Dünya
  • 30.11.2012 23:05

Vurdukları askerleri diri diri gömdüler!..

Afrika'da korkunç olaylar yaşanıyor.Bu olaylardan dehşet fotoğraflar geldi.
Dünyanın görmezden geldiği çatışmalarda binlerce asker ve sivil hayatını kaybetti.500 bin kişi evlerini terkederek kaçtı.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Çoğunluğu Tutsi kabilesi üyesi olan isyancı askerler, hükümet güçleriyle çatışarak Gomo kentini ele geçirdi.Ele geçirdikleri kentte katliam yapan kendilerine M23 adını veren isyancılar, çatışmalarda yaraladıkları askerleri diri diri gömdü.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ülkenin doğusundaki Goma kentini ele geçiren isyancı askerler işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyi kabul etti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ülkenin doğusundaki en büyük kent olan Goma'yı ele geçiren isyancı askerler varılan anlaşma uyarınca işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyi kabul ettiler.

Birleşmiş Milletler'in de devreye girmesiyle M23 hareketi Sake ve Goma kentlerini 48 saat içerisinde terk edeceğini duyurdu. M23 grubunun Goma'nın 20 kilometre dışına çıkması öngörülüyor.

İsyancı askerler, havaalanında konuşlanan yaklaşık 100 kadar askerinin anlaşma dışı tutulacağını ve geri çekilmeyeceğini bildirdi.

Ruanda ve Uganda'dan destek alan isyancı askerler, Kongo Devrimci Ordusu'nu mensup.

Bu askerler, Kinşasa hükümetinin 23 Mart 2009 imzalanan barış anlaşmasını ihlal ettiği iddiasıyla geçen Nisan ayında ülkenin doğusunda isyan başlatmıştı.

Çoğunluğu Tutsi kabilesi üyesi olan isyancı askerlerin sayısının 6 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Zengin mineral yataklarına sahip Kuzey Kivu bölgesinde etkin olan M23 grubunun Ruanda ve Uganda'da silah ve mühimmat desteği gördükleri Birleşmiş Milletler yetkilileri tarafından da belirlendi.

Birleşmiş Milletler kaynakları, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda Nisan ayından bu yana süren çatışmalar nedeniyle 500 bin sivilin evlerini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekiyorlar.

Öte yandan Kinşasa yönetimi en kısa sürede bölgede kontrolü sağlamak için
Genelkurmay Başkanlığına atanan General François Olenga birlikleri denetlemek üzere bölgeye gitti.

General Olenga isyancı askerleri ülke topraklarından tamamen çıkarmak üzere en kısa sürede karşı saldırıya geçeceklerini açıkladı. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:48

İLGİLİ HABERLER