Yanlı ateşkes anlaşması çöktü, büyük savaş geliyor
ABD'li yetkililer Gazze anlaşmasının çöküşün eşiğinde olduğunu söylüyor
Müzakereciler, Hamas'ı köprü önerisini kabul etmeye ikna edebilmek için bu hafta Kahire'ye geri dönüyor.
‘Müzakere süreci çöküşün eşiğinde’
İki ABD'li ve iki İsrailli yetkiliye göre, Gazze'deki çatışmalara son vermeyi amaçlayan anlaşma çökmenin eşiğinde ve yerine geçebilecek net bir alternatif anlaşma da yok.
Yetkililer, ABD, İsrail, Mısır ve Katar tarafından Temmuz ayında birkaç hafta boyunca bir araya getirilen mevcut teklifin, hem Hamas hem de İsrail'in taleplerine göre uyarlanmış şartlar içerdiği için bugüne kadarki en güçlü anlaşma biçimi olduğunu söyledi. İsrail imzaladı, ancak Hamas kamuoyuna yaptığı açıklamalarda anlaşmayı kabul etmeyeceğini söylüyor.
Yetkililer, bu durumun ABD'li yetkilileri, Hamas ile İsrail arasında anlaşmazlıklar yaşanması ve çatışmaların sona erdirilmesi veya rehinelerin eve getirilmesi için net bir yol bulunmaması nedeniyle, bu önerinin de daha önceki önerilerde olduğu gibi başarısızlığa uğraması konusunda giderek daha fazla endişelendirdiğini söyledi.
Bu, ABD yetkililerinin kamuoyuna sunduklarından çok daha vahim bir değerlendirme. Hamas'ın anlaşmaya varması için aciliyet vurgusu yaparken, son günlerde her iki tarafın da imzalamasına her zamankinden daha yakın olduklarını tekrar tekrar söylediler.
Sadece birkaç hafta önce, Biden yönetimi yetkilileri iyimser hissediyordu. Hamas, önerilen anlaşmaya sıcak baktığını özel olarak işaret etmişti, dedi ABD'li yetkililerden biri. Beyaz Saray'daki bazıları kendinden emin olsa da, birçoğu artık grubun kamuoyundaki söyleminden bıkmış durumda ve Hamas'ın açıklamalarının sadece bir blöf mü, bir müzakere taktiği mi yoksa grubun anlaşmaya içtenlikle karşı mı olduğundan emin değiller.
Beyaz Saray'ın Orta Doğu konusunda kıdemli danışmanı Brett McGurk dahil olmak üzere müzakereciler, anlaşmanın ayrıntılarını netleştirmek için bu hafta Kahire'ye geri dönüyor. Hamas'ı ikna edemezlerse, seçenekleri tükenebilir ve bu da İsrail ile Hizbullah arasında şiddetin artması ve İsrail ile Tahran arasında doğrudan bir çatışma ihtimalini artırabilir.
"Sinwar'ın bu anlaşmayı isteyip istemediğini bilmiyoruz," dedi İsrail'in devam eden müzakerelerdeki duruşuna aşina olan yetkililerden biri. "Ancak anlaşmayı elde edemezsek İran'ın saldırması ve bunun tam teşekküllü bir çatışmaya dönüşmesi ihtimali var."
Bu hikayedeki yetkililere hassas diplomatik müzakereler hakkında özgürce konuşmaları için anonimlik hakkı verildi. Ulusal Güvenlik Konseyi ve Washington'daki İsrail büyükelçiliği yorum yapmayı reddetti.
ABD daha önce bir anlaşmaya yakın olduğunun sinyalini vermişti - önce ilkbaharda ve ardından Mayıs ayında Başkan Joe Biden'ın düzinelerce rehine ve yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasına izin verecek çok aşamalı bir anlaşmayı duyurmasıyla. Ancak her seferinde görüşmeler bozuldu ve İsrail ile Hamas, diğer tarafın tartışmaya veya kabul etmeye isteksiz olduğu yeni koşullar ekledi.
Haziran ayına kadar İsrail-Filistin işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Andrew Miller, "Sinwar'ın esasen kararlaştırılanları veto ettiğini veya iptal ettiğini gördük ve Netanyahu'nun ek koşullar eklediğini gördük," dedi. "Bir çıkmaza girmiş gibi görünüyor, ancak bir anlaşmaya varma olasılığı düşük olsa bile daha iyi bir strateji düşünmenin zor olduğu durumlardan biri."
