MERVE BİLDİRİCİ
İSTANBUL - Sağlıklı bir hayat için spor yapmanın şart olduğunu belirten Acıbadem Hastanesi Kadıköy Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Güven, doğru yaşta doğru sporu seçmenin çok önemli olduğunu söyledi.
Son yıllarda jogging yapanların, yüzenlerin ve tenis oynayanların sayısının hızla arttığını ifade eden Güven, spor seçiminin doğru yapılması gerektiğini ve spor seçimi yaparken üzerinde durulması gereken faktörlerin önemli olduğunu vurguladı.
Sporun sadece yetişkinler için değil, çocuklar için de yararlı olduğunu, ancak, gerçek faydayı sağlamanın yolunun uygun yaşta doğru spor dalını tercih etmekten geçtiğini kaydeden Prof. Dr. Osman Güven, ''Aksi takdirde 3 yaşında boksa başlayan oğlunuzun, hayatta gerçekten nakavt olması kaçınılmaz bir son. Henüz 2 yaşında olan oğlunuzu ilkokula yazdıramıyorsunuz değil mi? Zeka ve beden gelişimine uygun olarak 6 yaşında okula başlaması uygun. İşte tıpkı bunun gibi, spora yöneltmeniz için de doğru zamanı beklemeniz şart. Kemik gelişimi yeterince sağlanmadan binicilik, karate, boks gibi sporları yaptırmanız ona faydadan çok zarar getirir. Ancak, daha küçük yaşlarda onu en uygun spor dalına yönlendirmeniz, gelişimi açısından inanılmaz yararlı'' dedi.
Küçük çocuklara temel sporlar yaptırılması gerektiğinin de altını çizen Prof. Dr. Güven, ''Örneğin halter, boks ve diğer dövüş sporlarına başlama yaşı geç olmalıdır. 12-13 yaşından sonra başlamalıdır. Ancak bu zamana kadar çocuk atletizm dalları, jimnastik gibi temel sporlar yapmalıdır. Yüzme ve basketbol en erken başlanabilecek sporlardır'' şeklinde konuştu.
GENÇLER İÇİN SPOR
''Spor yaparken de genç olmak avantajlı'' diyerek konuşmasına devam eden Osman Güven, ''Gençlere bütün sporlar serbest. Ancak spor seçerken bazı noktalara dikkat etmeleri koşuluyla. Gencin kendi kişilik yapısını ve sosyal yapısını düşünmesinde yarar var. Paylaşmayı seven, sosyal olmayı ve kalabalık gruplar içinde olmayı seven gençler takım sporlarını, buna karşın daha içine kapanık veya yalnızlığı seven yapıdaki gençler ise bireysel sporları seçmeli. Dikkat edilecek diğer önemli bir husus ise ailenin ekonomik durumu. Maalesef ülkemizde gençlere sağlanan spor bursları olanağı çok kısıtlı. Bu nedenle sosyo-ekonomik olarak düşük düzeyli ailelerden gelen gençler, pahalı spor malzemelerinin ve spor yapılacak pahalı mekanların gerektiği spor türlerini seçememektedirler. Örneğin, kayak, tenis, golf gibi'' diyerek, gençlerin hangi sporları yapması gerektiği konusuna ışık tuttu.
Düşük sosyo-ekonomik düzeyli ailelerin çocuklarının, ilerde çok para kazanmayı düşünen gençlerin, popüler ve ilerde profesyonel olarak yüksek ücretler kazanabilecekleri futbol, basketbol gibi sporları tercih ettiğini de vurgulayan Güven, ekonomik sorun yoksa golf, tenis, kayak gibi sporları tercih etmenin de son derece yararlı olduğunu belirtti. Güven ayrıca, bu tarz sporların diğer faydalarının ise ileride iş ve sosyal hayatta diyalog sağlamada çok kullanılan sporlar olması ve sosyal haz sağlamaları olduğunu vurguladı.
40'INDAN SONRA SPOR
''40 yaş üzerinde genellikle sosyal ortamlarda yapılabilecek olan sporları seçmek gerekiyor'' diyen Prof. Dr. Güven, sözlerine şöyle devam etti:
''Golf ve tenis en iyi örnekler. Bunun dışında jogging, yüzme, trekking, bisiklet ve yürüyüş gibi sporları da tercih etmekte yarar var. 40 yaşın üzerinde spor yapacak kişilerin önce 'fit' yani spora uygun bir fizik yapıya sahip olmaları şart. Bu amaçla 'fitnes' salonlarına gitmek son derece faydalı. Bu şekilde önce fazla kilolar atılıp, kaslar ve eklemler uygun güce geldikten sonra diğer sporlara geçmek daha doğru. Bu yaş grubunda spor yapılırsa haftada en az 3 gün spor yapılmalı ve her aktiviteden önce mutlaka ısınma ve germeler ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde spor yaralanmaları kaçınılmaz olur. Hafta sonu sporculuğu tehlikelidir. Bütün hafta durup, hafta sonunda bir gün aşırı yüklenme yapılırsa adaleler ve refleksler hazır olmadığı için kolay sakatlanma olur. Ayrıca kalp yeterli hazırlanamadığı için, ani kalp sorunları yaşanabilir. Örneğin, aylarca hiç spor yapamayıp, kayak mevsimi geldi diyerek hemen kaymaya başlanırsa ciddi kırık, çıkık, bağ ve adale kopmaları oluşabilir. Ancak spora başlamadan önce donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurarak, spora engel bir durumunun olmadığından emin olmak gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.''
UYGUN SPOR
Herkesin istediği spor dalını seçmekte serbest olduğunu, ancak dikkat edilmesi gereken faktörlerin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Osman Güven, bu etkenleri şu ana başlıklar altında topladı:
''Yaş: Her yaşa göre değişik sporlar yapmak gerekiyor.
Vücut yapısı: Kişinin spora uygun fizik yapıda olup olmaması veya hangi spor türlerine uygun olduğunun bilinmesi önemli. Daha önceki spor geçmişi ve genel sağlık durumu seçeceği spor dalını belirtiyor.
Kendine güven, vücudu ve organları kullanma yetenekleri, bireysel spor veya takım sporları seçiminde sosyal yetenekler önemli, sportmenlik ve ahlak, fiziksel aktivitelerden hoşlanma eğlenme ve maliyet.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:33