Gündem
  • 22.6.2022 11:04

Yargıtay müebbet hapse mahkum 66 askeri öğrenciyi tahliye etti

Yargıtay'dan 66 askeri öğrenciye tahliye kararı! Müebbet hapis cezası bozuldu…

Yargıtay, Sultanbeyli dosyasında müebbet hapis cezası verilen askeri öğrencilerin cezasını bozdu. Öğrencilerin aileleri Silivri Cezaevi önünden tahliye fotoğrafları paylaşmaya başladı.

Yargıtay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Sultanbeyli dosyası kapsamında tutuklanan ve müebbet hapis cezası verilen 66 askeri öğrenci hakkındaki kararı bozdu.

Gazete Duvar'ın haberine göre, İlk olarak öğrencilerden Furkan Çetinkaya'nın annesi Melek Çetinkaya Twitter'dan "Emin değilim ama oğlum tahliyeymiş. Görmeden inanmam" mesajı paylaşıp Silivri Cezaevi önüne gitti.

Ardından Avukat Cemil Çiçek, Twitter'dan "müebbet alan askeri öğrencilerin dosyasının Yargıtay tarafından bozulduğu bilgisi geldi" yazdı.

HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da "67 askeri öğrenci hakkındaki hukuksuz cezalar Yargıtay'da bozulmuş. Bozulacak tabi! Yıllardır askeri öğrenciler masumdur, boşuna zulmediyorsunuz diye boşuna mı haykırıyoruz. Annelerin, babaların gözü aydın, cezaevi önünde bekleyen @MelekCetk ile görüştüm Foto bekliyoruz :)" tweeti attı.

Bir süre sonra Melek Çetinkaya yine Twitter'dan cezaevi önünde, tahliye edilen oğluyla çekilmiş fotoğrafını yayınladı.

Avukat Ayça Çiçek de "Sayı 66, bildiğimiz kadarıyla 50 öğrenci hakkında tahliye yok şu an. Kararı görene kadar şimdilik aldıklarımıza sevineceğiz. Tahliye için Silivri'deyiz.." mesajı paylaştı.

AHaber Muhabiri Rüya Akkuş şu bilgileri verdi:

"DÜN AKŞAMDAN BERİ TAHLİYE EDİLİYORLAR"

Silivri cezaevinden askeri öğrenciler tek tek tahliye oluyor. Yargıtay'ın vermiş olduğu karar oldukça önemli. 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi, darbeye iştirak ettiği tespit edilenlerle birlikte askeri lise öğrencileri de tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Ardından, yargılamalar başlamış askeri lise öğrencileri de müebbet hapis cezası almıştı. Söz konusu öğrenciler, hava harp okulunda okuyan öğrenciler oldukları için kendilerinin de darbe girişimine iştirak ettikleri söylenerek anayasayı ihlal suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş. Ancak, tavır ve davranışları dikkate alınarak söz konusu ceza müebbet hapis cezasına çevrilmişti.

Bu sürecin, yerel mahkeme aşamasıydı, devamında önce istinaf ardından yargıtay süreçleri yaşandı. Yargıtay, dosyayı inceledi ve öğrencilerin darbe girişimine doğrudan iştirak etmediklerine karar vererek, haklarında verilen müebbet hapis cezasını bozdu. Hüküm bozulduğu için de askeri lise öğrencileri dün akşamdan beri tahliye ediliyor. Bu tahliyelerin de bugün içerisinde sonlanması bekleniyor.

Ceza hukukçusu Mehmet Fatih Önsöz ise; kararla ilgili AHaber canlı yayınında şu değerlendirmelerde bulundu:

"TÜRK MİLLETİNİN VİCDANINDA KIRAMAYACAKLAR"

2016 yılından beri devam eden bir yargılama süreci olduğunu görüyoruz. Bu davanın değerlendirme aşaması uzun. Burada, gerekçeli karara ulaşabilmiş değiliz. Orada daha net, hangi hukuki dayanaklarla bu kararın bozulduğu ve akabinde tahliyelerin gerçekleştiğini göreceğiz. Buradaki öğrencilerin genç ve cezanın gelecek hayatlarına etki etmesi adına yaşanabilecek olumsuzlukları engellemek için, bir tahliye kararı verildiğini görüyoruz. Ancak; Buradaki süreci şöyle değerlendirmek lazım. Askeri lisedeki öğrenciler darbe girişimine yüzde 100 katıldı mı katılmadı mı, dosyanın gerekçeli kararı elimizde olmadığı için bilemeyiz.

Ancak, o yılları geçmişiyle ele aldığımız takdirde mevcut durum açısından aslında askeri liselere giriş koşullarını sağlamak için de bu yapı (FETÖ) ile bir bağlantı olması gerektiği algısını Türk milletinin vicdanında kıramayacaktır diye düşünüyorum. Çünkü; normal vatandaşların FETÖ ile iltisaklı olmayan vatandaşların askeri liselerde öğrenci olarak devam edemediğini birçok tanık ve birçok askeri liseyi terk eden öğrenciler ile gördük. Askeri liseye girmenin koşullarından birinin de bir dönem için FETÖ üyesi ve iltisaklı olmak olduğu gerekliliği asla akıllardan çıkarılmamalıdır.

Güncellenme Tarihi : 22.6.2022 16:00

İLGİLİ HABERLER