Ürdün'de halk İsrail'e destek olan krallığı protesto ediyor
Ürdün, hava sahasındaki İran mühimmatını imha etti. Şimdi halkıyla ve İran'la gerginlikleri var.
Ürdünlüler, 13 Nisan gecesi geç saatlerde pencerelerinin dışına baktıklarında, gökyüzünde ateş topları ve ülke geneline çarpan dron kalıntılarını gördüklerinde şok oldular.
Haberin verilmesinden önce Ürdün, ihtiyati tedbir olarak hava sahasını kapatmıştı ve Ürdün Hava Kuvvetlerinin , İsrail'e giden düzinelerce İran insansız hava aracını düşürdüğü bildirildi. İran İslam Cumhuriyeti, İsrail'in yaklaşık iki hafta önce Şam'da iki İranlı generali ve diğerlerini öldürdüğü hava saldırısından sonra Yahudi devletine üç yüzden fazla füze ve insansız hava aracı ateşledi. 14 Nisan'da Ürdün kabinesi , ülkenin hava sahasını geçen uçan cisimlerin önlendiğini doğruladı ve birkaç ek ayrıntı daha verdi.
Eski Ürdün Dışişleri Bakanı Marwan Muasher, İran'a ait insansız hava araçlarının düşürülmesinin " yükselmeyi önlemek " amacıyla tasarlandığını ve ülkenin stratejik çıkarlarına uygun olduğunu açıkladı. Geniş çaplı bir İran-İsrail savaşı, iki güçlü düşman arasında sıkışan Haşimi Krallığı'na muhtemelen zarar verecektir.
Sıradan Ürdünlüler bu dramatik harekete karışık bir tepki gösterdi. Ürdünlü aktivist Madallah Nawarseh, X'te (eski adıyla Twitter) şunları söyledi : "Vatanını seven bir Ürdünlü, Ürdün'ün İran'ın insansız hava araçlarını ve balistik füzelerini önleme yeteneğine sahip olmasına sevinmeli." "Bu, güçlü askeri yeteneklere sahip, sınırlarını ve hava sahasını İran'a karşı koruyabilen bir ülke olduğumuz anlamına geliyor."
ÜRDÜN KRALI ABDULLAH
Ancak diğerleri daha eleştireldi. NBC News , Amman'ın Fransa'ya Ürdün'deki askeri üssünü kullanarak İran'a ait insansız hava araçlarını düşürme yetkisi vermesinin yanı sıra, Haşimi Krallığı'nın İsrail savaş uçaklarının Ürdün hava sahasına girmesine ve İran füzelerini engellemesine de izin verdiğini bildirdi.
Usta Ürdünlü gazeteci Lamis Adnoni Facebook'ta "Ürdün hava sahasının Amerikan ve İsrail savaş uçaklarına kapatılması gerekiyor " dedi.
"Hey yukarıda olanlar, [Ürdün hükümeti] bir hatırlatma olsun; İsrail düşmandır." Eski Ürdün Enformasyon Bakanı Tahir el Adwan da İran füzelerinin Arap topraklarına düşürülmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Adwan, Ürdün hükümetini açıkça azarlayarak, hükümetin " Arap egemenliğinin, onurunun, topraklarının ve göklerinin nüfuz isteyen her yabancı veya Arap olmayan için ihlal edilmesine " izin verdiğini iddia etti. Ürdün'e yönelik hayal kırıklığı yoğunlaştıkça, Kral Abdullah'ın İsrail ordusu üniforması giydiği hicivli bir görüntü yayıldı. Hatta bazı çevrimiçi aktivistler, Ürdün Hava Kuvvetleri'nde pilot olan Prenses Salma'nın İran'a ait insansız hava araçlarını düşürdüğünü bile iddia etti, ancak bu söylenti çürütüldü .
Ürdün hükümeti İsrail'i korumaya yönelik bu tür suçlamaları çürütmeye çalıştı. Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Amman'ın, menşei ülke ne olursa olsun, Haşimi Krallığı'nın hava sahasını ihlal eden her türlü füzeyi önleme yönünde uzun süredir devam eden bir politikası olduğunu söyledi. Üst düzey Ürdünlü diplomat ayrıca İsrail'in İran'ın barajına misilleme yapmamasını talep etti ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu sert bir şekilde azarladı.
Safadi'nin yorumları, Ürdün hükümetinin eylemlerini halkın duyarlılığıyla daha iyi uyumlaştırmayı amaçlıyordu. Pek çok Ürdünlü, Gazze'de artan ölü sayısına rağmen Abdullah'ın İsrail ile diplomatik ilişkilerini sürdürmesinden dolayı zaten hayal kırıklığına uğramıştı. İran'ın insansız hava aracı saldırısı ve bunu takiben alınan insansız hava araçlarının düşürülmesi kararı, Ürdün hükümeti ile Filistin mücadelesini büyük ölçüde destekleyen ülke halkı arasındaki gerilimi daha da artırdı. Haşimi Krallığı'nda işsizlik yüzde 22'ye yükselirken , Ürdünlü yetkililer halkla daha fazla gerilim yaratmak istemiyor.
