Gündem
  • 6.8.2024 10:45

Wall Street Journal : Askerler bıkkın, İsrail ordusu çöküşün eşiğinde

İşgal ordusu, yedek askerler nedeniyle Hizbullah'a karşı kapsamlı bir savaş başlatma konusunda isteksiz... Wall Street Journal: Çöküşün eşiğindeler.

American Wall Street Journal , 5 Ağustos 2024 Pazartesi günü, İsrail işgal ordusundaki pek çok yedek askerin kırılma noktasına yaklaştığını ve Gazze'deki savaş on birinci ayına girerken, çatışmaların yoğunluğuyla birlikte bitkin ve hüsrana uğramış hissettiklerini bildirdi . Hizbullah'la ilişkiler tırmanıyor ve uzun süre işten uzak kalmalarından kaynaklanan ekonomik kayıplar artıyor.

Amerikan gazetesi, nüfusu 10 milyondan az olan küçük bir ülke olan İsrail'in, kriz zamanlarında ordusunun performansını sürdürmek için büyük ölçüde yedek askerlere güvendiğini de sözlerine ekledi.

Gazete, İsrailli yetkililerin Hizbullah'a karşı kapsamlı bir savaş başlatma konusundaki isteksizliklerinin nedenlerinden birinin, askeri insan gücü üzerindeki baskı olduğunu düşünüyor. Hamas'ınkini aşıyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre, bu baskı aynı zamanda İsrail'in uzun vadeli zayıflıklarını da ortaya koyuyor; zira İsrail, önümüzdeki yıllarda sınırlarında aşılması zor olacak silahlı gruplarla çatışmaların çıkması ihtimaliyle karşı karşıya.

Gazete, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski başkanı Yaakov Amidror'un şu sözlerini aktardı: "İsrail uzun bir savaşa hazırlanmadı, bunun yerine büyük bir hava saldırısı başlatmayı ve ardından kara kuvvetleriyle hızlı bir manevra yapmayı düşündük."

Amidror şunları ekledi: "Ne kadar uzun sürerse, savaş güçleri arasında desteği ve hazırlığı sürdürmek o kadar zorlaşır."

İsrail işgal ordusu büyük oranda yedek askerlere güveniyor ve bu sayı tam zamanlı askerlerden ikiye bir oranında daha fazla. Bunlar genellikle kırk yaşına veya subaylar için kırk beş yaşına gelene kadar yılda bir ay eğitim ve hizmete devam eden eski askerlerdir.

Gazze'deki savaşın zirvesinde İsrail'in muharebe gücünün yaklaşık üçte ikisi yedeklerden oluşuyordu; güvenlik analistlerinin tahminlerine göre yaklaşık 150.000 askerden oluşan normal orduya kıyasla yaklaşık 300.000 zorunlu yedek asker.

İbranice web sitesi Calkilist'in yayınladığı raporlarda da yüzlerce yedek askerin, yedek hizmet için acil çağrılara ilişkin 8 No'lu Emir'e tabi olmalarına rağmen komutanlarına haber vermeden yurt dışına seyahat ettiği belirtildi.

Raporlar, yedek askerlerin yurtdışına seyahat etmesi olgusunun son dönemde yaygınlaştığını gösteriyor.

İsrailli internet sitesine göre, askerlik hizmeti sırasında yurt dışına çıkan askerlerin isimlerinin elinde olduğunu, komutanlarının ise Tel Aviv'den ayrılana kadar bu durumdan haberdar olmadığını doğrulayarak, ordunun bu vakaları kendi bünyesinde soruşturacağını belirtti.

Calcalist ayrıca, son haftalarda yedeklerde görev yapan askerler arasında artan bir yorgunluğun ortaya çıktığına, bunların bir kısmının Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 200 yedek gün biriktirdiğine de dikkat çekti.

Bu, İsrail işgal ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de savaş yürüttüğü ve kuzey sınırında Hizbullah'la gerilimlerin tırmandığı, herkesin Hamas siyasi bürosu başkanı İsmail Haniye'ye yönelik İran'dan bir yanıt beklediği bir dönemde geldi. birkaç gün önce Tahran'daydı.

Önceki raporlar, İsrail için Hizbullah'la mücadelenin Gazze'deki savaştan çok daha zor bir görev olacağını gösteriyordu.

İsrailli yetkililer, Hizbullah'ın kuzey sınırında 150.000'den fazla füze ve füzeden oluşan bir cephaneliği yönettiğini, bunların bir kısmının İsrail'in füzesavar savunmasına rağmen Tel Aviv'e ve İsrail'deki diğer şehirlere ve savaşta tecrübeli binlerce piyade askerine ulaşabildiğini söyledi.



 



 

Güncellenme Tarihi : 6.8.2024 11:02

İLGİLİ HABERLER