Medya
  • 6.12.2021 19:51

Yerli yazarlar 2021’e damga vurdu

2021’in son günlerine girerken kitabevi vitrinlerini süsleyen Türk yazarlarının son eserleri oldukça kaliteli ve okunmaya değer öykülerle birlikte geliyor.

Fütüristler bu yüzyıl için pek çok farklı tahminde bulundu fakat 2020 ve 2021 yıllarında tüm dünyanın yaşadığı kaosu hiç kimse öngöremedi. Pandemi, global krizler, aşı protestoları, uzaktan eğitim ve evden çalışma gibi pek çok gelişme son yılları unutulmaz kılarken tüm dünya benzersiz bir değişimin eşiğine geldi. Peki bu dönemde hem eski güzel günleri hatırlatan hem de insanların yüzünü bir nebze de olsa güldüren iyi gelişmeler olmadı mı? Tabii ki oldu, özellikle de edebiyat alanında. Türk edebiyatının dünyaca takip edilen ve uzun süredir suskun olan pek çok usta ismi, yeni eserlerini bu yıl arka arkaya yayımladı ve küresel krizin depresif etkilerini bir miktar hafifletti.

ORHAN PAMUK’TAN DÜNÜ BUGÜNE TAŞIYAN ROMAN: VEBA GECELERİ

2021 yılının Mart ayında, Orhan Pamuk okurları derin bir “oh” çekti. Pamuk’un yıllardır beklenen ancak defalarca ertelendiği için bir türlü okuyucunun karşısına çıkamayan yeni eseri Veba Geceleri, Mart ayının son günlerinde görücüye çıktı. Pamuk’un çalışmalarını heyecanla takip eden okurlar için Veba Geceleri’nin önemi bir hayli fazla. Ünlü yazarın 30 yılı aşkın süredir aklında olduğunu söylediği ve yazım çalışmaları yaklaşık 4,5 yıl süren eser, 2016’daki Kırmızı Saçlı Kadın’dan bu yana yayımlanan ilk Orhan Pamuk romanı oldu. Nobel ödüllü tek Türk yazar olan Orhan Pamuk’un yeni eseri, Sultan II. Abdülhamid döneminde, Minger isimli bir hayali adada geçiyor. Eserin konusu ise günümüze göndermeler yapmıyor değil. Roman, adada gerçekleşen veba pandemisinin toplumun farklı kesimleri üzerindeki etkisini mercek altına alıyor.

YERALTININ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞ: ZAMİR

Türk yeraltı edebiyatı denince aklınıza ilk olarak hangi isimler geliyor? Sıkı bir yeraltı okuruysanız, ilk ismin “Hakan Günday” olma ihtimali bir hayli fazla. Kinyas ve Kayra’dan bu yana geniş kitleleri kendisine hayran bırakan Hakan Günday da yıllar süren suskunluğunu 2021’de bozdu ve Zamir isimli romanını okuyucuların beğenisine sundu. Son olarak 2013 yılında Daha adlı romanını okuyucusuyla buluşturan Günday, aradan geçen yıllarda öykü, film senaryosu, dizi senaryosu, çizgi roman gibi farklı türlerde çok sayıda eser kaleme almıştı. Yeni bir milenyuma girmek üzereyken dünyadaki savaşları durdurmakla görevli olan Zamir’in sıra dışı hikayesini konu edinen roman, şimdiden Günday’ın kariyerindeki önemli adımlar arasında kabul ediliyor ve okurlardan yoğun ilgi görüyor.

BULMACA GİBİ BİR CİNAYET ROMANI: KAYIP TANRILAR ÜLKESİ

Eserleri 20’den fazla dile çevrilen ve 80’den fazla ülkede ilgiyle takip edilen Ahmet Ümit, şüphesiz ki Türk polisiye edebiyatının dev bir yazarı. Türünün en başarılı ve en üretken isimleri arasında yer alan Ahmet Ümit de merakla beklenen son eseri Kayıp Tanrılar Ülkesi’ni 2021 yılında okuyucularıyla buluşturdu. Son olarak 2019 yılında Aşkımız Eski Bir Roman isimli eseriyle polisiyeseverlerin beğenisini kazanan Ahmet Ümit, yeni romanında uluslararası arenaya açılıyor ve öyküsünü Berlin’den başlatıp Bergama’ya kadar sürüklüyor. Bergama Antik Kenti’nin Berlin’deki Pergamon Müzesi’ne taşınan eşsiz eserlerinden yola çıkan, geçmişin mitlerinden beslenen ve bugünün suç anlayışına ışık tutan eser, iddialı kurgusu ve yüksek temposuyla Türk edebiyatının 2021 yılındaki önemli kazanımları arasında gösteriliyor.

