VATANDAŞ NOKTAYI KOYDU: SANSÜRLENSİN
Anketten elde edilen verilere göre, halkın yüzde 70'i 'değerlere zararlı yayın içeriklerinin' sansürlenmesini istiyor.
Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Nalçaoğlu tarafından yönetilen, 'Türkiye'de Yaşam Tarzları ve Trendler' araştırmasının sonuçları, Antalya Kemer'deki bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Ipsos KMG Üst Yöneticisi Vural Çakır, araştırmanın Türk toplumunu anlamak amacıyla 2003, 2005, 2007 yıllarında da yapıldığını ve 2009'da da dördüncüsünün gerçekleştirildiğini söyledi.
Doç. Dr. Nalçaoğlu ise araştırmanın, eğitim, sağlık, kimlik, aidiyet, boş zamanların değerlendirilmesi, siyaset gibi 10 ana başlık altında Türkiye'nin 34 ilinde, 16 bine yakın örneklemle yapıldığını belirtti. Araştırma, Türk halkının tercihleriyle ilgili önemli bilgiler içeriyor. Sonuçlara göre, 'Dini inanç hayatıma yön veriyor' diyenlerin oranı 2005'te yüzde 67 iken, 2007'de yüzde 72, 2009'da ise yüzde 66'ya geriledi. Araştırma sonuçlarından elde edilen verilere göre, sosyoekonomik statü ve eğitim seviyesi yükseldikçe 'Demokratik Açılım' sürecine destek de düştü. Bu sürecin, her kesime yarar sağlayacağını düşünenlerin oranı yüzde 30 olarak belirlendi. Başka şehirde ya da başka ülkede yaşama isteğini dile getirenler toplumun dörtte birinden fazla.
Türkiye'de televizyon başına oturanlar en çok yerli dizileri izliyor. Bunu haberler ve haber programları takip ediyor. İzleyicilerin tercihleri arasında yüzde 62 ile yerli diziler, yüzde 61'le haber ve haber programları yer alıyor. İzleyicilerden yüzde 70'e yakın bir kesim 'Değerlerimize zararlı medya içeriğinin' sansürlenmesine onay veriyor.
Anketteki 'Askerler bağımsızlığımızın ve toplumsal düzenin güvencesi' maddesine 'Katılıyorum' diyenlerin oranı 2005'te yüzde 92'ydi. Oran bu yıl, yüzde 85'e geriledi. 'Türkiye'de bireylerin devletin eğitim kurumlarına güvenmediğini, buna karşın eğitimde dini değerlere daha fazla ağırlık verilmesi gerektiği düşünenlerin oranı yüzde 52 olarak kayıtlara geçti. Devlet okullarının yeterli imkana sahip olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 60. Verilere göre, televizyonda izlediği haberlere inandığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 44. 'Gazetede okuduğum haberlere inanırım' diyenlerin yüzde 36. 'Mutlu bir insanım' diyenlerin oranının yüzde 65 olarak belirlendiği araştırmada 'Mutlu bir insanım' diyen kadınların yüzde 33'lük bir kesimi oluşturduğu kaydedildi. zaman