YAŞ MAĞDURLARI TASARI İLE HÜSRANA UĞRADI
YAŞ mağdurları tarafından yapılan yazılı açıklamada, yasal düzenlemenin, ihraç edilenlerin mağduriyetlerinin tam anlamıyla giderilebilmesi için TBMM Genel Kurulu'nda ele alınmadan önce bazı düzeltme ve ilavelere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
Açıklamada, nelerin düzeltilmesi ve değiştirilmesi gerektiği maddeler halinde açıklandı. Mağdurların haklarını eksiksiz alabilmeleri için bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek Kanun Tasarısı'na yönelik değişiklik önerileri Genel Kurul'da bir önerge haline getirilmek üzere AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ'a teslim edildi.
YAŞ mağdurlarının yapılmasını istedikleri değişiklikler şunlar:
"1. Hükümet meseleyi TSK mağdurlarına bazı haklar verilmesi şeklinde ele almaktadır, oysa bu yaklaşım şekli mağdurları derinden yaralamaktadır. Zira, mağdurlar öncelikle ilişiklerinin kesilmesi işleminin meşru olup olmadığının incelenmesini eğer gerçekten haklı nedenler ile ilişikleri kesilmiş ise kendileri hakkında hiçbir işlem yapılmaması ve hatta gerekirse ceza da verilmesini talep etmektedir. Ancak, ilişiklerinin kesilmesinin haklı olmayan nedenlerle yapıldığının anlaşılması halinde kendilerine "bazı" haklar bahşedilmesini değil, haksız yere ilişiklerinin kesilmesi sonucunda meydana gelen bütün mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasını talep etmektedir. Bunun dışında bir yaklaşım ve özellikle bütçe imkanları "bahane edilerek" bazı haklarının verilmemesi mağdurları derinden yaralamaktadır.
2. Mağdurlar adına açıklama yapan Av. Dr. Ahmet T. Keşli, "Yıllardır mağdur arkadaşlarımızın haklarına kavuşmalarının mücadelesini veriyorduk, ancak hazırlanan tasarı bütün mağdur arkadaşlarımızı hayal kırıklığına uğratmıştır. Bununla birlikte, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 'bu arkadaşlarımızın mağduriyetlerini giderin' şeklinde talimat vermiş olması bizi bir derece ümitlendirdi. Fakat, 'Suçluluk ve disiplinsizlikleri kamu hizmetinden ihraç cezası verilmeyi gerektiren kesinleşmiş yargı kararı ile belgelenmeyenlerin müracaatları kabul edilir ve haklarındaki ilişik kesme işlemi bütün hukuki sonuçları ile kaldırılır.' Hükmü kanunda yer almazsa gerek komisyonda ve gerekse bu kanunun uygulanmasında mağduriyet devam edecektir. Zira 'bu maddenin Kanuna eklenmesi "atılmış" statüsünü ortadan kaldırarak iade-i itibarlarının yapılması' sonucunu doğuracaktır ki mağdurların taleplerinin merkezinde de iade-i itibar yer almaktadır. Hukukumuzdan "atılmış" statüsünü çıkartmadan ülkemiz bu ayıptan kurtulamayacaktır. Oysa, TBMM Milli Savunma komisyonundan geçmiş ve bu hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülecek metin ile "atılmış" statüsü Kanuni bir statü haline getirilmekte ve bu "atılmış" personele bazı haklar bahşedilmektedir. Bu durum başta YAŞ mağdurları olmak üzere tüm TSKzedeleri derinden rencide etmektedir. Bütün mağdurlar hukukumuzdan bu statünün kaldırılmasını talep etmektedir ki, bunun da tek yolu açıkça Kanuna 'haklarındaki ilişik kesme işlemi bütün hukuki sonuçları ile kaldırılır' ifadesinin eklenmesidir" şeklinde beyanda bulunmuştur.
3. Halen "atılmış" statüsünde bulunan mağdurlar ilişiklerinin kesildiği tarihten Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen sürelerdeki tüm özlük hakları ferileri ile birlikte güncellenerek kendilerine iade edilmesi gerektiğini ısrarla beyan ve talep ediyorlar.
4. Zaten atılmış ve maddi olarak büyük sıkıntılar çekmiş ve çekmekte olan bu kitlenin bir de SGK ve/veya OYAK'a toplu ödeme yapmak kaydıyla SGK ve OYAK haklarından yararlandırılmasının öngörülmesi kamu vicdanını zedelemektedir. Zira bu durumda olan kişilerin bu haklardan yararlanabilmesi için yüzbinlerce lira PEŞİN para ödemesi fiziken imkansızdır. Hükümet, bu şahıslara ödeyemeyeceği kadar ağır bir mali yük getirmiş olmaktadır. Bu yanlışın "ilişiği kesilmiş personelin SGK ve OYAK primlerini kusurlu olarak ilişik kesen kurumca ödemesi" suretiyle düzeltilmesi lazımdır. Aksi halde Kanun ile verilmiş bu hakkın ağır mali yükümlülükleri yerine getirmesi mümkün olmayan YAŞ mağdurlarınca kullanılması mümkün olamayacaktır.
5. Kamuda görev almak isteyenlerin eski görevlerine -askerlik mesleğine- dönmelerine izin verilmemesi mağdurları rencide etmektedir.
6. YAŞ'ta veya askeri öğrenci iken ilişiği kesilen personelin çoğundan bir de 15 yıllık mecburi hizmetini tamamlamadan atıldığı için MSB tarafından çok yüklü miktarlarda tazminatlar alınmıştır. Şimdi bu tazminatların güncel değerler üzerinden iade edilmemesi halinde ciddi mağduriyetler doğmaktadır. Örneğin, yıllar önce atılınca bir ev satıp bu parayı ödeyen kişilere şimdi 6.000 Sayılı Kanun Kapsamında 500-600 TL gibi komik rakamlar iade edilmektedir. Bu nedenle de tahsil edilmiş tazminatların, yargılama masrafı ve vekalet ücretleri ile birlikte, personel ve amortisman dahil, güncel bedelleri üzerinden iade edilmesi ve derdest davaların da bu şekilde işlemden kaldırılması gereklidir. İdare personel ve amortisman giderini ödemediği takdirde tahsil ettiği paraların yarısına el koymuş olacaktır.
7. Bu kişilere, intibak sonrasındaki statülerine göre emekli kimlik kartı verilmeli ve bu kişiler emekli Türk Silâhlı Kuvvetleri mensuplarına tanınan sosyal ve özlük (yeşil pasaport, silah taşıma ve sair) haklardan genel hükümlere göre yararlanmaları sağlanmadıkça haklarının iadesi mümkün olmamaktadır.
8. Bu kişilerin, OYAK ödenekleri ve ferileri ilişiklerinin kesildiği kurum tarafından yatırılmalı ve intibaklarının yapıldığı rütbe ve kıdem üzerinden emsalleri ile eşit OYAK haklarından yararlandırılmalıdır. İlişiği kesildikten sonra birikmiş OYAK aidatlarını çekmiş bulunanların OYAK aidatları ferileri ile birlikte ilişiklerini kesen kurumları tarafından ödenerek OYAK üyeliğinden doğan haklardan, intibaklarının yapıldığı rütbe ve kıdem üzerinden aynı şartlar altında yararlandırılmalıdır".