BARIŞIN OZANINDAN YENİ BİR DESTAN: BALIKÇI VE OĞLU

Bu yıl bir iyi haber de Zülfü Livaneli’den geldi. Besteleri, romanları ve filmleriyle dünya genelinde hatırı sayılır bir takipçi kitlesi bulunan Livaneli, yılın ikinci yarısında Balıkçı ve Oğlu isimli romanını yayınlayarak sevenlerini heyecanlandırdı. Yazarın 2017’de yayımlanan Huzursuzluk adlı eserinden sonraki ilk romanı olan Balıkçı ve Oğlu, Ege balıkçılarını merkezine alıyor ve göçmenlik meselesine eğiliyor. Hümanist yaklaşımı ve evrensel değerlere yaptığı atıflarla yediden yetmişe tüm edebiyat tutkunlarının hayranlığını kazanan Livaneli, alışılmış çizgisini yeni romanında da sürdürüyor ve insan olmanın anlamını bir kez daha sorgulamaya açıyor.

MURAT MENTEŞ’İN SON DİLEMMASI: FİNK

Dublörün Dilemması, Ruhi Mücerret, Korkma Ben Varım, Antika Titanik gibi müthiş romanlarıyla tanıyıp sevdiğimiz ve her kitabında olaydan çok anlatım becerisini öne çıkardığı için her yeni eserini iple çektiğimiz Murat Menteş’in yeni romanı birkaç gün önce piyasaya çıktı. Fink isimli romanın kapağı “bu romanda yaşananlar gerçek olmasaydı onları uyduramazdım” şeklinde bir iddia ortaya atıyor ve roman boyunca okurlar neyin gerçek neyin kurmaca olduğunu anlamaya çalışıyor. Küresel markaların reklam yüzü ve Yakuza’ların hedefi olan top model Goku Sky nam-ı diğer Göksenin Yıldırım’ın inanılması güç maceraları, cümle mekaniğine gözle görülür rötuşlar yapmış bir Murat Menteş anlatımıyla bileşince ortaya lezzetli bir eser çıkmış.

ARALIK AYINI ROMANLA DOLU DOLU YAŞAMAK

2021 yılında başka yazarlarımız da yeni kitaplarıyla okuyucunun karşısına çıktı. Örneğin Latife Tekin, Elif Şafak, Özen Yula gibi çok güçlü isimler bu listede öne çıkanlar arasında yer alıyor. Yani okunacak çok değerli yeni kitaplar var ve bu kitapları hem kitapçılardan, hem de internetten (hatta e-kitap formatında bile) kolayca bulmak mümkün.

Öte yandan aynı bütçeye daha fazla kitap sığdırmak isteyenler, D&R, İnkılap, İdefix, Kitapyurdu, Kidega, Pandora, Remzi gibi 24 saat açık online mağazalardan yapacakları alışverişlere özel indirimkodu.com üzerinden indirim kodu alarak fiyatları daha da ucuzlatabilirler. Zubizu.com ve Hopi kampanyaları da aynı şekilde muhtelif zamanlarda kullanıldığında kişiye özel fiyat avantajları sağlayabilir.

Para değil sorun zaman bulabilmek” diyenler ise, sadece ve sadece metroda veya otobüste işe gidip gelirken geçen süreleri değerlendirerek günde yarım saat geliş, yarım saat gidiş hesabıyla ayda tam 1 gün boş vakit yaratabilir. Yani kitap okumak şart; ayrıca okumamak için artık hiçbir bahanemiz yok.

Güncellenme Tarihi : 6.12.2021 19:53

İLGİLİ HABERLER