Bilim
  • 9.3.2007 10:52

YOUTUBE SANSÜRÜNDE DÜNYANIN DİLİNE DÜŞTÜK

Fanatik bir Yunan tarafından Atatürk ve Türk Bayrağı’na hakaret içeren bazı görüntülerin yayınlanmasının ardından, dünyanın en büyük video paylaşım sitesi olan YouTube’un Türkiye’de mahkeme kararıyla erişime kapatılması dünya basınında geniş yankı buldu. “Türkiye ile Yunanistan arasında sanal bir savaş yaşandığını” yazan İngiliz ve Amerikan basını, bu kararı “ifade özgürlüğüne bir darbe” şeklinde yorumlayarak, olayın Türkiye’nin AB sürecinde sorun yaratabileceğini öne sürdü. Yasakla ilgili olarak Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Konuyla ilgili gelişmelerin yakından incelendiği” ifade edildi.

Birçok saygın basın kuruluşunun da bulunduğu gazete, ajans ve internet sitesinde, Türkiye’deki YouTube yasağıyla ilgili olarak sadece dün yayınlanan haberlerin sayısı 460’ı buldu. Bunların çoğunluğunda da karar yönelik eleştiriler göze çarptı.

Biz görmezken hakaret yağdı
Türkiye’deki yasak nedeniyle Telekom’dan bağlananlar YouTube’da giremezken, sınırlarımız dışındaki internet kullanıcıları için sonuna kadar açık olan video paylaşım sitesinde Atatürk, Türkiye ve Türk Bayrağı’na yönelik hakaretler içeren onlarca videonun adeta ’reyting patlaması’ yaptığı görüldü. Erişimin Türkiye’de de açık olduğu dünyanın en büyük arama motoru Google’da ise “Türk” kelimesiyle birlikte bir hakaret kelimesi girildiğinde 1.5 milyondan fazla internet sayfası karşımıza çıkabiliyor.

Avustralya sadece okulda yasakladı
YouTube krizi yaşayan tek ülke Türkiye değil... Avustralya’nın Victoria eyaletinde 17 yaşında bir kızın, bir grup serseri tarafından yolda taciz edildiği görüntüler YouTube’da yayınlanınca eyalet yönetimi de kendi önlemini aldı. Ancak gençleri kötü etkileyebileceğini düşündüğü bu görüntüleri bütün eyalet çapında yasaklamak yerine sadece devlet okullarında YouTube’a yasak getirdi. Yasak kapsamı dışında kalan özel okulların büyük bölümü ise, bu tür yasaklara tamamen karşı olduklarını belirterek “Biz özgür ifadeyi ve bu tür sitelere sınırsız girişi savunuyoruz” diyerek öğrencilere sınırsız YouTube erişimi sağladı.

“Yasak işe yaramaz”
İnternetin kurucularından biri olan Dr. Vint Cerf ise internette ya da sokakta işlenen benzer suçların, okullarda YouTube’a yasak uygulayarak azaltılamayacağını söyledi. Cerf “YouTube’a yasak işe yaramaz. En önemli şey eğitim, bilinç ve sosyal sorumluluktur. Gençler artık teknolojiyle o kadar ilgili ki ne yapar ne eder YouTube’a başka yerlerden bağlanır” dedi.

NE DEDİLER?
GÜNDE 100 milyon videonun izlendiği YouTube’a yasak koyulmasıyla ilgili olarak dünya basınında şu haberler yayımlandı:

LOS ANGELES TIMES: YouTube’a erişimin engellenmesi temel bir sorun gibi görünmemesine karşın Türkiye’de ifade özgürlüğü konusu “patlamaya hazır” durumda. Türkiye’de Türklüğe ve Atatürk’e hakaret etmek büyük bir suç.

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE: Youtube yasağı Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yeni bir ifade özgürlüğü gerilimine yol açacak. AB yetkililerine göre YouTube yasağı, Türkiye karşıtlarının elindeki kozları güçlendirdi.

FINANCIAL TIMES: Türk hükümeti 301’inci maddeyi değiştireceğini söylüyor. Ancak dünyanın en büyük video paylaşım sitesi YouTube’a getirilen yasak, bunun pek de kolay olmadığını gösteriyor.

THE TELEGRAPH: Türkiye’deki sert yasal düzenlemeler ifade özgürlüğünü kısıtlıyor ve Avrupa Birliği süreciyle çelişiyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 21:11

İLGİLİ HABERLER