Dünya
  • 29.7.2024 09:29

Venezuela'da zafer Maduro'nun.. Amerika öfkelendi

Venezuela'da zafer Maduro'nun..

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Venezuela seçim otoritesinin, Devlet Başkanı Nicolás Maduro'nun ülkenin yakından izlenen başkanlık seçimlerini kazandığı yönündeki duyurusunun doğruluğu konusunda "ciddi endişeleri" olduğunu söyledi.

Venezuelalılar Tartışmalı Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Sandık Başına Gidiyor

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi, devlet başkanı seçimini Nicolas Maduro'nun kazandığını duyurdu.

Amoroso, yaptığı açıklamada, sandıkların yüzde 80'inin açıldığını belirterek, 10 adayın yarıştığı devlet başkanı seçimini Büyük Vatansever Kutup (Gran Polo Patriotico) adayı Maduro'nun kazandığını duyurdu.

İlk sonuçlara göre, Maduro, yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini 3'üncü kez kazanmayı garantiledi.

Muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez ise yüzde 44,20 ile ikinci sırada yer alıyor.

CNE Başkanı Amoroso, adaylara ilişkin sonuçların detaylarının gelecek saatlerde CNE web sitesinde tablolar halinde yayımlanacağını bildirdi.

Sandığa katılım oranının ise yüzde 59 olduğu belirtildi.

Blinken, ABD'nin Venezuela seçimlerinin açıklanan sonucuyla ilgili 'ciddi endişeleri' olduğunu söyledi

Amerika'da yankı uyandıracak, yakından takip edilen başkanlık yarışında her iki taraf da zaferini ilan etti.

Seçimden zaferle çıkan aday, 10 Ocak 2025'te ülkenin yeni devlet başkanı olarak yemin edecek.

Ülkenin seçim otoritesi, çıkış anketlerinin rakibi Edmundo González'in kesin bir zafer göstereceğini göstermesine rağmen görevdeki başkanın oyların yüzde 51'ini aldığını açıkladıktan sonra Blinken, "Kısa bir süre önce Venezuela Seçim Komisyonu'nun açıklamasını gördük" dedi.

Venezuela'daki muhalefet liderleri açıklanan sonucu kamuoyuna yalanladı ve González'in seçimi ezici bir çoğunlukla kazandığını iddia etti. Bu durum, bölge için derin sonuçlar doğurabilecek bir siyasi hesaplaşmanın başlangıcı oldu.

Blinken Pazartesi günü Tokyo'da yaptığı açıklamada, "Açıklanan sonucun Venezuela halkının iradesini veya oylarını yansıtmadığı konusunda ciddi endişelerimiz var" dedi. ABD Dışişleri Bakanı, Venezuela yetkililerini oylamanın ayrıntılı ve şeffaf bir muhasebesini sunmaya çağırdı ve ekledi: "Uluslararası toplum bunu çok yakından izliyor ve buna göre yanıt verecek."

Şili Dışişleri Bakanı Alberto van Klaveren, X'te yaptığı açıklamada , Şili'nin sonucun uluslararası gözlemciler tarafından doğrulanmasını bekleyeceğini söylerken, Kosta Rika Devlet Başkanı Rodrigo Chaves ise yaptığı açıklamada , hükümetinin açıklanan sonucu kabul etmediğini söyledi.

Muhalefet adayı González, televizyonda yaptığı açıklamada , seçim otoritesinin açıklamasına itiraz ederek , "Venezuela halkının iradesine saygı gösterilene kadar dinlenmeyeceğiz" dedi.

Seçim, Maduro'nun sosyalist hükümetine on yıllardır en zorlu seçim mücadelesini sundu. Kim kazanırsa kazansın, seçimin Amerika kıtasında geniş kapsamlı sonuçları olması bekleniyor.

Venezuela, son on yılda barış zamanında nadiren görülen bir ölçüde ciddi bir ekonomik gerileme yaşadı. Gayri safi yurt içi hasıla, önceki lider Hugo Chávez dönemindeki zirvede olduğu 2012'deki seviyenin yaklaşık beşte biri.

O tarihten bu yana, kötü ekonomik yönetim ve Avrupa Birliği ile ABD'nin yaptırımları, korkunç ekonomik koşullara ve yaygın açlığa yol açtı ve yaklaşık 8 milyon insanın ülkeyi terk etmesine neden oldu.

Emekli diplomat 74 yaşındaki González, ana muhalefet lideri María Corina Machado'nun aday olmasının engellenmesi üzerine son dakika yerine geçti.

Chávez'in seçtiği halef Maduro, 2013 ve 2018'de seçimleri kazandı, ancak muhalefet ikincisini boykot etti. Bu ayın başlarında, "bir kan banyosundan veya faşistlerin tetiklediği kardeş katili bir iç savaştan" kaçınmak için büyük bir seçim zaferinin gerekli olduğunu söyleyerek alarma neden oldu.

Yurt dışında yaşayan bazı Venezuelalılar oy kullanmada zorluk çektiklerini bildirdi. | Juan Carlos Cisneros/Getty Images

Bu açıklama , Venezuela ile büyük bir sınırı paylaşan ve bölgenin en büyük gücü olan Brezilya'nın başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'dan bir azar aldı . Lula daha önce sol görüşlü Maduro'yu eleştirmekten çekinmişti.

ABD merkezli Edison Research'ün yerel saatle 18.00'de sona eren oylama sonrasında açıkladığı bir ankete göre González oyların yüzde 65'ini, Maduro ise yüzde 31'ini alacaktı.

Edison Research çıkış anketi ülke çapında 100 oy kullanma noktasında 6.846 seçmenle görüşülerek gerçekleştirildi.

Yurt dışında yaşayan bazı Venezuelalılar oy kullanmada zorluk çektiklerini bildirseler de, Latin Amerika'daki şehirlerde ve İspanya'nın Kanarya Adaları gibi yerlerde oy kullanma gününde kendilerini görünür kılıyorlar .

Venezuela'da oy kullanmak için uzun kuyruklar oluştu, bazı insanlar cumartesi gecesinden itibaren kuyruğa girdi. Resmi sonuçlar pazar günü geç saatlerde veya sonraki günlerde yayınlanabilir. Brezilya da dahil olmak üzere birçok ülke Venezuela'ya bağımsız gözlemciler gönderdi .

Güncellenme Tarihi : 29.7.2024 09:36

İLGİLİ HABERLER