Ancak Safadi'nin eleştirileri, Amman'ı İran tehdidini etkisiz hale getirdiği için öven bazı İsraillilerin paylaştığı sevinci azaltmadı. Knesset üyesi Meirav Cohen, X'te yaptığı paylaşımda "İsrail, dün gece saldırının durdurulmasındaki rolleri için Kral Abdullah'a ve krallığın ordusuna tam teşekkür etmelidir " dedi.
Ürdün'ün İran'a ait insansız hava araçlarını düşürmesi dikkat çekiciydi çünkü Amman, İsrail'in Gazze'deki savaşını en sert şekilde eleştirenlerden biriydi ve Kasım 2023'te Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çağırmıştı. Safadi o ay İsrail'le yapılan 1994 barış anlaşmasının “ toz ” aldığını söyledi ve Başbakan Bisher Khasawnah İsrail ile olası bir savaştan bahsetti . Ancak İran'ın şimdiye kadarki en büyük saldırısı karşısında savunmasız kaldığı bir anda Yahudi devleti en fazla yardıma ihtiyaç duyduğunda, Ürdün silahlı kuvvetleri İsraillilerin hayatlarını kurtarmak için somut adımlar attı. İran tehdidini etkisiz hale getiren Haşimi Krallığı, Abdullah'ın Netanyahu'nun politikalarından sık sık rahatsız olmasına rağmen iki komşu arasındaki askeri bağların güçlü kaldığını gösterdi.
İsrail-Ürdün güvenlik işbirliğinin bu kadar yakın olması, İran'ın tam da kaçınmaya çalıştığı şeydi. Yarı resmi Fars Haber Ajansı, İran ordusunun "bilgili bir kaynak"tan alıntı yaparak, Tahran'ın "Siyonist rejime yönelik cezai saldırı sırasında Ürdün'ün hareketlerini dikkatle izlediğini ve Ürdün'ün müdahale etmesi halinde bir sonraki hedefin olacağını " ifade etti.
Haşimi Krallığı doğal olarak İran'ın tehdidinden memnun değildi. 14 Nisan'da Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Amman büyükelçisini İslam Cumhuriyeti'nin tekrarlanan “hakaretleri” nedeniyle kınamak üzere çağırdı . Irak'ta İran destekli bir milis gücü olan Kataib Hizbullah'ın İsrail'le savaşmak için Ürdün'deki on iki bin savaşçıya roket ve patlayıcı sağlamakla tehdit etmesiyle Tahran'la gerginlikler Nisan ayı başlarında zaten yükselmişti . Ürdünlü bir güvenlik yetkilisi duyuruyu "gerginliği artırdığı" gerekçesiyle azarladı. Abdullah'ın, Haşimi Krallığı'nda faaliyet gösteren, Ürdün güvenlik güçlerinin devlet üzerindeki kontrolünü zayıflatan ve olası İsrail askeri misillemelerine davetiye çıkaran İran destekli yabancı milislerle hiçbir ilgisi yok. Sadece birkaç ay önce İran destekli bir milis, Ürdün'ün kuzeydoğusunda üç ABD askerinin ölümüne ve otuzdan fazla askerin yaralanmasına yol açan bir insansız hava aracı saldırısı düzenledi.
Bu ayki Ürdün-İran anlaşmazlığı, her iki ülkenin de İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtını sona erdirme yönündeki aynı geçici hedefi paylaşmasına rağmen, iki ülke arasında onlarca yıldır devam eden gerilimleri daha da derinleştiriyor. Ocak ayında Haşimi Krallığı, Suriye'nin güneyinde İran bağlantılı uyuşturucu kaçakçılarına karşı hava saldırıları düzenledi. Birkaç yıl önce Kral Abdullah, bir röportajında " İran imzalı " insansız hava araçlarının daha önce Ürdün'e saldırdığını söylemişti. En ünlüsü, Haşimi liderinin 2004'te İran'ın Ürdün'ün komşuları Irak, Suriye ve Lübnan üzerindeki nüfuzunu genişleteceği bir “ Şii Hilali ” uyarısıydı. Aralık 2004'te Ürdün'ün Bağdat'taki büyükelçiliği bombalandı ve dokuz kişi öldü. Abdullah anılarında, saldırıdan İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nun (IRGC) desteğiyle "tanınmış" bir Şii siyasi grubunu sorumlu tuttu .
Ürdün'ün İran'a ait insansız hava araçlarını düşürmesinden yalnızca birkaç saat sonra Abdullah, Beyaz Saray'dan bir telefon aldı. Başkan Joe Biden, Haşimi liderine Tahran'ın Ürdün'ü tehdit eden saldırısını " şiddetle kınadığını " söyledi. Washington, İran'ın Yahudi devletine yönelik hava saldırısını durdurmaya odaklanmışken, Abdullah, Ürdün'ün en büyük bağışçısıyla ittifakını güçlendirmesi gerektiğini anladı . İran'ın Amman'ı bu garip duruma yerleştirmesi (ya füzeleri engelleyerek bazı Araplar arasında alay konusu olmak ya da en iyi müttefikini küçümsemek ve saldırıların krallığın hava sahasından İsrail'i vurmasına izin vermek zorunda kalması) Ürdün'ün Tahran'a yönelik uzun süredir devam eden şüphesini daha da güçlendirdi.
Güncellenme Tarihi : 19.4.2024 21:47