Dünya
  • 6.8.2024 14:29

Yetkililer, Irak'taki üsse düzenlenen saldırıda ABD personelinin yaralandığını söyledi

WASHINGTON, 5 Ağustos (Reuters) - ABD'li yetkililer, Reuters'a Pazartesi günü Irak'taki bir askeri üsse düzenlenen saldırıda en az beş ABD personelinin yaralandığını söyledi. Bu gelişme, Ortadoğu'nun geçen hafta Hamas ve Hizbullah militan gruplarının üst düzey üyelerinin öldürülmesinin ardından İran ve müttefiklerinin olası yeni bir saldırı dalgasına hazırlandığını gösteriyor.

Batı Irak'taki el Esad hava üssüne iki Katyusha roketi atıldı, iki Irak güvenlik kaynağı söyledi. Bir Irak güvenlik kaynağı roketlerin üssün içine düştüğünü söyledi. Saldırının İran'ın Hamas liderinin öldürülmesi nedeniyle misilleme yapma tehditleriyle bağlantılı olup olmadığı belirsiz.

Reuters'a isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD'li yetkililer, yaralı Amerikalılardan birinin ağır yaralı olduğunu söyledi. Can kaybı sayısının ilk raporlara dayandığını ve hala değişebileceğini söylediler.

Yetkililerden biri, "Üs personeli saldırı sonrası hasar tespiti yapıyor" dedi.

Filistinli İslamcı grup Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniyeh, geçen hafta İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğradı . Bu saldırı, İran'ın İsrail'e intikam tehditleri yöneltmesine neden oldu. İran, cinayetten İsrail'i sorumlu tuttu ancak İsrail sorumluluğu üstlenmedi.

Geçtiğimiz hafta İsrail'in Beyrut'ta düzenlediği saldırıda Lübnan Hizbullahı'nın üst düzey askeri komutanı Fuad Şükr'ü öldürmesiyle birlikte, Gazze'deki çatışmanın daha geniş bir Ortadoğu savaşına dönüştüğü yönündeki endişeler arttı.

İran, Haniye suikastında ABD'nin sorumluluğu olduğunu, çünkü ABD'nin İsrail'e destek verdiğini söyledi.

Pentagon'un açıklamasına göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, pazartesi günü yaptıkları telefon görüşmesinde, saldırının "tehlikeli bir tırmanış" olduğu konusunda anlaştılar.

ABD geçen hafta Irak'ta, ABD'li yetkililerin militanların insansız hava araçları fırlatmaya hazırlandığını ve ABD ve koalisyon güçlerine tehdit oluşturduğunu söylediği kişilere yönelik bir saldırı düzenledi.

ABD, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de süren savaşın devam ettiği bir dönemde Filistinli militan grubun üst düzey isimlerinin öldürülmesinin ardından iki gün önce Tahran'da Haniye'nin öldürülmesinin ardından İran'ın verdiği yanıtın yerine getirilip getirilmeyeceğini yakından izliyor.

 

Pentagon, İran ve müttefikleri Hamas ile Hizbullah'ın tehditleri sonrası Washington'ın savunmasını güçlendirme çabaları kapsamında Orta Doğu'ya ilave savaş uçakları ve donanma savaş gemileri konuşlandıracağını duyurdu.

Hem ABD hem de İran'ın nadir müttefiki olan Irak, 2.500 ABD askerine ev sahipliği yapıyor ve güvenlik güçleriyle bağlantılı İran destekli milislere sahip. Ekim ayında İsrail-Hamas savaşı patlak verdiğinden beri artan misilleme saldırılarına tanık oldu.

Irak kaynakları, Irak'ın ABD öncülüğündeki askeri koalisyondaki askerlerin Eylül ayında çekilmeye başlamasını ve koalisyonun çalışmalarının Eylül 2025'e kadar resmen sona ermesini istediğini, bazı ABD güçlerinin yeni müzakerelerle danışman sıfatıyla ülkede kalmaya devam edeceğini söyledi.

Bağdat, 7 Ekim'den bu yana onlarca kez ABD güçlerine ve komşu Suriye'ye saldıran İran destekli silahlı grupları kontrol altına almakta zorlanıyor.

Irak Başbakanı Muhammed Şii es-Sudani, Pazar günü ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile görüştü.

Iraklı bir yetkili, Blinken'ın Sudani'den, geçen hafta Hamas liderinin öldürülmesiyle sonuçlanan İsrail saldırısına İran'ın vereceği tepkiyi yumuşatması için yardım etmesini istediğini söyledi.

ABD Merkez Komutanlığı başkanı ABD Ordusu Generali Michael "Erik" Kurilla şu anda Orta Doğu'da. ABD yetkililerinden biri, Kurilla'nın İsrail'e yönelik bir İran saldırısı durumunda koordinasyon sağlamak için müttefiklerle görüştüğünü söyledi.


 

Güncellenme Tarihi : 6.8.2024 14:38

İLGİLİ HABERLER