Gündem
  • 9.7.2024 12:00

Vatikan, eski ABD büyükelçisi ünlü Papaz Vigano'yu aforoz etti..

Vatikan, eski ABD büyükelçisi Vigano'yu aforoz etti, onu şizmden suçlu ilan etti

Vatikan, Papa Francis'in en ateşli eleştirmenlerinden biri ve ABD'de ve diğer ülkelerde kutuplaşmış Katolik Kilisesi'nin sembolü haline gelen ateşli muhafazakarın kaçınılmaz sonu olan, bölücülük suçundan suçlu bulduktan sonra eski ABD büyükelçisi Başpiskopos Carlo Maria Vigano'yu aforoz etti.

Vatikan Doktrin Ofisi'nin perşembe günü üyeleriyle yaptığı toplantının ardından cezayı uyguladığı ve kararını cuma günü Vigano'ya bildirdiği bildirildi.

Vigano'nun "Yüce Papa'yı tanımayı ve ona boyun eğmeyi reddetmesi, kendisine tabi olan kilise üyeleriyle birliği ve İkinci Vatikan Konseyi'nin meşruiyetini ve idari yetkisini reddetmesi" gerekçe gösterildi.

Vatikan'ın aforoz etmesi, Vigano'nun resmen kilisenin dışında olduğu ve kilisenin kutsallarını kutlayamayacağı veya alamayacağı anlamına gelir, çünkü kilise hukukundaki en ağır suçlardan birini işlemiştir: şizm. Bir şizm, birisi papaya veya kendisine tabi olan Katoliklerin cemaatine olan itaatini geri çektiğinde meydana gelir.

Papa'ya itaat üzerine kurulu kilisenin birliğini tehdit ettiği için inanç için özellikle tehlikeli kabul edilir. Ve Vigano, koronavirüs salgınından "Büyük Sıfırlama" dediği şeye ve diğer uç fikirlere kadar her şey hakkında komplo teorilerine daha da derinlemesine daldıkça yıllar boyunca benzer düşünen muhafazakarlar ve gelenekçilerden oluşan bir takipçi kitlesi yaratmıştı.

Katolik Kilisesi'nin mevcut durumuyla ilgili korkunç söylemleri, Katolik sosyal medya sitelerinde ve Atlantik'in her iki yakasındaki ideolojik olarak dost blog yazarları tarafından yükseltildi, ABD'li aşırı muhafazakarlar ile Francis arasındaki uçurumun abartılı bir versiyonuydu. İtalyan piskopos, kamu kariyerinin başlarında muhafazakar piskoposlar arasında ana akım desteğine sahip olsa da, fikirleri giderek daha aşırı hale geldikçe birçoğu ondan uzaklaştı.

2018'den beri kamuoyunda görünmeyen Vigano, Vatikan'ın kendisine geçen ay cezai bir süreç başlattığını bildirmesinin ardından ayrılık bildirgesinin geleceğini biliyordu. Bunu meydan okurcasına "bir onur" olarak nitelendirdi ve kendini savunmak için şahsen veya yazılı olarak görünmeyi reddetti.

Vigano, geçen ay yaptığı uzun bir açıklamayla davranışını haklı çıkardı ve Vatikan'ın doktriner ofisinin "beni, valisini ya da onu atayan kişiyi yargılama iddiasında olmadığını" kabul etmeyi reddetti.

Ancak Cuma günü X'te, her zamanki forumunda, bölünme bildirisine doğrudan yanıt vermedi. Vatikan kararnamesi kamuoyuna açıklanmadan yaklaşık bir saat önce, kendisini destekleyen ve bağış isteyenler için Cuma günü bir ayin düzenleyeceğini duyurdu.

Vigano, ilk kez 2012 yılında Papa 16. Benedict'in uşağının, Papa'nın özel belgelerini bir İtalyan gazeteciye sızdırarak Vatikan'daki yolsuzluklara dikkat çekmesiyle ortaya çıkan ilk Vatileaks skandalı sırasında kamuoyunun dikkatini çekmişti.

Vatikan Şehir Devleti yönetiminin o dönemki 2 numaralı ismi Vigano, sızdırılan bazı mektuplarında, Vatikan'a milyonlarca avro (dolar) zarara mal olan ihalelerin verilmesindeki yolsuzlukları ifşa etmesinin ardından Papa'nın görevden alınmamasını rica ediyordu.

