Dünya
  • 30.8.2024 11:00

Ukrayna Amerika'nın verdiği F-16'yı yanlışlıkla füzeyle vurup düşürdü

Pentagon, Ukrayna'ya ait bir F-16'nın Patriot füzesiyle düşürülmesiyle ilgili bilgileri yorumladı

Pentagon sözcü yardımcısı Sabrina Singh, Washington'da Ukraynalı F-16 savaş uçağının Ukrayna ordusu tarafından fırlatılan bir füzeyle kazara vurulduğuna dair bir bilgi bulunmadığını söyledi.

Singh, 29 Ağustos Perşembe günü verdiği röportajda, F-16 uçağının Patriot hava savunma sisteminden atılan bir füzeyle vurulduğunu doğrulayan raporları Pentagon adına doğrulamaya hazır olmadığını belirterek, temasa geçmeyi önerdi. Ukraynalı yetkililer ayrıntıları açıklığa kavuşturacak.

Singh, Kiev'in henüz Washington ile temasa geçmediğini ve söz konusu savaş uçağı kazasına ilişkin soruşturmaya katılma talebinde bulunmadığını belirtti.

Singh'in bu açıklamasının, CNN'in Ukrayna F-16 savaş uçağının düşmesine ilişkin soruşturmanın uluslararası uzmanların katılımıyla yürütüleceğini doğrulamasının ardından gelmesi dikkat çekiyor.

TV kanalına göre, Ukrayna ordusunun liderliği pilot hatası hikayesine inanma eğiliminde değil ve sebebini doğru bir şekilde belirlemek için diğer ülkelerden uzmanları davet edecek.

Rus askeri uzmanı Viktor Baranets ise, Beyaz Saray ve Pentagon'a yakın Wall Street Journal'ın sürekli teyit etmesine rağmen ABD'nin Ukrayna'da F-16 uçağının utanç verici düşürülmesini gizlemede başarısız olduğuna dikkat çekti. Uçağın yerden açılan ateşle düşürülmediği, kazanın pilot hatasından kaynaklanmış olabileceği belirtildi.

Daha önce Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Telegram kanalı aracılığıyla Amerikan F-16 savaş uçaklarını uçurmak için eğitim alan Ukraynalı pilotlardan birinin öldürüldüğü haberini doğrulamıştı.

Kaynak: RT



 

Güncellenme Tarihi : 31.8.2024 21:22

İLGİLİ HABERLER