Medya
  • 27.10.2024 09:00

Washington Post, tarihinde ilk kez bir adayı desteklemeyecek

Washington Post, Bezos kararının ardından 2024 başkanlık seçimlerinde adayı desteklemeyecek

The Washington Post gazetesinin yayıncısı Cuma günü yaptığı açıklamada, gazetenin bu yılki başkanlık seçimlerinde ilk kez bir adayı desteklemeyeceğini duyurdu. Bu karar, gazete çalışanları arasında büyük bir öfkeye yol açtı.

"Washington Post bu seçimde bir başkan adayını desteklemeyecek. Gelecekteki herhangi bir başkanlık seçiminde de," dedi Post yayıncısı Will Lewis bir açıklamada . "Başkan adaylarını desteklememe köklerimize geri dönüyoruz."

Post gazetesi, konuyla ilgili iki kaynağa dayanarak, onaylamama kararının gazetenin milyarder sahibi, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos tarafından alındığını bildirdi .

Konuya yakın bir kaynak CNN'e yaptığı açıklamada, Post gazetesinin editöryal sayfasının çalışanlarının Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e destek veren bir metin hazırladığını ve metnin yönetim kurulu tarafından onaylanmaya hazır olduğunu, ancak taslağın hiçbir zaman sunulmadığını söyledi.

"Editör kurulundaki birçok kişi şaşkın ve öfkeli" dedi.

Post, 1980'lerden bu yana her seçimde bir başkan adayını destekledi. Lewis, açıklamasında Editör Kurulu'nun bir adayı desteklememe yönündeki geçmiş kararlarına atıfta bulunarak, bunun "geri döneceğimiz bir hak" olduğunu belirtti.

"Bunun bir adayın örtük onayı, bir diğerinin kınanması veya sorumluluktan kaçılması gibi çeşitli şekillerde okunacağını kabul ediyoruz. Bu kaçınılmazdır," diye devam etti Lewis. "Biz bunu bu şekilde görmüyoruz. Bunu The Post'un her zaman savunduğu değerlerle ve bir liderde umduğumuz şeylerle tutarlı görüyoruz: Amerikan etiğine hizmet eden karakter ve cesaret, hukukun üstünlüğüne saygı ve insan özgürlüğüne her yönüyle saygı." 

Gazete sahipleri genellikle yayınlarının onaylanmasında rol oynarlar ve görüşlerinin bir yansıması olarak görülen başyazıları imzalarlar.

Post'taki bir gazeteci CNN'e Harris kampanyasının destek sürecinin bir parçası olarak editör kuruluyla görüşmediğini söyledi. Başka bir Post kaynağı gazetenin her iki kampanyayla da görüşmek istediğini ancak adayların hiçbiriyle görüşmediğini söyledi. Gazetenin bir sözcüsü yorum yapmadı.

Cuma günkü duyurunun öncesinde Post'un yazı işleri müdürü David Shipley, Lewis'in kararla ilgili bir kamu notu yayınlayacağını çalışanlarına bildirdi.

Shipley bir yazıda, "Haber önemli ve departman genelinde güçlü tepkiler olacağını biliyorum." ifadelerini kullandı.

Duyurudan sonra protesto amacıyla cuma günü istifa eden Post gazetesinin genel yayın yönetmeni Robert Kagan, Bezos'un bu kararı Trump'ı yatıştırmak için aldığını söyledi.

Robert Kagan, CNN'den Erin Burnett OutFront'a "Bu, Jeff Bezos'un olası zaferi beklentisiyle Donald Trump'ın gözüne girme çabası," dedi. "Trump, Bezos'un işine girmekle tehdit etti. Bezos, Amerika'nın en büyük şirketlerinden birini yönetiyor. Federal hükümetle son derece karmaşık ilişkileri var. Federal hükümete bağımlılar."

Bu hamle, gazetenin 6 Ocak 2021'deki saldırıya ilişkin haberlerini takip eden eski Post genel yayın yönetmeni Marty Baron tarafından da kınandı.

"Bu, demokrasinin kurbanı olduğu bir korkaklıktır. Donald Trump bunu, sahibi Bezos'u (ve diğerlerini) daha fazla sindirmek için bir davet olarak görecektir," diye yazdı Baron bir sosyal medya paylaşımında . "Cesaretiyle ünlü bir kurumda rahatsız edici bir omurgasızlık."

