Gündem
  • 25.2.2025 15:29

Türkmenlerden Şara'ya tepki

Suriye'de tarihi gün! Türkmen Meclisi'nden Şara yönetimine tepki

Suriye'de Ulusal Diyalog Konferansı başladı; Suriyeliler geleceğini tartışıyor. Suriye Türkmen Meclisi de konferansa davet edilmemesine ilişkin bir açıklama yayımlayarak, komitenin izlediği dışlayıcı yaklaşımı kabul etmediklerini belirtti.

Suriye'de yeni siyasi sisteme geçiş için önemli bir adım olarak nitelendirilen Ulusal Diyalog Konferansı, 600'den fazla katılımcıyla başkent Şam'da başladı. Konferans, Suriye'nin yeni yönetim sisteminin temel ilkelerine dair öneriler hazırlayacak.

ŞARA'DAN AÇILIŞ KONUŞMASI

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, "Suriye acılara, ızdırablara, ekonomik, sosyal ve siyasal etkilere maruz kalmış, sırtlanlar tarafından yutulmuş, ardından mübarek Suriye devrimi açık bir zaferle ve büyük bir fetihle gelmiştir. Bugün Suriye, çocuklarının ihmali nedeniyle çalındıktan sonra halkına geri döndü. Bugün ülkeniz için en büyük muamele, onun acısını hissetmektir." dedi.

Şara, "Suriye kendini kurtarmıştır ve yeniden inşa etmesi gerekmektedir. Önceki rejimin yıktığı ahlaki ve toplumsal yapıyı yeniden tesis etmeye odaklanmalıyız. Ülke gerçeklerine uymayan sistemleri ithal etmemeliyiz, toplumları siyasi hayallerin laboratuvarı haline getirmemeliyiz." ifadelerini kullandı.

Suriye lideri, "Suriye halkının kazanımlarını baltalamak isteyenler var, güvenliğimize ve birliğimize zarar vermek, Suriye'deki felaketleri yatırım fırsatına çevirmek isteyenlere karşı kararlılıkla mücadele etmeliyiz." diyerek beraberlik vurgusu yaptı.

Şara, "Suçluların hesap vermesini sağlayacak bir geçiş adaleti organı oluşturacağız. Devletin silah tekelinde olması bir lüks değil, yeniden yapılanma sürecinde bir görevdir. Suriye'nin acil bir ekonomik plana ihtiyacı var ve hukuka saygıyı yeniden tesis etmeliyiz. Devletin silah tekeline sahip olması bir lüks değil, bir görev ve zorunluluktur. Suriye bölünmez bir bütündür." dedi.

TÜRKMEN MECLİSİ'NDEN TEPKİ

Suriye Türkmen Meclisi'nden (STM) davet edilmediği Ulusal Diyalog Konferansı'na tepki geldi. STM'den yapılan açıklamada, Meclisin devrimin ilk gününden bu yana devrik Esad rejimine karşı Suriyeli kardeşlerinin yanında yer aldığı, bu uğurda şehitler verdiği ve büyük fedakarlıklarda bulunduğu vurgulandı.

Suriye Türkmenlerinin tek meşru temsilcisi ve siyasi çatısı olarak, devrim yıllarında Esad rejimine karşı Suriye halkının özgürlük mücadelesini desteklediği aktarılan açıklamada, rejimin çöküşünün ardından da Şam'daki yeni siyasi yönetime destek verilmeye devam edildiğinin altı çizildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara liderliğindeki yeni yönetimin ülkede güvenlik ve istikrarı sağlamak için yürüttüğü siyasi çabalara destek verildiği ifade edildi.

Geleceğin Suriye'sini inşa etme hedefiyle yürütülen ulusal uzlaşı çabalarına olumlu bir yaklaşım sergilendiğine işaret edilen açıklamada, diyalog konferansına Suriye'nin tüm ulusal bileşenlerinin katılmasının gerekliliği vurgulandı. Açıklamada, siyasi kurumların ve bileşenlerin dışlanmasının, ülkenin siyasi gelişimine olumsuz yansıyacağına değinildi.

STM'nin, Ulusal Diyalog Konferansı'na katılım sağlayacağı yönünde Şam'daki yönetimle yapılan görüşmelerde verilen sözlerin, Türkmenlerin ülke yönetimine katılımı açısından umut verici olduğu belirtilen açıklamada, buna rağmen konferansa davet edilmemelerinin "şaşkınlıkla karşılandığı" kaydedildi.

"TÜRKMENLERİN HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI"

Suriye'nin yeni yönetimine desteklerinin devam ettiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Suriye Türkmen Meclisi olarak Suriye'nin yeni yönetiminin yürüttüğü siyasi süreci desteklediğimizi vurguluyoruz. Ancak, Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesi'nin izlediği dışlayıcı yaklaşımı ve Türkmen bileşenini temsil eden Suriye Türkmen Meclisi'ni yok saymasını reddediyoruz. Bu tutum, Türkmen kamuoyunda kabul edilemez bir rahatsızlık oluşturmuş olup, konferansın çıktılarının Türkmenlerin beklentilerini karşılamaması ve haklarını güvence altına almaması durumunda, bu sonuçlara yönelik çekincelerimizi koruyacağımızı ifade ediyoruz."

Açıklamada, bu durumun Türkmen kamuoyunda büyük bir rahatsızlık yarattığı, konferans sonuçlarının Türkmenlerin beklentilerini karşılamaması ve haklarını güvence altına almaması halinde, bu sonuçlara yönelik çekincelerini koruyacakları aktarıldı.

Yeni bir Suriye inşa etmenin, tüm siyasi güçler ve ulusal bileşenler arasında ortaklık fikrinin güçlendirilmesi ve demokrasi ilkelerine bağlı kalmayı gerektirdiği belirtilen açıklamada, "Suriye tek bir renkten ibaret değildir ve hiçbir bileşenin siyasi süreçten dışlanması kabul edilemez." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, dışlanma ve ayrımcılıktan uzak, tüm bileşenlerin temsil edildiği yeni bir Suriye inşa etme umutlarının sürdüğü kaydedildi.

 

Güncellenme Tarihi : 25.2.2025 15:33

İLGİLİ HABERLER