Türkiye'nin örgütlediği İsrail'e silah ambargosu çağrısına Mısır'da katıldı
Türkiye'nin başını çektiği "İsrail'e silah ambargosu" çağrısına Mısır da katıldı
İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Danny Danon Pazartesi günü yaptığı açıklamada Türkiye'yi söz konusu mektup nedeniyle "kötü niyetli" olmakla suçlamıştı.
Mısır, Türkiye'nin başını çektiği ve çok sayıda ülkenin desteklediği, Birleşmiş Milletler'i İsrail'e silah sevkiyatını durdurmaya çağıran bildiriye katılarak silahların kullanımına ilişkin endişelerini dile getirdi.
Söz konusu çağrı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü soykırım savaşı ve Lübnan'da yoğun saldırılar gerçekleştirdiği bir döneme denk geldi.
Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan Salı günü yapılan açıklamada Mısır'ın bu çağrıya “İsrail'e uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuka yönelik sürekli ihlallerini durdurması için baskı yapmaya yönelik uluslararası çabaların” bir parçası olarak katıldığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca Filistinlilere yönelik İsrail ihlallerinin durdurulması ve sivillerin korunmasının da amaçlandığı belirtildi.
İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Danny Danon Pazartesi günü, Ankara'nın 52 ülke tarafından imzalanan ve İsrail'e silah sevkiyatının durdurulmasını talep eden bir mektup sunmasının ardından Türkiye'yi “kötü niyetli” olmakla suçlamıştı.
Mısır 1979'da İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi olurken onu 1994'te Ürdün takip etmişti.
Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas da 2020 yılında ABD'nin arabuluculuğunda imzalanan İbrahim Anlaşmaları ile İsrail'i resmen tanımıştı.
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de sürdürdüğü soykırım savaşında şu ana dek en az 144.000 kişi öldü ve yaralandı. Öte yandan en az 10.000 kişinin ise kayıp olduğu ifade ediliyor.
Güncellenme Tarihi : 7.11.2024 10:51