Gündem
  • 1.3.2005 10:45

VE INTERPOL UZANLAR'I BULDU

İmar Bankası'nın TMSF'ye devredilmesi ve haklarında ard arda açılan davaların ardından 18 ay önce sırra kadem basan Kemal Uzan, Hakan Uzan ve Yavuz Uzan'ın yeri resmen belli oldu. Uluslararası Interpol, Türkiye'ye, firari olan Kemal ve Yavuz Uzan'la birlikte Hakan Uzan'ın da Ürdün'de olduğunu bildirdi. Gelişmeyi doğrulayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise ülke ismi vermekten kaçındı. Bakan Çiçek "Interpol'den gelen adres ve belgeler çerçevesinde yerlerini belirledik. Bu çerçevede o ülkeye başvurarak iadelerini istedik. Ancak henüz olumlu bir yanıt gelmedi" dedi.

Çiçek soruşturmada gelinen noktayı şöyle özetledi: " Konuyu her kademede takip ediyoruz. İnterpol'den gelen adres ve belgeler çerçevesinde yerlerini belirledik. Bize gelen bilgiler doğrultusunda iade evrakını hazırladık ve gönderdik. Ama henüz yanıt alamadık. Uluslararası hukukta iade süreci maalesef hızlı çalışmıyor. Ülke adını güvenlik gerekçeleriyle söylemiyorum." Bakan Ciçek'in ısrarla ülke isim vermemesine rağmen VATAN, Ciçek'in kastettiği ülkenin Ürdün olduğunu öğrendi. Uzanlar'ın, vatandaşı oldukları Ürdün'de olabilecekleri iddiası daha önce ortaya atılmıştı. Ancak Ürdün her seferinde "Bizde yoklar" diyerek olayı geçiştirmişti. Ancak iş şimdi resmileşti. Interpol'ün resmi yazısı üzerine Ürdün'ün tavrının ne olacağı merak konusu.

Ülkenizde hiç değilse mezarınız olsun
Daha önce "Yurt dışına kaçanların ya ölüsünü ya da dirisini er geç mutlaka getireceğiz" diyen Çiçek son gelişme üzerine bir mesaj daha verdi: "Biz onlara diyoruz ki, başka ülkelerin mafyalarına haraç ödeyeciğinize memleketinize dönün. Bir kere şeytana uydunuz ama artık peşinden gitmeyin, ülkenizde hiç değilse bir mezar yeriniz olsun."

Nasıl kaçtılar?
İki ayrı yatla kayıplara karıştılar

Uzanlara ait Çukurova ve Kepez'e 13 Haziran 2003'de el konuldu. İmar Bankası 3 Temmuz 2003 günü önce TMSF'ye devredildi. Ardından tasfiye kararı alındı. BDDK 17 Temmuz 2003'de Şişli Cumhuriyet Başsavcılığına Uzanlar hakkında "görevi ihmal, zimmet ve çete kurmak" suçlarından suç duyurusunda bulundu.

* 17 Ağustos 2003'de Kemal, Yavuz, Bahattin ve Hakan Uzan hakkında yakalama kararı çıkadıldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanı Hanefi Avcı'nın yönettiği operasyonda Uzanların Yeniköy'deki villasına, Pamokova'daki çiftliğine ve Bodrum'daki yatlarına baskın yapıldı. Ancak Uzanlar bulunamadı.

* Kemal ve eşi Melahat Uzan, Yavuz Uzan'la birlikte, Hakan Uzan ise ayrı bir yatla yurt dışına çıkmış, evlerinin çatısından helikopterle kaçmışlardı.

* Hakan Uzan, kayboluşundan yaklaşık 6 ay sonra 15 Şubat 2004'de Singapur'da 4 korumasıyla alışveriş yaparken kameralara yakalandı. Uzan'ın bir süre Singapur-Avustralya-Yeni Zelanda üçgeninde yaşadığı, daha sonra da Ürdün'e gittiği tahmin ediliyor.

* Uzanlar hakkında açılmış onlarca dava var. Sadece İmar Bankası davasında 19 bin mudinin hesabınında oynama yapıldığı için 2'şer yıldan toplam 38 bin yıl hapisleri isteniyor. TCK'ya göre uygulanabilecek en yüksek hapis cezası 36 yıl. Yani Uzanlar sadece bu davadan 36 yıla mahkum olabilir.

VATAN yazmıştı
Kral, Uzanlar'ı niye korudu?

Firarlarının ardından Uzanlar'ın Ürdün'de oldukları hep konuşuldu. Ürdün Kralı Abdullah, Hakan Uzan'ın üniversite arkadaşıydı. Uzanlar'ın Ürdün pasaportu taşıdığı biliniyordu. Devletin bütün istihbarat birimlerindeki bilgiler, Ürdün'de saklandıklarını gösteriyordu. Türk yetkililer Ürdün'den bilgi istedi. Hatta Başbakan, geçtiğimiz yıl Ürdün ziyaretinde Kral Abdullah'a bu mesajı bizzat verdi. Kral Türkiye'nin iadesini talep ettiği, ABD'nin de aradığı baba-oğul Uzanlar için suskunluğunu hep korudu. Bunun nedeni, arkadaşını koruyarak bir vefa borcu ödemek miydi, yoksa "kaset korkusu" muydu? VATAN 6 Ocak'ta Uzanlar'ın çiftliğinde bulunan gizli kameraların Ürdün Kralı'nıda çektiği ve Kral'ın bu şantaj kasetleri yüzünden Uzanlar'ı ele vermediği iddialarını gündeme getirmişti. (VATAN)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:12

İLGİLİ HABERLER