Dünya
  • 22.4.2024 21:28

Uranyum zengini Nijer Fransa'dan sonra Amerika'yı da kovdu

Amerikan birlikleri Çad'ın baskısıyla karşı karşıya kalırken Nijer'den çekiliyor…

19 Nisan Cuma günü, birçok ABD'li yetkili, isimlerinin gizli kalması koşuluyla, Washington'un, Temmuz 2023'ten bu yana askeri yönetim altında olan Nijer'in, çoğunlukla Agadez hava üssünde görev yapan 1.100 askerinin ülkeden çekilmesi yönündeki talebini kabul ettiğini duyurdu. .

Washington'un Cuma günü Nijer'deki Agadez üssünden 1.100 askerini geri çekeceğini duyurması, Rusya'nın bölgede artan nüfuzuyla aynı zamana denk gelen, Sahel'deki silahlı gruplara yönelik istihbarat operasyonları için stratejik bir noktanın kaybına işaret ediyor.

Karar, Rusya'nın hem ülkede hem de komşuları arasında nüfuzunu artırdığı bir dönemde, Libya'daki ve Sahel bölgesindeki silahlı gruplara yönelik istihbarat operasyonları yürütmek için stratejik bir dayanak noktasının kaybedildiğini doğruluyor.
Batılı askeri birlikler Afrika kıtasından çekilmeye devam ederken, ABD askerleri de bu halkaya eklendi.
Daha önce Fransız askerlerinin çekildiği Nijer'den Amerikan askerlerinin de çıkmasına karar verildi.
Nijer, ülkede ABD askeri varlığına olanak tanıyan anlaşmayı geçtiğimiz haftalarda iptal etmişti.



Fransız askerlerinin Nijer'den zorla ayrılmasından dört ay sonra , Amerikan birliklerinin geri çekildiğinin duyurulması, Washington'un diplomatik stratejisinin başarısızlığını doğruluyor. Başkan Mohamed Bazoum'u deviren darbeden bu yana ABD, Malili ve Burkinabe'deki meslektaşları gibi Moskova'nın sirenlerine kapılan General Abdourahamane Tiani'nin darbeci rejimiyle varlığının devamı için müzakere etmeye çalıştı.

Rusya ve İran'la ortaklık

16 Mart'ta Nijerya hükümeti, 2012'de imzalanan ve Amerika'nın ülkedeki askeri varlığını düzenleyen savunma anlaşmalarını kınadı. Doğrulayan kaynaklara göre ABD, darbe sonrasında askıya alınan güvenlik işbirliğinin yeniden başlamasını, nüfuzu giderek artan diğer iki ülke olan Rusya ve İran ile yakın zamanda imzalanan ortaklık şartlarına ilişkin cuntadan garanti alınması şartına bağlamaya çalıştı.

İnsansız hava aracı üssünü kapatacaklar, askerler de çıkacak

Haberlerde; ABD'nin, Sahra Çölü'ndeki Agadez yakınlarında bulunan insansız hava aracı üssünü kapatmayı kabul ettiği belirtildi.

ABD'den bir heyetin, sayısı 1000 civarında olan askerlerin düzenli şekilde çekilmesini sağlamak üzere birkaç gün içinde Nijer'in başkenti Niamey'e gitmesi bekleniyor.

Uranyum için artık Türklere muhtaç: Sömürgeciler kargo uçağına binip o  ülkeden ayrıldı - TRHaber

Uranyum kuşağı

Dünyanın en büyük 7'nci uranyum üreticisi

Bu arada Nijer, yer altı kaynaklarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Dünya Nükleer Birliği'ne (WNA) göre Nijer, dünyanın en büyük 7'nci uranyum üreticisi konumunda bulunuyor.

Uranyum, nükleer enerji için en yaygın kullanılan yakıt ve ayrıca kanser tedavisinde, deniz itme gücünde ve nükleer silahlarda da kullanılıyor.

Afrika'nın en yüksek dereceli uranyum cevherlerine sahip olan Nijer, 2022'de 2 bin 20 metrik ton uranyum üretti. Bu, dünya madencilik üretiminin yaklaşık yüzde 5'ine tekabül ediyor.

Kömür ve altın da çıkarıyorlar

Bu alanda dünyanın en büyük üç üreticisi Kazakistan, Kanada ve Namibya olarak biliniyor. Ülke ayrıca kömür ve altın gibi yer altı kaynakları açısından da zenginliğe sahip.

Terörle mücadelede Türk SİHA'larını kullanıyorlar

Son dönemde Türkiye ile ilişkilerini geliştiren Nijer, güvenlik alanında Türk yapımı askeri araçlara başvurmasıyla göze çarpıyor.

Terör örgütleriyle mücadele eden Batı Afrika ülkesinde Türkiye'de üretilen silahlı insansız hava araçları (SİHA) kullanılıyor. Ayrıca zırhlı araçlar da savunma konusunda kritik bir rol üstleniyor.

Nijer'deki darbe girişimi

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabine oluşturmuştu.

ABD ile 12 yıllık anlaşma son buldu

Nijer, geçen ay ABD ile 12 yıllık askeri iş birliği anlaşmasını da sonlandırmıştı. Son haftalarda Nijer'e onlarca Rus askeri eğitmenin ve gelişmiş bir hava savunma sisteminin getirildiği belirtilmişti.

Güncellenme Tarihi : 22.4.2024 22:23

İLGİLİ HABERLER