Türkiye'nin hak ettiği not yine verilmedi...
Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasaların Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke olarak gördüğünü, kredi derecelendirme kuruluşlarının ise geriden geldiğini söyledi.
Not artırımının olumlu bir gelişme olduğunu ancak Türkiye'nin hak ettiği notun yine verilmediğini ifade eden Yılmaz, Türkiye'de ekonomik göstergelerin ciddi şekilde iyileştiğini, enflasyonun tarihi düşük seviyelere indiğini, 2012'de cari açığın gerilediğini, önemli bir iyileşme kaydettiğini anlattı.
Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:
''Birçok ülkede kamu borçları artarken, borçların milli gelire oranı artarken Türkiye'de bu, düşme eğilimini devam ettirdi. Bütün bunlarla Türkiye aslında 2013'e çok daha olumlu bir makro ekonomik göstergeler setiyle giriş yapmış oldu. Bu da piyasaları etkileyen bir unsur.
Ayrıca Türkiye güçlü bir siyasi liderliği olan, politikalarını istikrarlı şekilde uygulamaya devam eden bir ülke. Bu yönüyle reformlarını devam ettiren bir ülke. Bütün bunlara baktığımız zaman çok daha iyi bir yerde olması gerekir ama bu atılan adım yetersiz de olsa olumlu yönde bir adım.''
-''Türkiye 'yatırım yapılabilir' notuna ulaşması gereken bir ülke''-
Türkiye'nin şu anda ''kesinlikle yatırım yapılabilir ülke notuna ulaşması gereken bir ülke'' olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''Fitch bunu yaptı zaten ama 2 kredi derecelendirme kuruluşunun bu yönde not vermesi, daha farklı seviyeye taşıyacak Türkiye'ye gelen finansal yatırımları. O açıdan önemli. İnşallah önümüzdeki süreçte piyasanın zaten verdiği notu, kredi derecelendirme kuruluşu da vermek durumunda kalacak'' diye konuştu.
Buna bakmadan doğru bildikleri politikaları uygulamaya devam edeceklerini belirten Yılmaz, önemli olanın Türkiye'nin gerçek piyasa aktörlerine güven vermesi olduğunu söyledi. Yılmaz, ''Bu politikalar devam ettiği sürece kredi derecelendirme kuruluşları da er veya geç piyasanın bu realitesine uymak zorunda kalacaklar'' dedi.
Yılmaz, iki ayrı derecelendirme kuruluşunun yatırım yapılabilir ülke notu vermesinin Türkiye'ye gelecek finansman miktarı ve maliyetini olumlu yönde etkileyeceğini sözlerine ekledi.
Yalçıntaş: Not artışı birçok yatırım fonunun Türkiye'ye girmesini çok daha kolaylaştıracak.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'un (S&P), Türkiye'nin kredi notunu artırmasına ilişkin, ''Not artışı birçok yatırım fonunun Türkiye'ye girmesini çok daha kolaylaştıracak. Türkiye'ye gelen yabancı sermaye miktarı artacaktır'' dedi.
Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, not artışının üç uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu içinde ''en muhafazakarı'' olan S&P'den gelmesinin mühim olduğunu kaydetti.
S&P'nin her zamanki gibi geriden geldiğini dile getiren Yalçıntaş, ama bu not artışının son derece olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.
Yalçıntaş, S&P'nin kredi notu artışının reel sektöre olumlu şekilde yansıyacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Birincisi şüphesiz ki bu not artışı kısa vadede Türk tahvillerinin değerini artıracaktır. İkincisi de orta vadede hem devlet hem özel sektör daha ucuza ve daha uzun vadeli borçlanabilecektir. Başka bir önemli nokta da birçok uluslararası fon, yatırım yaparken en az iki derecelendirme kuruluşunun yüksek not vermesini şart koşuyor.
Böylece birçok yatırım fonunun Türkiye'ye girmesi çok daha kolaylaşacaktır. Türkiye'ye gelen yabancı sermaye miktarı artacaktır. Bu da bizler açısından son derece sevindirici bir gelişme.''
Başkan Yalçıntaş, S&P'nin not artışı ile birlikte yabancı sermayenin Türkiye'ye gelişinin kolaylaşacağını ve TL'nin değer kazanması yönünde bir baskı oluşacağını dile getirerek, ''Bu baskı karşısında Merkez Bankası'nın nasıl bir tutum alacağını da göreceğiz'' değerlendirmesinde bulundu.
S&P'nin not artırım gerekçesinde çözüm sürecine vurgu yaptığına da işaret eden Yalçıntaş, ''Çözüm süreci Türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomik anlamda önünü açan ve bir sıçrama yapmasına zemin hazırlayacak en önemli etmendir. Bu bağlamda Türkiye'nin çözüm sürecine girmiş olmasını, ekonominin daha canlanacağının, üretiminin daha verimli olacağının ve gelir dağılımın daha adil olacağına önemli bir göstergedir. Bu da o ülkenin geleceğine olan güveni artıran bir etmendir'' açıklamasında bulundu.
Mustafa Koca: ''Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin kredi notu yine hak ettiği şekilde artmaya muktedirdir''
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P), not artırımı konusunda, ''Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin kredi notunun yine hak ettiği şekilde artmaya muktedir olduğu'' değerlendirmesinde bulundu.
Koca, yazılı açıklamasında, S&P'nin, Türkiye'nin kredi notunu ''BB''den ''BB+''ya yükseltmesini değerlendirdi.
Mustafa Koca, bu gelişmenin, son 3 yılda küresel krizin tahrip edici etkilerinden hızla uzaklaşarak dünyada pozitif ayrışan Türkiye ekonomisinin üzerinde yürüdüğü patika içerisinde sürpriz niteliğinde olmayan, doğal ve anlamlı bir yere sahip olduğunu belirtti.
Koca, şunları kaydetti:
''Bugünkü not artışı, Kasım 2012'de Fitch'in, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkardığında, gelişmeyi sürpriz olarak karşılamayıp, bu geç kalmış gerçekleşmeye mukabil Türkiye'nin not artırım sürecinin devamının geleceğini öngördüğümüz paraleldedir.
Gelinen noktada belirtmek isterim ki Türkiye, geçen yılki yumuşak iniş sürecinden tekrar kalkışa hazır bir duruma gelmiştir. Küresel iktisadi koşullara rağmen, Türkiye için bu kalkışta büyük bir türbülans görünmemektedir. Bir defa daha söyleyebiliriz ki önümüzdeki süreçte Türkiye'nin kredi notu yine hak ettiği şekilde artmaya muktedirdir.''
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:49