Gündem
  • 1.1.2025 15:00

Ukrayna, Rus gazının Avrupa'ya tedariğini sonlandırdı.. Peki Avrupa'ya etkisi nedir

Ukrayna, Moskova ile yapılan önemli bir anlaşmanın Çarşamba günü sona ermesinin ardından Rus gazının kendi toprakları üzerinden Avrupa'ya taşınmasını durdurma sözünü yerine getirdi.

Ukrayna'nın transit anlaşmasını yenilemeyi reddetmesi, Rusya ile yaklaşık üç yıllık tam ölçekli savaşından sonra beklenen ancak sembolik bir hareketti ve Avrupa'nın Moskova'nın gaz ithalatındaki payını çoktan büyük ölçüde azaltmasının ardından geldi. Ukrayna'nın enerji bakanlığı, anlaşmayı "ulusal güvenlik çıkarları" doğrultusunda sonlandırdığını söyledi.

Bakanlık yaptığı açıklamada, "Rus gazının geçişini durdurduk. Bu tarihi bir olaydır" dedi ve gaz taşıma altyapısının sona ermeden önce hazırlandığını ekledi.

Reuters'ın haberine göre , 2019'da Ukrayna'nın Naftogaz'ıyla transit anlaşmasını imzalayan Kremlin'e ait gaz devi Gazprom, geçen yıl Avrupa'ya satışlarının azalması nedeniyle 20 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez 6,9 milyar dolar zarar kaydetti. Bu, yeni alıcı Çin'e ihracatı artırma çabalarına rağmen gerçekleşti.

Haber ajansına göre Ukrayna artık Rusya'dan yılda yaklaşık 800 milyon dolarlık transit ücreti kaybıyla karşı karşıya kalırken, Gazprom gaz satışlarında yaklaşık 5 milyar dolar kaybedecek. Habere göre, Rus gazı satın almaya devam eden birkaç Avrupa ülkesi daha önce alternatif tedarik rotaları ayarlamıştı.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'e göre , sona eren anlaşma Avrupa Birliği'nin toplam gaz ithalatının yaklaşık %5'ini temsil ediyordu ve çoğunlukla Avusturya, Macaristan ve Slovakya'ya tedarik sağlıyordu. Şimdi, sona ermesinin ardından Avrupa, Rusya'dan boru hattı gazını tek bir rota üzerinden alıyor: Türkiye'den geçip Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan'a giden Türk Akımı boru hattı, diyor Bruegel.

Eurasia Group Enerji, İklim ve Kaynaklar Başkanı Henning Gloystein, anlaşmanın sona ermesinin "sürpriz olmadığını" ancak bunun perşembe günü piyasalar yeniden açıldığında spot gaz fiyatlarında bir sıçramaya yol açmasını beklediklerini söyledi.

Ancak CNN'e konuşan bir yetkili, "Rusya'daki önceki arz kesintileri sırasında görülen büyük bir fiyat artışı pek olası değil çünkü AB ithalatçıları uzun zamandır buna hazırlanıyor" dedi ve Avrupa'nın büyük bölümünde kış mevsiminin ılımlı bir şekilde başladığını sözlerine ekledi.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü CNN'e yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin anlaşmanın sona erme olasılığına hazırlık amacıyla bir yıldan fazla süredir ülkelerle birlikte çalıştığını söyledi.

Sözcü, "Avrupa gaz altyapısı, alternatif rotalar üzerinden (Orta ve Doğu Avrupa'ya) Rus kökenli olmayan gaz sağlamak için yeterince esnektir" dedi. "2022'den bu yana önemli yeni (sıvılaştırılmış doğal gaz) ithalat kapasiteleriyle güçlendirildi."

Avusturya Enerji Bakanı Leonore Gewessler, Çarşamba günü X günü yaptığı açıklamada , "Ödevimizi yaptık ve bu senaryoya karşı iyi hazırlanmıştık" dedi ve ülkenin enerji şirketlerinin Rus olmayan yeni tedarikçiler aradığını sözlerine ekledi.

Reuters'ın haberine göre, Slovakya Başbakanı Robert Fico Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus gazının Ukrayna üzerinden akışının durdurulmasının AB üzerinde "sert" bir etkisi olacağını ancak Rusya üzerinde bir etkisi olmayacağını söyledi.

Haber ajansına göre Fico daha önce anlaşmanın sona ermesinin Avrupa'da gaz ve elektrik fiyatlarının artmasına yol açacağını savunmuştu.

Peki bu Avrupa için ne anlama geliyor?

Rusya 2022'de Ukrayna'ya tam ölçekli işgalini başlatmadan önce, Rusya Avrupa Birliği'nin en büyük doğal gaz tedarikçisiydi . Avrupa Konseyi'ne göre , blok Rusya'nın boru hattı gaz ithalatındaki payını 2021'deki %40'ın üzerindeki seviyeden 2023'te yaklaşık %8'e düşürdü.

Boşluğu doldurmak için Avrupa, ABD ve diğer ülkelerden büyük miktarlarda sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) - deniz tankerleriyle taşınabilen soğutulmuş, sıvı bir doğal gaz formu - ve Norveç'ten boru hattı gazı ithal etti. AB ayrıca evlerini ısıtmak ve fabrikalarına güç sağlamak için Rus LNG ithalatını artırdı, ancak 2027'de kendi kendine koyduğu bir son tarihle karşı karşıya ve tüm Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını kırmayı planlıyor.

Analistler geçen ay CNN'e yaptıkları açıklamada , Ukrayna ile yapılan transit anlaşmasıyla Rus doğalgazı alan ülkelerin enerji sıkıntısı riski altında olmadığını ve bu açığı muhtemelen diğer Avrupa ülkelerinden boru hattıyla daha fazla LNG veya doğalgaz ithal ederek kapatacaklarını belirtmişlerdi.

Yine de, enerji veri şirketi Wood Mackenzie'de kıdemli bir doğal gaz araştırmacısı olan Massimo Di Odoardo, Aralık ayı sonlarında CNN'e anlaşmanın sona ermesinin Avrupa'nın önümüzdeki kıştan önce depolarını yeniden doldurmasını zorlaştıracağını söyledi. Avrupa gaz fiyatlarının 2025'te mevcut seviyelerine yakın kalmasının veya belki de yükselmesinin bir nedeninin bu olduğunu söyledi.

Fiyatlar 2022 yazında ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyelerinden geriledi ancak hâlâ tarihsel seviyelerinin iki katından fazla.

Bölgede gerginlik belirtileri şimdiden görülüyor. Reuters Çarşamba günü, AB üyesi olmayan ve Ukrayna üzerinden Rus gazı da alan Moldova'nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester'in, transit anlaşmasının sona ermesinin ardından hanelere ısıtma ve sıcak su tedarikini kestiğini bildirdi .

Güncellenme Tarihi : 1.1.2025 15:34

İLGİLİ HABERLER