Baron döneminde gazete, ABD Kongre Binası'na yapılan saldırıyı "darbe girişimi" olarak nitelediği haberleriyle kamu hizmeti dalında Pulitzer Ödülü'nü kazandı .

Trump'ın başkanlığı sırasında, özellikle e-ticaret devi Amazon söz konusu olduğunda Bezos ile meşhur bir şekilde çekişmişti. Trump, Post'u "Sahte Haber Washington Post" olarak adlandırdı ve Amazon'un "baş lobicisi" olarak alay etti.

Trump, Amazon'u doğrudan vergileri yeterince ödememekle ve ABD Posta Servisi'nden faydalanmakla suçladı. Trump yönetimi ayrıca Amazon'un Pentagon ile olan 10 milyar dolarlık bulut bilişim sözleşmesini engelledi; bu sözleşme o dönemde Trump'ın Bezos'a Post'un haberciliği nedeniyle misilleme yaptığı şeklinde yaygın olarak görülüyordu.

Baron, “Gücün Çatışması” adlı kitabında, Trump döneminde benimsenen Post gazetesinin “Demokrasi Karanlıkta Ölür” sloganına karar veren kişinin Bezos olduğunu yazdı.

Ancak Trump , Kasım ayında yeniden seçilirse hükümeti silahlandırmaya ve algılanan düşmanlarından ve eleştirmenlerinden intikam almaya yemin etti. Post'un Cuma günü kararını açıklamasından birkaç saat sonra Trump, Associated Press'in bildirdiğine göre Bezos'un sahibi olduğu uzay araştırma şirketi Blue Origin'in yöneticilerini selamladı. Şirketin, astronotları ayın yüzeyine götürüp getirmek için yeni bir uzay aracı inşa etmek üzere federal hükümetle 3,4 milyar dolarlık bir sözleşmesi var.

Washington'da Bezos'un 2024 yarışını desteklememe kararı, Post'un editöryal departmanının bazı üyelerini hazırlıksız ve iğrenmiş hissettirdi, birden fazla kaynak CNN'e söyledi. Bir yazar, "Öfkeliyiz" dedi.

Post gazetesinden 13 köşe yazarından oluşan bir grup daha sonra kararı "korkunç bir hata" olarak kınayan bir bildiri yayınladı .

"Bu, sevdiğimiz ve toplam 218 yıldır çalıştığımız gazetenin temel editoryal inançlarından vazgeçtiğimiz anlamına geliyor" diye yazdılar.

Post'un sloganını hatırlatan bir başka çalışan, "Demokrasi karanlıkta ölmez, insanlar bir faşistin kaprislerine önceden rıza gösterdiğinde ölür." dedi. Diğer Post çalışanları da üzüntülerini açıkça dile getirdiler.

Pulitzer ödüllü editör David Maraniss, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "47 yıldır severek çalıştığım gazete karanlıkta ölüyor." ifadelerini kullandı .

İsminin açıklanmaması koşuluyla CNN'e konuşan bir başka Washington Post muhabiri ise karar hakkında karışık duygular içinde olduklarını söyledi.

"Post'un artık onaylamayacağına sevindim. Ama bunu hayata geçirmek için ne kadar da kötü bir zaman ve yol," dedi kişi. "Son birkaç yıldır Post'u ve haber tarafının ortaya çıkardığı tüm gerçekleri okuduysanız, editör kurulunun size ne yapmanız gerektiğini söylemesine ihtiyacınız olduğunu sanmıyorum."

Karar, Los Angeles Times sahibi Patrick Soon-Shiong'un gazetenin Harris'e destek verme planını engellemesinden ve bunun sonucunda üç yayın kurulu üyesinin istifa etmesinden sadece birkaç gün sonra geldi.

Büyük ABD gazete zincirleri de son yıllarda başkanlık desteklerini azalttı. Ülke çapında yüzlerce gazeteye sahip olan McClatchy ve Alden Global Capital bu uygulamayı sonlandırdı. New York Times bu yılın başlarında yerel yarışlarda artık destek vermeyeceğini duyursa da daha sonra Harris'i "başkanlık için tek vatansever tercih" olarak destekledi .

Güncellenme Tarihi : 27.10.2024 09:37

İLGİLİ HABERLER