TÜRKİYE'YE GELEN RİCE HÜKÜMET VE KOMUTANLARLA NE GÖRÜŞTÜ!..
Terör örgütü PKK’ya karşı yapılacaklar için dün Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde asker de masadaydı.
Toplantıda Genelkurmay Harekat Başkanı Nusret Taşdeler ile ABD’li General William Frezer de yer aldı. Ancak, PKK’ya ’ortak düşman’ demekle yetinen Rice’ın tavrı, Ankara’yı tatmin etmedi. Ankara’da "İş yine Başkan Bush’a kaldı" yorumu yapıldı.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın PKK’ya karşı yapılacakları görüşmek için gerçekleştirdiği ziyaretin ilk toplantısında asker de masaya oturdu. Rice, Türkiye’ye askeri danışmanı General William Frezer ve ABDulusal Güvenlik Teşkilatı’ndan Bratt McGurk ile birlikte geldi. Bu iki isim Başbakan TayyipErdoğan ile yapılan görüşmeye de katıldı. Bu toplantıda Başbakan Erdoğan’ın askeri danışmanı olan Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler de vardı.
Ancak Rice’ın ziyareti Ankara’yı memnun etmedi. Rice yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK’nın Türkiye’nin yanısıra ABD ve Irak içinde tehdit oluşturduğunu ifade ederek, Başbakan Tayyip Erdoğan’a "PKK’nın ortak bir düşman olduğunu" söylediğini bildirdi. Ankara’nın Rice ziyaretiyle ilgili yorumu ise, "İyi bir başlangıç oldu, ama yeterli değil. İş yine Başkan Bush’a kaldı" oldu. Rice’ın altı saatlik Ankara turunu değerlendiren üst düzey hükümet yetkilisi şunları söyledi: "Bakan Rice iyi izlenim bıraktı. Ancak somut işbirliği bekliyoruz. İstihbarat paylaşımı gibi bazı adımlar masaya geldi, ancak yeterli değil. Tatmin olmadığımızı söylemek zorundayız. Mesele, en üst düzeyde, Başkan Bush ile Başbakan’ın pazartesi günü yapacağı görüşmeye kaldı."
ASKERİ ÇARE YOKTU Rice, Başbakan Erdoğan’la Başbakanlık’ta yaptığı, ancak içeriği açıklanmayan görüşmesinin ardından geçtiği Dışişleri Bakanlığı’nda Bakan Babacan ile görüştü. Rice’in görüşmelerde PKK’ya karşı askeri bir seçeneği gündeme getirmediği öğrenildi. Rice, Çankaya Köşkü’ne çıkmadan önce Babacan’la ortak basın toplantısı düzenledi. Rice’ın mesajları şöyle oldu: "PKK ile mücadele, ısrar ve bağlılık isteyen bir konu. Terörizmle savaşmanın zorluğunu biliyoruz. İstediğimiz, bu mücadelede sadece Türkiye ve ABD’nin değil Irak’ın da olmasıdır. PKK’ya karşı istihbarat paylaşımını artıracağız verimli eylemlerde bulunacağız. Türkiye her zaman iyi müttefik ve dost ülke. Öylesine ortak eylem yapmamız gerekir ki, Türkiye daha fazla terörist saldırılara maruz kalmasın. Başkan Bush bunun için çabalarımızı ikiyi katlamamız gerektiğine inanıyor.
PKK’YI ATMAK KOLAY DEĞİL Bölgedeki teröristleri çıkarıp atmak çok da kolay bir süreç değil. PKK uzun zamandır var ama bugünkü şartlar farklı. Çünkü Irak’ta bir ABD rolü var. O yüzden de PKK’ya karşı mücadele etmemiz bizim sorumluluğumuzdur. Kuzey Irak’taki olayların bütün Irak’ta istikrarsızlık yaratmaması hepimizin ortak çıkarınadır. ABD, herkesten çok birleşik bir Irak istiyor. Kuzey Irak, Irak’ın bir parçasıdır.
BABACAN: ANAHTAR ABD’DE Dışişleri Bakanı Babacan da özetle şunları söyledi: "Büyük terör eylemlerine hedef olmuş ABD’nin öfkemizin farkında olması gerekir. PKK teröründen yıllardır mağdur bir ülkeyiz. Binlerce vatandaşımızı kaybettik. Dostlarımızdan beklediğimiz, mücadele işbirliği ve dayanışmadır. PKK ile mücadelede anahtar rolü ABD oynayacaktır. Artık sözlerin bittiği, aksiyonun başlaması gereken yerdeyiz. PKK terörü ile mücadelede siyasi irade ve fiziksel imkanları birleştirecek bir yapıya ihtiyacımız var. Kuzey’deki yönetimin PKK ile mücadelesi konusunda kuşkularımız var."
GÜL’ÜN MESAJI Rice daha sonra Çankaya Köşkü’ne çıkarak Cumhurbaşkanı Gül ile görüştü. Edinilen bilgiye göre Gül, Rice’a, "Artık yeni bir döneme girdik. Türkiye kendisine zarar veren PKK terör örgütünü ortadan kaldırmada kararlıdır. Bunu çok açık şekilde söylüyorum. Stratejik ortağımız ABD’den de PKK ile mücadelede artık somut netice istiyoruz" dedi.
HÜRRİYET
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:48