Gündem
  • 7.8.2024 09:04

Washington Post : İsrail suikastten hemen sonra Amerika'yı arayıp Haniye'yi öldürdüğünü söyledi

İsrail, Haniye'nin öldürülmesiyle ilgili yorum yapmayı reddederken, cinayettin hemen ardından ABD yetkililerine kendisinin sorumlu olduğunu bildirdi. 
İran'ın açıklama yapmadığı saatlerde İran Amerika'yı bilgilendirerek az önce Haniye'yi öldürdüklerini Amerika'nın ortalığı sakinleştirmesini istedi.
Washington Post'un Amerikalı üst düzey yetkililerden aldığı bu bilgi, hem bilgimiz ve haberimiz yok diyen Amerika'nın hem de konuyla ilgili açıklama yapmayı reddeden İsrail'in iki yüzlülüğünü ortaya koyuyor..
 

İran başından beri haklı mıydı? 'İsrail Haniye'yi öldürdüğünü itiraf etti! Beyaz Saray öfkeli'…

ABD medyası ise taşları yerinden oynatacak bir iddia ortaya attı ve İsrail'in Haniye'nin öldürülmesinin hemen ardından ABD'yi suikastın arkasında olduğu konusunda bilgilendirdiğini ve Beyaz Saray'ın öfkeli olduğunu yazdı.

Bomba iddia: İsrail Haniye'yi öldürdüğünü itiraf etti

Washington Post'un Beyaz Saray'dan kaynaklara dayandırdığı haberine göre İsrail, Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin hemen ardından ABD'yi suikastın arkasında olduğu konusunda bilgilendirdi.

Gazeteye göre, Biden yönetimi Haniye'nin öldürülmesi kararına öfkelendi ve bunun Gazze'de ateşkes için aylar süren dikkatli müzakereleri altüst edebileceğinden endişe etti.

Washington Post'a göre ABD, İsrail'in Hizbullah ya da İranlı komutanlara suikast düzenlemek için başka operasyonlar başlatmadan önce kendilerine bilgi vermemesine öfkeli. Gazetenin ismini vermediği İsrailli bir yetkili, Başbakan Benjamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasında geçen hafta yapılan telefon görüşmesinin "gergin" geçtiğini doğruladı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail’e yönelik savunma desteklerini yineledi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “Avustralya-ABD Bakan İstişareleri (AUSMIN) 2024” toplantısı kapsamında Avustralyalı mevkidaşları Penny Wong ve Richard Marles ile ABD’nin Maryland eyaletinin Annapolis kentinde bir araya geldi. Görüşme sonrasında yapılan ortak basın toplantısında Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Blinken, gerilimi düşürmek ve çatışmaların yayılmasını önlemek için yoğun bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Birkaç gündür bölgedeki ve ötesindeki ortaklarıyla teması sürdürdüklerini belirten Blinken, “Bu görüşmelerde net bir fikir birliği olduğunu duyduk: Kimse bu çatışmayı tırmandırmamalı” ifadelerini kullandı.

Bu mesajı doğrudan İran'a ve İsrail'e ilettiklerini vurgulayan Blinken, “İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımız sarsılmazdır. Tıpkı askerlerimizi savunmaya devam edeceğimiz gibi, İsrail'i terörist gruplardan ya da onların destekçilerinden gelebilecek saldırılara karşı savunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Bölgedeki herkesin, daha fazla saldırının sadece çatışmayı, istikrarsızlığı ve güvensizliği körükleyeceğini anlaması gerektiğinin altını çizen Blinken, “Daha fazla saldırı kimsenin tahmin ve tam olarak kontrol edemeyeceği tehlikeli sonuçların ortaya çıkma riskini arttırır” uyarısında bulundu. “Gerilimi tırmandıracak değil, yatıştıracak kararlar alınmalı”

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, yaptığı basın toplantısında Başkan Biden’ın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu "bugün ilerleyen saatlerde" aramayı planladığını söyledi.

Bir İsrail yetkilisi ise, hükümet politikasından dolayı isminin açıklanmaması şartıyla, Perşembe günü The Post’a verdiği demeçte, liderlerin konuşmayı planladığını ancak aramanın bu gece mi yoksa Cuma günü mü gerçekleşeceğinin "belirsiz" olduğunu belirtti.

Güncellenme Tarihi : 7.8.2024 09:26

İLGİLİ HABERLER