Türkiye'nin konuştuğu işçiden Bakan'a plaket
Yalçın, Petkim'in kapasitesi artırılan etilen fabrikasının açılış töreninde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a plaket verdi. Petkim etilen fabrikasının kapasitesini yüzde 13 arttıracak 200 milyon dolarlık yatırım törenle hizmete girdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmir'deki ikinci gününde Petkim Ar-Ge Merkezi'nin ve kapasitesi yüzde 13 oranında artırılan etilen fabrikasının açılışını yaptı. Açılış törenine Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, İzmir Valisi Mustafa Toprak ile çok sayıda işadamı katıldı.
FABRİKA KAPASİTESİ YÜZDE 13 ARTTI
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, etilen fabrikası kapasitesinin artırılması ile Türkiye'nin 400 milyon ton daha az Petro kimyasal ürün ithal edeceğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Ülkemiz için üretmenin, istihdam sağlamanın katma değer yaratmanın kıvancını yaşıyoruz. Etilen fabrikamızı devreye alıyoruz. Türk sanayinin temel ham madde üreticilerinin başında gelen ve ülkemiz kimya sanayinin gelişimine öncülük eden Petkim'in çalışanları olarak bugün haklı bir gurur yaşıyoruz. Etilen fabrikamızın kapasite artış yatırımını yapıyoruz. Üretimin kapasitesini yüzde 13 artırarak 3.6 milyon tona çıkaran bu yatırımla Aliağa kompleksimizin kalbi durumunda etilen fabrikasının yıllık üretim kapasitesi 580 tona çıkıyor. 115 gün planlı bakım yaptık. Toplam, 200 milyon dolarlık bir yatırım. Bu kapasite artışı büyük ölçekli bir fabrika yatırımı maliyetine eşit. Bu tesislerde, naftayı etilene çevireceğiz. 400 bin ton daha az petro kimyasal ürün ithalatı yapacağız. Omuzlarımızdan önemli bir yük kalktı. Bu kapasite artış yatırımı devreye alırken beş yılda bir gerçekleştirdiğimiz planlı bakım duruşunu yüksek teknik emniyet ve iş güvenliği standartlarıyla kazasız ve sorunsuz tamamladık. Yaptığımız bu önemli yatırımın etkilerini bu yılın sonundan itibaren bilançolarımızda görmeye başlayacağız. Cari açığa pozitif katkı yaparak ekonomiye katkı sağlayacağız. Kapasite artışıyla birlikte enerji hammadde birim tüketimleri azalırken operasyonel verimliliğimiz artacak. 344 bin adam saat işgücü harcandı."
2015 İŞ GÜVENLİĞİ YILI
İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına da değinen Korkut, çalışanlara eğitim verdiklerini, teorik bilgileri pratiğe dönüştürdüklerini 2015'i 'İş sağlığı ve güvenliği yılı' ilan ettiklerini söyledi. Korkut, "Tecrübeli ve genç mühendislerimiz şirketi daha yükseklere taşıyacağına yürekten inanıyoruz" dedi.
"3 BİN 700 BELGE İZİN BEKLİYOR"
Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, yatırımların artması için bürokratik engellerin kaldırılmasını isterken, 3 bin 700 belgenin izin beklediğini söyledi. Aliyev, şöyle konuştu:
"Tek millet iki devlet sloganı ile Petkim'i satın alarak 5 yılı geride bıraktık. Bu süreçte Petkim'i satın aldıktan sonra 500 milyon dolar ilave yatırım yaptık. 2023 yılında Türkiye'nin en büyük çözüm ortağı olmayı hedeflemekteyiz. Star rafinerisi, özel sektörün yaptığı ilk rafineri. Süreç tamamlandığında Azerbaycan'dan çıkacak doğalgaz, Türkiye'ye oradan Avrupa'ya gidecek. Türkiye'nin 2023 hedefleri için enerji sektörüne 100 milyar dolar yatırım yapması gerekir. Azerbaycan bu yatırımın yüzde 20'si yapmaktadır. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için bürokrasinin azaltılması gerekir. Sadece bizim 3 bin 700 adet iznimiz bekliyor. Bugüne kadar sadece 900 izin alabildik. Kolaylaştırma bekliyoruz."
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Azerbaycan ile kardeşliğin en güzel örneğinin Petkim tesisleri olduğunu belirterek, bunun kalıcı ortaklıklara dönüşmesini istedi. Işık, şunları söyledi:
"Her birimizi sevindiren kıvanç duymamızı sağlayan önemli tesisin açılışı için bir araya geldik. İki ülke arasındaki kardeşliğin ete kemiğe bürünen en güzel eseri Pektim ve Socar'ın yatırımları. 'Kardeşin kardeşe yapmaz' dediği güzellikleri 'Gardaş, gardaşa yapıyor.' Eğer ilişkiler sadece iyi niyet temelinde ve söylemde kalırsa kalıcı olmaz. Kalıcı ortaklıklara dönüşürse her geçen gün aramızdaki bağlar güçlenir ve kuvvetlenir. Biz üretimde yerli, yenilikçi ve yeşil üretimi öncelik olarak belirledik. 2002 yılında düşük teknoloji düzeyindeydik bugün orta teknoloji düzeyindeyiz. 2023 yılında üretim ve ihracatın en az yüzde 15'ini ileri teknoloji ürünlerden oluşturmak hedefindeyiz. Ar-Ge merkezlerine ciddi destek veriyoruz. Gelin 100 liralık bir harcamayı bölüşelim; 60 lirasını siz harcayın, devlet olarak 40 lirasını biz verelim. Burada yapılan çalışmalar, üretilen ürünler sayesinde cari açığa yönelik önemli bir iyileştirme yapmış olacağız. Kimya sektöründe 23 milyar dolar civarında ticaret açığı görüyoruz. İhracatı artıracak yatırımlar bizim için çok önemli. Cari açık problemini çözeceksek en çok açığın olan kimya sektörüne yatırım yapmalı."
Bakan Işık, Ar-Ge'yi çok geç fark ettiklerini ancak hükümet olarak verdikleri desteklerin hızlı yol almalarını sağladığını anlatırken, Türkiye'nin 10 yıl önce Ar-Ge harcaması yapıp yapmadığı bilinmeyen bir ülke konumunda olduğunu söyledi. Bakan Işık, "Şu anda Ar-Ge harcamasının GSMH'daki payı 2013 yılında binde 9.5 oldu. Bir önceki yıla göre yüzde 13.4 artarak 14 milyar 807 milyon lira olarak hesaplandı. Ar-Ge'de çalışan personel sayısında 112 bin 969 kişi 2013 yılında çalıştı. Özel ve kamuda çalışanlar yarı yarıya" dedi.
Törenin sonunda Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, "Soma maden faciasında çizmeleri sedyeyi kirletmesin diye ölümden döndüğü noktada hepimize ahlak dersi veren Murat Yalçın ile birlikte size plaket vermek istiyoruz" diyerek Temmuz ayında Petkim'de işe başlayan Murat Yalçın'ı sahneye çağırdı. Bakan Işık'a plaketini eski maden işçisi Murat Yalçın sundu.
Elif DEMİRCİ/İZMİR, (DHA)