Medya
  • 28.6.2010 12:34

UYUŞTURUCUYA KARŞI ORTAK MÜCADELE

ANKARA - RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, Üst Kurul ve TUBİM tarafından hazırlanan ''Madde ve Madde Kullanımı ile Mücadelede Görsel-İşitsel Medyanın Rolü'' konulu rehber kitapçığın, uyuşturucu kullanımının özendirilmesinin engellenmesi amacıyla medya kuruluşlarının uymaları gereken ilkeleri içerdiği belirtildi.
Açıklamada, TVYD tarafından da desteklenen çalışmanın, bağımlılığa başlama yaşının 25'in altında olduğu ve kullanıcıların çoğunluğunun 15-34 yaş arasında bulunduğu Türkiye'de uyuşturucuya karşı bir meydan okuma anlamını taşıdığı kaydedildi.
Çalışmayla, izleyicilerin günde ortalama 5 saat televizyon izledikleri göz önünde bulundurularak, uyuşturucuya karşı medya aracılığıyla büyük bir darbe indirilmesinin hedeflendiği bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''RTÜK ve TUBİM'in ortak çalışmaları kapsamında akademisyenler, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu uzmanlarının katkılarıyla ilk olarak uyuşturucu kullanımının özendirilmesinin engellenmesi amacıyla medya kuruluşlarının uymaları gereken rehber ilkeler oluşturuldu. 'Madde ve Madde Kullanımı ile Mücadelede Görsel-İşitsel Medyanın Rolü' adlı kitapçıkta bir araya getirilen ilkeler, aynı zamanda TUBİM'in Ulusal Uyuşturucu Strateji Belgesinin medya alanındaki uygulaması niteliğini taşıyor.
Mücadelede güç birliğini, yapıcı ve bilgilendirici bilimsel yaklaşımı, farkındalığın artırılmasını ve destekleyici çözümleri içeren bir yayın politikasının ana hatlarını oluşturmak amacıyla hazırlanan rehber ilkeler 20 maddeden oluşuyor. Her ilke aynı zamanda uygulamaya yönelik önlemler içeriyor; yayınlarda yerine getirilmesi ve kaçınılması gereken hususları ayrı ayrı belirliyor. ''

-PROGRAMLAR İÇİN UYGULAMA ÖNERİLERİ-

Çalışma kapsamında, programlarda olumsuz tutum, beklenti ya da akran isteklerine karşı gençlerin nasıl karşı koyabilecekleri ve direnebileceklerine ilişkin mesajlara yer verilmesinin önerildiği kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
''Çocukların ve gençlerin sağlıklı gelişimleri ve korunmaları için başarılı, olumlu olaylar yaşamış çocukların, gençlerin, anne-babaların programlarda ve haberlerde 'özdeşim örnekleri' olarak sunulmasına öncelik verilmesi; RTÜK tarafından uygulamaya konulan korumalı saat düzenlemesi ve akıllı işaretler sisteminin tam olarak uygulanması gerektiği belirtiliyor.
Bir başka önlem olarak; drama programlarının içine, veriliş biçimlerine dikkat edilerek, madde kullanımı ve bağımlılığını önlemeye yönelik örtülü iletiler yerleştirilmesi ve sigara, alkol ve madde kullanımının popüler kültürün ya da gündelik yaşamın bir parçası olmadığına ilişkin iletilerin öne çıkarılması öneriliyor.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:27

İLGİLİ HABERLER