitlesel gözetim ve diğer insan haklar ihlallerini ve istismarları gösteren güvenilir raporlar var." ifadelerine yer verdi.

Aralarında ABD, Kanada, Japonya ve Avustralya'nın da bulunduğu 23 ülke Çin'i "uluslararası ve ulusal yükümlülüklerini ve insan haklarına saygı duyma taahhütlerini yerine getirmeye" davet etti.

Kurulda ayrıca Çin'den, uluslararası gözlemcilerin Doğu Türkistan'a erişimini sağlaması istendi.

Çin'e çağrı yapan ülkelerin tamamı: Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İrlanda, Japonya, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç, ABD ve İngiltere.

İngiltere'nin açıklamasından kısa bir süre sonra, Belarus 54 ülke adına Çin'in Doğu Türkistan'daki "terörle mücadele" programının onaylandığını ifade eden başka bir açıklama yaptı. "Terörle mücadele" programını imzalayan ülkeler arasında Rusya, Mısır ve Sırbistan da yer alıyor.

"Ticari görüşmelere yardımcı olmuyor"

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun ise ABD'nin de içinde bulunduğu 23 ülkenin bildirisine yönelik, bunun "Washington ile Pekin arasındaki ticari görüşmelere yardımcı olmadığı" açıklamasını yaptı.

Gazetecilere konuşan Jun, "Bir yandan bir ticaret anlaşması yapmaya çalıştığınızı, diğer yandan ise başkalarını suçlamak için herhangi bir meseleyi, özellikle de insan hakları meselelerini kullandığınızı hayal etmek zor." ifadelerini kullandı.

BM'ye göre 1 milyon kadar Uygur, Çin tarafından toplama kamplarında tutuluyor. Çin makamları iddiaları reddederek buraların İslam'ın radikalleşmesine karşı kurulan 'mesleki eğitim merkezleri' olduğunu iddia ediyor.

Güncellenme Tarihi : 31.10.2019 00:36

İLGİLİ HABERLER