Dünya
  • 25.12.2006 08:56

UZMANLAR UYARDI: GRİPTEN 62 MİLYON ÖLÜM OLABİLİR!..

Şimdiye dek görülen grip salgınlarının en büyüğü olan 1918'deki salgında 50 milyon kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Tıp dergisi Lancet'in uzmanları tıptaki tüm gelişmelere rağmen günümüzde benzer bir salgının bilançosunun daha da ağır olacağına inanıyor.

Dergide yazan Harvard Üniversitesi uzmanları salgından en fazla en yoksul ülkelerin etkileneceğini, HIV ve sıtma gibi unsurların hastalığı körükleyeceğini belirtiyorlar.

Ancak kalkınmakta olan ülkelerin de gerekli hazırlıkları yapmakta zorlandığı, bu konuya eğilmek gerektiği kaydediliyor.

Dünya genelinde, her yüzyılda üç veya dört kez ölümcül grip salgınları ortaya çıkıyor.

Bazı bilimadamları yeni bir salgının başlamasının yakın olduğunu ve kuş gribinin de bunu tetikleyebileceğini belirtiyorlar.

Şu ana dek, kuş gribinin ölümcül olabilen H5N1 tipi virüsü sadece 258 kişide görüldü. Ancak virüsün mutsayon geçirip insanlar arasında kolayca geçiş yapabilen bir niteliğe kavuşması halinde, ölümcül bir salgın yaşanabileceği belirtiliyor.

Böylesi bir durumda ada ülkesi olmasına rağmen İngiltere'de bile 50 ila 700 bin kişinin hayatını kaybedebileceği belirtiliyor.

Profesör Christopher Murray liderliğindeki ekik 1918-1920 yılları arasındaki İspanyol gribi salgınına bakarak, oranları 2004 yılı itibariyle küresel nüfus verilerine uyarladıklarında benzer şiddette bir salgının 51-81 milyon kişinin ölebileceği tespitine vardı.

Bunun ortalaması olarak da 62 milyon rakamı alındı. Ölümlerin yüzde 96'sının sağlık hizmetlerinin kalabalık ve yetersiz olduğu dünyanın en yoksul ülkelerinde yaşanacağı kaydediliyor.

Londra'daki Imperial College'dan grip uzmanı Dr. Neil Ferguson, aşılara antiviral ve antibiyotik ilaçlara eriişimin müxcadelenin önemli bir bölümünü oluşturacağını belirtti.

Fakat Ferguson, okulların tatil edilmesi evde karantina ve maske kullanımı gibi pratik ve kamusal uygalamalara yönelmenin de anlamlı olacağını vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER