Medya
  • 25.1.2017 00:10

Vatan haini Can Dündar'a Alman kıyağı

ürkiye’de hakkında mahkumiyet kararı bulunan gazeteci Can Dündar’ın Almanya Adalet Bakanı’nın verdiği resepsiyona konuşmacı olarak davet edilmesi, Ankara ile Berlin arasındaki gerginliği artırdı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas’ın gazeteci Can Dündar’ı yeni yıl resepsiyonuna konuşmacı olarak davet etmesi Türkiye’nin sert tepkisine yol açtı. Ankara diplomatik girişimde bulunarak duyulan rahatsızlığı iletti.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maas’ın, Türkiye’de demokrasi ve basın özgürlüğüne verdiği önemi göstermek için yeni yıl resepsiyonuna eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Dündar’ı davet etti.

MASLAHATGÜZAR BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Türkiye’deki siyasi gelişmeler ışığında basın özgürlüğü hakkında konuşacak olan Dündar’ın, çarşamba günü düzenlenecek etkinliğe davet edilmesinin ardından Türk Dışişleri Bakanlığı ‘Ankara’nın tepkisini iletmek üzere’ bu sabah Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği maslahatgüzarını bakanlığa davet ederek, bu tutumun ‘yadırgandığını’ iletti.

Dündar hakkında Türkiye’de mahkemenin verdiği bir mahkûmiyet kararı ve hakkında yakalama kararı bulunduğunu hatırlatan Türk yetkililer, Adalet Bakanı Maas’ın etkinliğe Türkiye’nın Almanya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ı da davet ettiğini ancak Aydın’ın resepsiyona katılmayacağını belirtti.

ADALET BAKANI DAHA ÖNCE DE TÜRKİYE’Yİ ELEŞTİRMİŞTİ

Almanya Adalet Bakanı geçen aylarda Türkiye’de basına yönelik baskıları eleştirmiş, “Basın özgürlüğü demokrasi ve hukuk devletinin temel bileşenidir” açıklamasını yapmıştı. Maas, “Basın özgürlüğü sadece gazetelerin varlığını sürdürmelerini değil aynı zamanda basın çalışanlarının baskı olmaksızın, zapt edilmeksizin ve gayet tabii ki tutuklanmaksızın işlerini yapmalarını kapsamaktadır. İşte bu bizim büyük bir kaygıyla izlediğimiz bir konu” ifadelerini kullanmıştı.

‘ALMANYA’NIN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDAKİ TUTUMU AÇIK’

Dündar’ın daha önce Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından kabul edildiğine dikkat çeken Alman yetkililer, Alman hükümetinin daha önce Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü alanındaki gelişmeler hakkında endişelerini defalarca açıkladığına ve bu konudaki tutumun açık olduğuna vurgu yapıyor.

TÜRKİYE: KABUL EDİLEMEZ

Ancak Türk yetkililer Türkiye'nin içinden geçtiği bu hassas süreçte böyle bir davet yapılmasının kabul edilemez nitelikte olduğuna dikkat çekerek bunun Türk-Alman ilişkilerinde sıkıntıya yol açtığına işaret ediyor. MİT tırları davası nedeniyle yargılanan ve Türkiye’de hakkında yakalama emri çıkarılan Dündar, Alman makamlarının verdiği geçici bir pasaportla Almanya'da ikamet ediyor.

Alman diplomatik kaynaklar Türkiye’deki yakalama kararı hakkında Almanya nezdinde herhangi bir girişim olmadığı bilgisini aktarırken zaten siyasi iade taleplerine Alman makamlarının yeşil ışık yakmayacağına dikkat çekiyor.

Güncellenme Tarihi : 24.1.2017 23:53

İLGİLİ HABERLER