Vasfiye Özkoçak son yolculuğuna uğurlandı
Türkiye'nin ilk kadın adliye muhabiri, Babıali'nin "Vasfiye Abla"sı gazeteci Vasfiye Özkoçak, son yolculuğuna uğurlandı. 91 yaşında hayata gözlerini yuman Özkoçak için Karacaahmet Şakirin Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Vasfiye Özkoçak'ın ailesi ve yakınları ile Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, eski CHP Milletvekili İlhan Kesici, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, gazeteciler Ergin Konuksever, Necati Zincirkıran, Coşkun Aral, Namık Koçak, Tarhan Erdem ve Özkoçak'ın çok sayıda gazeteci arkadaşı katıldı. Özkoçak ailesi adına taziyeleri, Vasfiye Özkoçak'ın hayattaki tek yakın akrabası, kardeşi Şevket Özkoçak kabul etti. Vasfiye Özkoçak'ın Türk bayrağına sarılı tabutunun başında dua eden Şeref Özkoçak, "Hep kendisinden vermiştir. Hiçbir şey almamıştır. Allah onu nurlar içerisinde yatırsın. Mutlu ve bahtiyar olarak vefat etti. Allah rahmet eylesin" diyerek, gözyaşı döktü.
AYDIN DOĞAN, VASFİYE ÖZKOÇAK'I ANLATTI
Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, 15 yıl birlikte çalıştıkları Vasfiye Özkoçak'ı, "Devamlı adliye koridorlarında koşardı. Gayet heyecanlı, işine düşkün, titiz, dikkatli... 'Aman yanlış olmasın, yalan olmasın' diye çok dikkatli çalışan bir arkadaşımızdı" sözleriyle anlattı. 12 Eylül döneminde, 1981 yılında 2 kez birlikte sıkıyönetim mahkemelerine gittiklerini söyleyen Doğan, "Ben yeni patron, heyecanlı, o bana göre adliye koridorlarına daha alışkın. Çok iyi bir gazeteciydi. Ben Vasfiye'yle tanıştığım zaman 57-58 yaşlarındaydı, ama hâlâ 18-20 yaşındaki bir muhabir heyecanıyla koşturup duruyordu. Hayatını idame ettirmek isterdi, ama öyle parayla pulla da fazla işi olmayan değerli bir arkadaşımızdı" diye konuştu.
"HİÇ YALAN HABER YAZMADIM"
Hiç evlenmeyen Vasfiye Özkoçak'ın tabutuna çember bağlandı. Aynı zamanda yakın aile dostu olan gazeteci Namık Koçak, Vasfiye Özkoçak için, 'Ben hiç yalan haber yazmadım' diye kendine güveni olan, habere yorum katmayan, kesinlikle haber kalıplarının dışına çıkmayan birisiydi" dedi. .
"GERÇEK İÇİN ÇIRPINAN BİRİYDİ"
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de, "Bu muhabir, aslında çok yorgun bir muhabir" diyerek, Vasfiye Özkoçak'ın ileri yaşlarına kadar nasıl çalıştığını anlattı. Türenç, "60'lı yaşlarda emekli oldu. O yaşa kadar Türkiye'nin ilk kadın adliye muhabiri olarak koştu. O, adliye koridorlarında, gerçek hakimlerin, gerçek hukukun ve gerçek insanların sorunlarına çare bulabilmek için çırpınan bir insandı" dedi.
"HEP MUHABİR KALDI"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto da, Vasfiye Özkoçak'ın muhabir kimliğine vurgu yaparak, "Vasfiye, en uzun soluklu muhabirlerden biriydi. En çok muhabirlik yapanlardan biriydi. Hiçbir zaman bir 'istihbarat şefi olayım', 'yazıişlerinde görev alayım' diye düşünmedi. Hep muhabir olarak kaldı" diye konuştu.
KARACAAHMET MEZARLIĞI'NDA DEFNEDİLDİ
Vasfiye Özkoçak için ikindi namazının ardından cenaze namazı kılındı. Özkoçak'ın tabutu, Basın Şeref Kartı sahibi olduğu için Türk Bayrağı'na sarıldı. Tabutu arkadaşları tarafından omuzlarda taşınan Vasfiye Özkoçak, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Özgür ALTUNCU - Kamera: Ünsal ÇAKİN / İstanbul (DHA)