Gündem
  • 21.7.2025 10:34

Yargıtay üç kez ‘boş ol diyen kocayı kusurlu saydı

KAYNAK : HÜRRİYET

Evlilik birliğinde ekonomik sorumluluklardan kaçmak boşanma sebebi sayılırken, eşin üçüncü kişiler huzurunda “boş ol” demesi de mahkemelerce kusurlu bulundu. Yargıtay’ın bu yeni yaklaşımı, boşanma davalarında kusur değerlendirmesinin kapsamını genişletiyor. Peki, evlilikte hangi sözlü ifadeler kusur sayılıyor? Üçüncü şahısların huzurunda söylenen sözler, boşanma sürecini nasıl etkiliyor? Bu karar, aile içi iletişimde ne gibi değişikliklere yol açabilir?

EVİN GİDERLERİNE DESTEK OLMAYINCA TAM KUSURLU BULUNDU

İlk karar Ankara’dan... Eşinden daha fazla maaş almasına rağmen evin hiçbir giderine katılmayan kadın, boşanma davasında ‘tam kusurlu’ bulundu. Kadının maaşıyla evlilik birliğinin giderlerine katkıda bulunmak yerine arsa aldığı, kripto para ve borsaya yatırım yaptığı belirlendi. Mahkeme, ekonomik sorumluluklardan kaçınmanın da evlilik birliğini temelinden sarsan bir davranış olduğuna hükmetti.

YENİ KARAR ŞAŞIRTTI: ÜÇ KEZ “BOŞ OL, BOŞ OL, BOŞ OL” DEMESİ KUSUR SAYILDI

İkinci ve şaşırtan karar ise Kırşehir’de görülen ve karşılıklı açılan boşanma davasında kayda geçti. Tarafların çeşitli kusurları olduğu tespit edilen dosyada, erkek eşin, tanıkların huzurunda eşine “boş ol, boş ol, boş ol” demesi kusur sayıldı.

İlk derece mahkemesinin boşanmaya karar vermesinin ardından hüküm istinaf edildi, istinaf başvurusu reddedildi ve dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, tanıklar önünde sarf edilen bu sözlerin kusurlu olduğuna hükmetti.

“Kararda belirleyici olan unsur, bu sözün eşe yönelik küçük düşürücü bir söylem olarak, üçüncü kişilerin huzurunda tekrarlanması” diyen Kılıç, “Bu tür davranışlar hem kişilik haklarını ihlal eder hem de evlilik birliğinin devamına dair güven ortamını yok eder. Salt sözün dini anlamı değil, niyet, bağlam ve tekrar niteliği de hukuki değerlendirmede belirleyici” ifadelerini kullandı.

 

Güncellenme Tarihi : 21.7.2025 10:48

İLGİLİ HABERLER