![](https://img.habervitrini.com/Haber/_AnaManset/c98d7b96-62f7-4628-be4d-ecc21821b9be.jpg)
Ürdün Filistinlilerin ülkesine sürülmesinden neden korkuyor?
Ürdün neden Filistinlilerin toplu olarak sınır dışı edilmesinden korkuyor?
Ürdün'de yaklaşık üç milyon Filistinli var . Yakın Doğu'daki Filistin Mültecileri için BM Yardım ve Çalışma Ajansı ( UNRWA ) 2,2 milyon Filistinliyi kaydetti, ancak toplam sayının daha yüksek olduğu düşünülüyor. Gayri resmi rakamlar Filistinlilerin 3 milyonun üzerinde olduğunu gösteriyor. Ürdün'deki Filistinliler çoğunlukla ülkenin kuzeybatı kesiminde, özellikle Amman, Zarqa ve Irbid çevresinde yer almaktadır.
Halen mevcut bulunan bu 3 milyon Filistinlinin üzerine 1 veya 2 milyon Filistinli eklendiğinde ülke nüfusunun üçte biri Filistinlilerden oluşacak. Ürdün'de şu anda ciddi bir muhalefet de var. Bunlar Filistinlilerle birleşirse Kral Abdullah'ın tahtı sallantıda demektir.
DOSYA FOTOĞRAFI: Mülteci okul çocukları, 1 Eylül 2016'da Ürdün'ün başkenti Amman'daki Filistinli mülteci kampı El Vehdat'ta anneleriyle birlikte yürüyor. REUTERS/Muhammad Hamed
Gazze'deki son çatışmaların ilk günlerinden itibaren Arap hükümetleri, özellikle Mısır ve Ürdün, Filistinlilerin gelecekte bir devlet kurmak istedikleri topraklardan sürülmemesi gerektiğini söylüyor.
Bunlara İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Gazze de dahil.
Ürdün, 11 milyonluk nüfusuna rağmen halihazırda 2 milyondan fazla Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor ve bunların statüsü ve sayısı ülke liderleri açısından kaygı kaynağı oluyor.
Ürdün açısından Trump'ın yaklaşık 2 milyon Gazzeliyi yeniden yerleştirme söylemi, Filistinlilerin hem Gazze'den hem de Batı Şeria'dan toplu olarak sürülmesi kabusuna tehlikeli biçimde yaklaşıyor.
Ürdün'ün endişesi, Batı Şeria sınırında artan şiddet nedeniyle artıyor . Batı Şeria'da Filistinlilerin devlet olma umutları , Yahudi yerleşim birimlerinin genişlemesiyle hızla aşınıyor .
Yetkililer, Amman'ın Gazze'den herhangi bir göçün Batı Şeria'dan 3 milyon Filistinlinin daha sürülmesine zemin hazırlayacağından endişe ettiğini söyledi.
"Bu varoluşsal bir durum. Çok güçlü bir kamuoyu muhalefeti var ve Ürdün'ün kabul edebileceği bir şey değil. Bu Ürdün için ekonomik veya güvenlik meselesi değil, bir kimlik meselesi," dedi Ürdün'ün 1994'teki İsrail ile barış antlaşmasının müzakerelerine yardımcı olan eski Ürdün dışişleri bakanı Marwan Muasher.
TARİH
Ürdün'deki büyük Filistinli mülteci kamplarını gösteren harita
Yetkililer, Kral Abdullah'ın Trump'ı planının uygulanabilir olmadığına ikna etmeyi amaçladığını ve Ürdün'ün yakın ilişkileri bulunan siyasetçilere Kongre'de lobi faaliyeti yürüteceğini söyledi.
Kaygı onlarca yıl öncesine dayanıyor .
Ürdün'de Filistin kökenli çok sayıda insan olması - Kral Abdullah'ın eşi Kraliçe Rania da dahil - modern İsrail devletinin kuruluşu sırasında yaşanan çatışmalar sırasında yüz binlerce Filistinlinin ülkelerinden sürüldüğü veya kaçtığı 1948-49 "Nakba" - Felaketi - konusunda derin bir tarihi farkındalık oluşturuyorr.
1970 yılında Ürdün rejimi, Filistinli milliyetçi grupların bazı bölgelerde devlet içinde devlet gibi faaliyet gösterecek kadar güçlendiğinden endişe duymaya başlayınca, Yaser Arafat'ın Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) işgal ettiği toprakların kontrolünü geri almak için Ürdün ordusu büyük bir saldırı başlattı.
Kral Hüseyin sert davrandı ve generalleri başkent Amman'a tanklar gönderilmesini emretti. 3.000'den fazla Filistinlinin öldürüldüğü tahmin ediliyor ve Arafat ve PLO liderliği de dahil olmak üzere yaklaşık 20.000 kişi Ürdün'den kaçtı.
Güncellenme Tarihi : 11.2.2025 23:10