Yargıtay'dan çarpıcı ikinci el kararı...
Yargıtay, ikinci el oto alımında en büyük sorun olan konuda alıcıları üzecek bir karar verdi.
Yargıtay 15. Ceza Dairesi, ikinci el oto alımında en büyük sorun olan "kilometreyle oynama" konusunda alıcıları üzecek bir karar verdi.
Araba alım satım işi yapan sanık O.Ö, 2004 model Ford Fiesta marka aracı satarken aracın 87 bin kilometrede olduğunu söyledi ve göstergesinde oynama yaparak gerçek kilometresini gizledi. Ancak alıcı sonradan arıza yapan aracı servise götürdüğünde aracın gerçekte 150 bin kilometrede olduğunu anladı ve satıcı hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık, satıcı hakkında dolandırıcılık suçundan dava açtı. Buna rağmen Ankara 27. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın beraatine karar verdi. Alıcının bu kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay'a geldi. Yargıtay 15. Ceza Dairesi mahkemenin kararını onarken "eylemin hukuki ihtilaf mahiyetinde olduğu anlaşıldığından unsurları itibariyle oluşmayan dolandırıcılık suçundan verilen beraat kararında bir isabetsizlik görülmemiştir" gerekçesini dile getirdi.
Kararda, alıcıları kandırmaya ve aracı gerçekte ettiğinden daha pahalı satmaya yönelik eylemin neden dolandırıcılık olmadığı ise şöyle açıklanmaya çalışıldı:
Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.
DOLANDIRICILIK, USTACA OLMALI!
Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır. Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, fiille olan ilişkisi, mağdurun durumu, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır."
ALICILAR FARKI İSTEYEBİLİR
Yargıtay'ın bu kararına göre kilometresini düşürerek araç satanlar ceza almayacak. Bu durumda alıcılar için geriye tek yol kaldı. Kilometrenin düşürüldüğü ortaya çıktığında alıcı, aracın piyasa değerinin üzerinde ödediği kısmı satıcıdan hukuk davası yoluyla isteyebiliyor.
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 09:54