ÜNİVERSİTELİ ESRA, GİYDİĞİ ÜNİFORMA SAYESİNDE KENDİNİ KRAL SANAN POLİSE DERSİNİ VERDİ
Üniversiteli kız hukuk mücadelesini kazandı Hakkını aramak için gittiği kaymakamlıkta ’Mesai kaçta başlıyor’ diye sorduğu polisle tartıştığı için kendisine 140 TL para cezası kesilen üniversiteli kız hukuk mücadelesini kazandı.
Kültür Üniversitesi öğrencisi Esra Akgün, cep telefonunun bozulmasını şikayet etmek amacıyla Tüketici Mahkemesi’ne başvuru için 13 Nisan 2009’da Sarıyer Kaymakamlığı’na gitti.
İddialara göre Esra, polis B.S.’ye, kaymakamlığın kaçta açıldığını sordu. Aldığı yanıt, “Okuma yazman varsa kapıdaki yazıyı görürsün” oldu. Esra bundan sonrasını şöyle anlattı: “Polise ’Okumam yazmam var. İçeride insanlar olduğunu görünce sorma gereği duydum’ dedim. Bana, ’Çık dışarı’ dedi. ’Sizinle düzgün konuşuyorum, siz de benimle düzgün konuşun’ dedim. Beni iterek dışarı çıkardı ve suratıma kapıyı kapadı. Mesai başlayınca içeri girdim. Çıkışta kimliğimi istedi ve yarı camekanlı bir odayı gösterip, ’Gir içeri ’ dedi. İçeri girince de oturmamı söyledi. Oturmayınca bir kez daha itti.”
Polisin kadın meslektaşını çağırıp hakkında tutanak tutturduğunu ileri süren üniversiteli kız şöyle devam etti:
“Sonra yakındaki karakola gittik. Polis, kapıyı kapatıp amiriyle konuştu. Amir bana ’Neden saygısızlık yapıyorsun. Neden kapıdaki yazıyı görmedin’ diye azarladı. Sınavım olduğunu ve geç kaldığımı söyledim. ’Sınavın varsa neden kaymakamlığa geliyorsun’ diye çıkıştı.” Sarıyer Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuran Esra, hakkında düzenlenen tutanağın, “haksız ve yasaya aykırı” olduğunu belirtti. Mahkeme, idari yaptırım cezasının yasaya aykırı olduğuna karar verdi, 140 TL’lik ceza iptal edildi.
‘SUÇLU DEĞİLDİM HAKKIMI ARADIM’
Devlet dairesinde yaşadıkları sonucu hakkını mahkemede arayıp kazanan üniversiteli Esra, “Olayda herhangi bir kusurum yoktu. Bunu ispatladım” diye konuştu.