Yalvarışlar işe yaramadı: Mektuplar yayınlandığında Benedict, Vigano'yu Vatikan'ın Amerika Birleşik Devletleri büyükelçisi olarak transfer etmişti; şüphesiz prestijli bir görevdi bu; ancak onu Roma'dan ve bir gün kardinal olma şansından uzaklaştırıyordu.

Vigano, Francis'in 2015'teki Amerika Birleşik Devletleri ziyareti sırasında sahneye yeniden çıktı ve nuncio Vigano bu ziyareti organize etmeye yardımcı oldu. Vigano, ABD eşcinsel evlilik tartışmasının merkezinde yer alan Kentucky katibi Kim Davis'in Francis'i karşılamak üzere Vatikan ikametgahında küçük bir grup insan arasında olmasını ayarlayana kadar her şey yolunda gidiyordu.

Davis, eşcinsel çiftlere lisans verme zorunluluğundan ziyade tüm evlilik lisanslarını vermeyi reddettiği için öne çıkmıştı. ABD'deki muhafazakar sağın kahramanı haline geldi ve Vigano, eşcinsel evlilik ve din özgürlüğü konularındaki ABD kültür savaşları sırasında giderek daha fazla onunla özdeşleşiyordu.

Ziyaret sona erdikten sonra Davis ve avukatları Francis ile karşılaşmanın onun davasının bir onayı anlamına geldiğini iddia ettiler. Vatikan daha sonra Francis'in Washington'da sahip olduğu "tek" özel izleyici kitlesinin görüntülerini yayınladığında bu iddiayı tersine çevirdi: eşcinsel bir çiftin de bulunduğu küçük bir grup insanla.

Vigano'nun, ziyareti sırasında ABD'deki kültür savaşlarından uzak durmak isteyen Papa Davis'i kendisiyle görüşmeye davet etmesi, ikiliyi Ağustos 2018'de patlak verecek bir çatışmaya sürüklemiş gibi görünüyordu.

O dönemde ABD kilisesi, din adamlarının cinsel taciz skandalında yeni bir sayfayla boğuşuyordu: ABD'nin en kıdemli din adamlarından biri olan Kardinal Theodore McCarrick, bir küçüğe tacizde bulunmakla suçlanmış ve Pensilvanya büyük jürisi, onlarca yıldır süren taciz ve örtbas etme olaylarını konu alan yıkıcı bir soruşturma başlatmıştı.

Francis, İrlanda'ya yaptığı gergin ziyareti tamamlarken, Vigano, onu ve onlarca yıllık ABD ve Vatikan yetkililerini McCarrick'i korumakla suçlayan 11 sayfalık bir yazı yayınladı. Vigano, özellikle Francis'i McCarrick'i Benedict tarafından uygulanan yaptırımlardan kurtarmakla suçladı ve istifaya çağırdı.

Suçlamalar patlayıcı nitelikteydi ve Francis'in o dönemki genç papalık dönemindeki en büyük krizin yaratılmasına yardımcı oldu.

Francis, McCarrick'in ilahiyat öğrencileriyle yatma eğilimi hakkında kimin neyi, ne zaman bildiğini belirlemek için derhal şirket içi bir soruşturma başlatılmasına yetki verdi.

2020'de yayınlanan rapor, Papa II. John Paul dahil olmak üzere bir nesil kilise görevlisinin McCarrick'in uygunsuz davranışlarına göz yumduğunu doğruladı. Sonunda kilise görevlisini din adamlığından çıkaran Francis'i büyük ölçüde bağışladı.

Ancak raporda Vigano'nun McCarrick'e karşı yeni iddiaları araştırmaması veya Vatikan tarafından kendisine özel olarak emredildiği halde Vatikan kısıtlamalarını uygulamaması da eleştirildi.

O noktada, Vigano'nun Francis'e karşı iddiaları daha da dengesizleşmeye başladı. Koronavirüs aşıları hakkında komplo teorilerini onayladı, ABD'deki aşırı sağcı siyasi mitinglerde göründü, Rusya'yı savaşında destekledi ve sonunda Francis'i papa olarak tanımayı reddetti.

Güncellenme Tarihi : 9.7.2024 11:11

İLGİLİ HABERLER