Ekonomi
  • 19.3.2009 00:05

YALÇINDAĞ: 'VERİLEN CEZA AKIL ALACAK BİR ŞEY DEĞİL!..'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Doğan Holding'e verilen ağır vergi cezalarıyla ilgili olarak, "cezaların akıl almaz" olduğunu ifade etti.

Londra'da önümüzdeki ay gerçekleşecek olan G-20 Liderler Zirvesi öncesi, bu ülkelerin önde gelen özel sektör temsilcileri, TÜSİAD'ın muadili Confederation of British Industry (CBI) ve Başbakan Gordon Brown'un liderliğinde bir araya geldi. Toplantıda Başbakan Brown'un yanı sıra İngiliz hükümetinin ilgili bakanları da hazır bulundu. 10 Downing Sokağı, Başbakanlık binasında gerçekleşen zirveye Türk özel sektörünü temsilen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ katıldı.

Zirve sonrası İHA'nın sorularını yanıtlayan Yalçındağ ilk kez Doğan Holding'e Maliye Bakanlığı tarafından getirilen ağır vergi cezalarıyla ilgili görüşlerini açıkladı. Yalçındağ, "Bu akıl alacak bir şey değil. Tabii benim iki şapkam var, ama iki şapkamla da baktığımda, iş dünyasının lideri TÜSİAD olarak da baktığımda büyük bir haksızlık. Çünkü rapor incelendiğinde, teknik elemanların söylediği, 'Bunun böyle yorumlanması pek akıl alacak bir şey değil' şeklinde" dedi.

Zirve ile ilgili de yorumda bulunan Yalçındağ, G-20 iş zirvesinin genel anlamda çok olumlu geçtiğini ve tüm katılımcı ülkelerin içe kapanmak yerine, ortak hareket ederek kriz ile mücadele etme anlayışını benimsediğini kaydetti. Genel olarak tüm katılımcı ülkelerde korumacılık politikasından çok endişe duyduklarını belirten Yalçındağ, "Doğrusunu isterseniz bazı ülkelerin içe dönmekten bizden çok daha fazla korktuğunu gördüm. Çünkü bildiğiniz gibi birçok finansal sektör, bankalarını kurtarmak için devlet yardımı aldı. Dolayısıyla liberal ekonomi mi, karma ekonomi mi, nereye gidiyorlar endişeleri vardı. Zirvede ağrılıklı olarak bunlar konuşuldu" diye konuştu.


I. Dünya Savaşından sonra içe kapanan ülkeler, II. Dünya Savaşı sonrası oluşan IMF ve dünya bankasının ne kadar faydalı olduğu konularının konuşulduğunu belirten Yalçındağ, "Sanıyorum ki uluslararası kuruluşlara artık daha fazla görev düşecek hatta onların görev tanımlarında bir yenilenme bile olabilir" şeklinde konuştu.

G20 İş zirvesi, CBI ve İngiliz havayollarının da başkanı olan Martin Broughton'un başkanlığında geçekleşti.

Türkiye'nin yanı sıra Arjantin adına UIA Başkanı Dr. Juan Carlos Lascurain, Avustralya adına Australian Industry Group CEO'su Heather Ridout, Brezilya adına CNI Başkanı Carlos Mariani Bittencourt, Kanada adına Canadian Council Başkan Yardımcısı Paul Desmarais, Çin adına China Council of the Promotion of İnternational Trade Başkan Yardımcısı Yu Ping, Fransa adına MEDEF Başkanı Laurence Parisot, İtalya adına Italy's Confindustria Başkanı Emma Marcegaglia, Japonya adına Nippon Keidanren Başkanı Keikichi Honda, ABD adına Board of the US Chamber of Commerce Başkanı Donald J. Shepard gibi özel sektör temsilcileri zirvede hazır bulundu.
Global krize çözüm bulunması için gelişmiş yirmi ülkenin liderlerinden önce özel sektörün dev yirmi isminin bir araya geldiği zirvede, küresel ekonomik krizden çıkış ve kriz sonrası gelişmeler konusunda, kısa ve orta vadeli çözüm yolları konusunda ortak fikir birliğine varıldığına dair bir de deklarasyon yayınlandı.

Zirve sonrasında TÜSİAD'ın da üyesi olduğu Avrupa Özel Sektör Konfederasyonu (Büsinesseurope) ve diğer G20 ülkelerinin muadiil özel sektör kuruluşlarının, global manada iş dünyasının G20 ülkeleri ile olan ilişkilerini yakın takibe alacakları belirtildi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:04

İLGİLİ HABERLER