YILDIRIM: KYOTO PROTOKOLÜNE TARAF OLMAMANIN BİR ANLAMI YOK
ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Kyoto Protokolüne Türkiye'nin taraf olmamasının bir anlamı yok. Çünkü, geleceğimizi kurtarmak buna bağlı...'' dedi.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Konya Ovasındaki kuraklık ve sulama sorunlarıyla ilgili gündemdışı konuşmasında, kuraklıktan en fazla etkilenen illerin başında Konya'nın geldiğini belirterek, ''Konya Ovası çölleşiyor. Bu nedenle gerekli kaynak temin edilerek Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı bir an önce hayata geçirilmelidir. Bölgedeki barajlar bir an önce bitirilmeli. Köylüye çiftçiye kulak vermek için telekulak yapmaya ihtiyaç yok. Buradan masal anlatmayı ve palavra sıkmayı da bir kenara bırakın'' diye konuştu.
Hükümet adına konuşmaya yanıt veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Hükümet olarak Kyoto Protokolüne taraf olmaya karar verdiklerini hatırlatarak, bununla ilgili düzenlemenin yakında Meclise geleceğini söyledi.
Kyoto Protokolüne Türkiye'nin taraf olduğuna işaret eden Yıldırım, ''Kyoto Protokolüne Türkiye'nin taraf olmamasının bir anlamı yok. Çünkü, geleceğimizi kurtarmak buna bağlı. Dünyada kişi başına ortalama 11 kilo olan gaz emisyonu, Türkiye'de 4 kilonun altındadır. ABD'de ise 22 kilo ile rekor seviyededir. O yüzden çevreyi en çok kirleten ülkeler, endüstrileri gelişmiş olanlardır. Daha fazla sorumluluk da onlara aittir'' dedi.
Konya'da kuraklık yaşandığının doğru olduğunu belirten Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanlığının kuraklıkta Konya'yı pilot bölge olarak seçtiğini kaydetti. Yıldırım, DSİ tarafından 2007 yılında başlatılan yeraltı suyu tespit çalışmalarının tamamlandığını, bölgede 12 Mayıs itibariyle 27 bin 140 ruhsatlı kuyu dahil olmak üzere 92 bin 990 kuyu tespitinin yapıldığını ve bunların 90 bin 824'ünün coğrafi bilgi sistemine işlendiğini anlattı.
Yıldırım, ''Bütün bunlardan ortaya çıkan sonuç; Konya ilinin tarıma elverişli arazi miktarı, mevcut su kaynaklarıyla sulanabilecek arazi miktarının 3 katıdır. Dolayısıyla kaynaklar yetersizdir. Mevcut su kaynaklarından azami ölçüde yararlanmak için seçilecek ürünlerin tercihi, sulama yöntemleri önemlidir. Açık sulama hem buharlaşmak suretiyle su kaybına yol açıyor hem de tuzlanmayı artırıyor. Damlama, damıtma usulü sulamaya geçme kararı alınmıştır'' diye konuştu.