Pazartesi günü Kudüs'te konuşan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, şu anda teklif edilen anlaşmayı ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için "muhtemelen en iyi, belki de son fırsat" olarak nitelendirdi.
Washington haftalardır anlaşmanın mevcut biçimini büyük bir başarı olarak övüyor ve İsrail ile Hamas arasındaki uzun süredir devam eden anlaşmazlıkları ortadan kaldırdığını söylüyor. Ve son günlerde, ABD yetkilileri iyimser olduklarını söylediler ve Biden 16 Ağustos'ta muhabirlere "hiç olmadığımız kadar yakınız" dedi.
Ancak perde arkasında yetkililer, Hamas'ın köprü önerisini hem özelde hem de kamuoyunda kabul etmesini sağlayacak bir yol bulmak için çabalıyorlar.
Hamas ile müzakere etmek, Doha'daki liderliğinin Gazze'deki üyeleriyle sık sık anlaşmazlık yaşaması veya onlarla etkili bir şekilde iletişim kurmakta zorlanması nedeniyle bilindiği üzere zordur. Hamas, ateşkes anlaşmalarına kendiliğinden onay vermeden önce kamuoyunda karşı çıkma geçmişine sahiptir ve ABD yetkilileri bu anlaşmada bunun hala gerçekleşebileceğini söylüyor.
Ancak Hamas ve İsrail, köprü teklifinin bazı şartları konusunda hâlâ fikir ayrılığına düşmüş durumda. ABD, bu şartları gazetecilere açıklamayı reddediyor.
Miller, nihai bir anlaşmaya varılmasının "hem Hamas'tan hem de İsrail'den ek bir hareketlilik gerektireceğini" savundu.
İsrailli bir yetkili, teklifin öncelikle Hamas'ın kalan rehineleri ve ölenlerin bedenlerini serbest bırakmasına odaklandığını söyledi. Ayrıca İsrail güçlerinin Gazze'den nasıl ve çekilip çekilmeyeceğiyle de ilgileniyor.
İsrail ve Hamas, bölgeden serbest bırakılacak rehinelerin sayısı konusunda anlaşamıyor. Biden'ın Mayıs ayında ortaya koyduğu orijinal anlaşma, düzinelerce kişinin serbest bırakılmasına izin verecek bir dil içeriyordu. Köprü teklifine hangi sayının dahil edildiği veya kaç tanesinin hala hayatta olduğu belirsiz.
Hem İsrail hem de Hamas, İsrail'in hem Mısır-Gazze sınırındaki bir kara parçası olan Philadelphi Koridoru'ndaki hem de Kuzey Gazze'ye giden ana yoldaki varlığı konusunda anlaşamıyor. İsrail, Hamas'ın Mısır üzerinden malları kaçak olarak içeri sokmasını ve güçlü mevzilerini yeniden konumlandırmasını engellemek için her iki yerdeki konumunu korumak istediğini söyledi.
Biden yetkilileri ayrıca İsrail ile Hamas arasında, Hizbullah ve IDF'nin giderek daha ölümcül ateş alışverişinde bulunduğu İsrail'in kuzey sınırında daha fazla tırmanışı önlemek için bir anlaşma yapmak istiyor. Çatışmalar iki ayrı İran destekli grupla ve tamamen farklı savaş alanlarıyla ilgili olsa da, bunlar birbirine derinden bağlı. Her birindeki olaylar genellikle diğerindeki çatışmanın gidişatını etkiliyor.
Biden yönetimi aylardır Gazze ve kuzey sınırıyla ilgili görüşmeleri farklı baş elçiler ve müzakereciler atayarak ayrı ayrı ele almaya çalışıyor. Ancak ABD yetkilileri, Gazze'de bir anlaşmaya varabilirlerse İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışma için bir çıkış yolu müzakere edebileceklerine giderek daha fazla inanıyor.
Her iki çatışma da devam ederse, haftalardır İsrail'e saldırmaya hazırlandığının sinyallerini veren Tahran'ın tehditlerini yerine getirmesi olasılığı artar. İsrail içinde büyük bir saldırı, Kudüs'ün görmezden gelmesi zor olacak ve devleti iki ülke arasında doğrudan bir çatışmaya hazırlayacaktır.
"Buradaki en büyük endişe açıkça bu ve 7 Ekim'den beri kaçınmaya çalıştığımız bir şey," dedi bir ABD yetkilisi. "Ancak Hamas bu öneriyi kabul etmezse bunun gerçekleşme şansı önemli ölçüde artar."
Güncellenme Tarihi : 21.8.2024 09:51