Gündem
  • 9.8.2021 21:46

Van gölünde dünyanın en büyük mikrobiyalitleri bulundu

Van Gölü'nde tespit edildi: Dünyanın en büyüğü

Van Gölü kıyısındaki Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, yürütülen çalışmalar sonucu yapı ve şekil bakımından farklı yeni mikrobiyalitler tespit edildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Gölün altında 20-40 metre boylarında ağaç gibi yapılar düşünün. Dünyanın en büyük mikrobiyalitleri Van Gölü'nde. Van Gölü dalışseverler açısından en bakir alanlardan biri ve farklı yapıların görülebileceği ender ekosistemlerin başında geliyor" dedi.

Van Gölü'nde mikrobiyalit alan foto galerisi 1. resim

Bitlis sınırları içerisinde bulunan ve dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğine sahip Van Gölü'nde araştırmalar devam ediyor. Daha önce 18 metre uzunluğunda bulunan mikrobiyalitlere, yenileri eklendi.

Van Gölü'nün Dev Mikrobiyalitleri | TÜBİTAK Bilim Genç

Bitlis'in Adilcevaz ilçesi sınırlarında yapılan keşifte yeni mikrobiyalitlere ulaşıldı. Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Cumali Birol'un araştırmaları sayesinde keşfedilen mikrobiyalitler belgeselci Ali Ethem Keskin tarafından görüntülendi.

Dünyanın Bilinen En Büyük Mikrobiyalitleri Van Gölü'nde

Adilcevaz kıyı şeridinden Van Gölüne dalan Birol ile Keskin, mikrobiyalitlerin 1 ile 6 metrede derinlikte görüldüğünü ifade etti. Van 100. Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, mikrobiyalitler hakkında araştırmalarına devam ederek, dünyanın en büyük mikrobiyalitlerinin Van Gölünde olduğunu söyledi.

Van Gölü'nde bulunan dünyanın en büyük mikrobiyalitleri görenleri  şaşırtıyor - Tatil Seyahat Haberleri

Akkuş, dünyanın en büyük mikrobiyalitlerinin Van Gölü'nde keşfedildiğini belirterek, şunları söyledi:

Van Gölü'nde mikrobiyalit heyecanı! Sular çekilince ortaya çıktı - Yaşam  Haberleri

"Van Gölü 3 bin 712 kilometrekarelik yüz ölçümü ile Marmara Denizi'nin 3'te 1'i büyüklüğünde devasa bir ekosistem. Kapalı bir göl olması ve ekstrem su kalitesi ile beraber dünyanın belki de en eşsiz ekosistemlerinin başında gelmektedir. Göldeki ph seviyesi 9.8 civarlarında yani göl suyu alkalik karakterde.

derin » Van Gölü'nün Peribacaları

Göl tabanından çıkan tatlı sularla birleşen alkalik karakterdeki su çökermeyi oluşturuyor. Burada siyona bakteriler faaliyete geçiyor ve sonuçta dünyanın en büyük mikrobiyalitleri meydana geliyor. Yani yerin altında 30-40 metre boyunda ağaç gibi yapılar düşünün dünyanın en büyük mikrobiyalitleri Van Gölü'nde. Van Gölü dalış severler açısından bulunmaz en bakir alanlardan birisini oluşturuyor ve dalış severlerin farklı yapılar görmek istedikleri ender ekosistemlerin başında geliyor.

Dünyanın en büyük mikrobiyaliti Van Gölü'nde görüntülendi... 70 bin yıllık  olabilir

Uzun yıllardır Van Gölü'nün bu güzelliklerini ortaya çıkarmak için dalış ekibimizle beraber dalışlar gerçekleştirmekteyiz. İşte şuanda bulunduğumuz Adilcevaz'ın hemen kıyısındaki devasa mikrobiyalit alanda açığa çıkmayı bekleyen gizemli alanlardan birisi. Sizinle paylaşacağımız görüntülerde göreceğiniz gibi suyun altında inanılmaz bir güzellik var. Bu güzelliği görmek için ülkemizdeki dalış severleri Van Gölüne bekliyoruz."

Van Gölü'nde yeni mikrobiyalit alanları bulundu

"MİKROBİYALİTLERİN OLUŞTURDUĞU GÖRÜNTÜNÜ UZAYI ANDIRIYOR"

Televizyon ve dergi için belgesel çekimleri yapan Ali Ethem Keskin ise, mikrobiyalitlerin çok farklı olduğunu ifade ederek, "Sanki uzayda bir gezegende gibisiniz hissini veriyor" dedi.



 

Güncellenme Tarihi : 11.8.2021 00:11

İLGİLİ HABERLER