Dünya
  • 29.11.2012 21:49

UAEK'dan İran'a Mart'a kadar süre...

     Toplantının bugünkü oturumunun ardından basına açıklama yapan Wood, UAEK Başkanı Yukiya Amano'nun hazırladığı son raporda belirtildiği gibi İran'ın nükleer programına ilişkin yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmediğini belirterek, ''İran'a taraf olduğu antlaşmalar kapsamında yükümlüklüklerini yerine getirmesini ve UAEK ile şeffaf işbirliği yapması'' çağrısında bulundu.
     İran yönetiminin ''nükleer başlık denemesi yaptığından kaygı duyulan Parçin nükleer tesisinde UAEK müfettişlerinin denetim yapmasına izin vermesini'' talep eden Wood, ''İran'ın adım atmaması halinde gelecek yıl mart ayında yapılacak yönetim kurulu toplantısında İran'a yönelik gerekli girişimlerde bulunacaklarını'' söyledi.
     Wood, gelecek yıl mart ayındaki yönetim kurulu toplantısında İran'a yönelik hangi girişimde bulunacağını somut olarak açıklamak istemedi.
     Diplomatik kaynaklar, İran'ın UAEK ile yapısal yaklaşım belgesini imzalamaması ve Parçin nükleer tesisinde denetim yapılmasına izin vermemesi halinde ABD'nin gelecek yıl mart ayındaki yönetim kurulu toplantısında ''İran'a yönelik yeni bir karar tasarısı sunmayı ve bunu BM Güvenlik konseyine havale etmeyi planladığını'' belirttiler.
     Toplantının yarınki oturumunda da İran'ın nükleer programına ilişkin Amano'nun hazırladığı son raporun tartışılacağını belirten UAEK kaynakları, yönetim kurulu üyesi ülkelerin heyet başkanlarının başvuru sırasına göre rapora ilişkin sözlü beyanlarda bulunacaklarını bildirdi. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:49

İLGİLİ HABERLER