Ekonomi
  • 21.7.2012 14:17

Yozgat'ta uranyum çıkmadan dedikodusu çıktı

Madencilik firmasının Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Sabri Duransoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yozgat’ta uranyum madeni rezervini tespit etmek için 40’ın üzerinde sondaj çalışması gerçekleştirdiklerini belirterek yaptıkları sondaj çalışmalarında bölgede 7 bin 600 ton rezerv olduğunu ortaya çıkardıklarını söyledi.

Köyde uranyum arama çalışmaları yaparken sık sık köylüleri de bilgilendirmeye çalıştıklarını anlatan Duransoy, çıkarılan söylentiler nedeniyle çalışmaları yaparken sıkıntı çektiklerini de vurguladı.

Henüz uranyum tespit çalışmalarının sürdüğünü, köylülerin tarlasında bir metre ile 3 metre arasında çalışmalar yapıldığını hatırlatan Duransoy, araştırma çalışmalarında verdikleri zarar için tarla sahiplerine 100 ile bin 200 lira arasında ödeme yaptıklarını kaydetti.

Köylülerin milyon dolarlık uranyumu hemen her tarlada olduğunu sandıklarını vurgulayan Duransoy, ”Tarlalarda buğday, arpa, mercimek gibi hangi ürün varsa metrekare hesabından ne kadar zarar veriyorsak ödeme yapıyoruz. Bu paraları tarlayı işleyen kişiye veriyoruz. Tarlasına araştırma yaptıklarımıza da işaret bayrağı dikiyoruz. Ayrıca tarlasında kaç delik delindiyse de delik başına 100 lira ödüyoruz. Her tarlada uranyum çıkmıyor. Çıkan tarla sahiplerine de kamulaştırma parası ödenecek” dedi.

-Köylüler zengin olmak için biraz sabretmeli -

Ödenen ücretlerin köylülerce az bulunduğunu ancak bu paraların sadece araştırma çalışması için ödendiğini hatırlatan Duransoy, şöyle devam etti: ”Uranyum henüz çıkmış değil. Yaptığımız iş araştırma sondajı. Her araştırma sondajı yapılan yerden de uranyum çıkmıyor. Numuneleri ve izinleri aldıktan sonra da tarlalar istimlak edilecek. Tarlaların değeri kamulaştırma sonrası verilecek. Hızlı trenin geçiş güzergahında, köylüye ne katkı sağlanmışsa uranyumun katkısı da ondan aşağı olmayacak.” Sondajlara bir süre ara verdiklerini, biçerdöverlerin tarladan çıkmasının ardından 60 sondaj yapmayı planladıklarını vurgulayan Duransoy, köylünün şikayetlerini de dikkate alarak hasat sonrası arama çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi.

Yıllarca uranyum madeninin o bölgede saklı kaldığını ilk defa kendilerinin çıkaracağını anlatan Duransoy, ”Belli noktalarda kaynaklar tespit edilmiş ama çıkartılamamış. İlk defa biz çıkartacağız. 3 yıl sonra tesis de kurarak bu uranyumları çıkırmaya başlayacağız. Türkiye için büyük bir zenginlik kaynağı olacak” dedi.

Köylülerden araştırma çalışmalarına destek olmalarını isteyen Duransoy, henüz parasal beklentiye girmemelerini, zengin olmak için biraz sabretmelerini istediklerini kaydetti.

Bölgede yapılan çalışmanın dünyanın dikkatini çeken bir çalışma olduğunu vurgulayan Duransoy, şöyle konuştu: ”Köylülerimizin zenginlik hayalleri fazla. Şu ana kadar firma olarak herhangi bir kazanç sağlanmış değiliz. Tesis kurulmadan uranyum paraya dönüşmez. Köylümüzün yüzü ileride gülecek. Dedikodulara kulak asmamak lazım. Büyük projelerin dedikodusu da büyük oluyor.” Köylülerin sulara uranyum bulaşması nedeniyle hastalıkların arttığı yönündeki iddiaları üzerine suda inceleme yaptırdıklarını ancak her hangi bir olumsuz sonuca rastlanmadığını anlatan Duransoy, ”Orada binlerce yıldır uranyum vardı. O toprağın üzerinde yetişen ekinden yapılan unu yemişiz. Hayvanlar altında uranyum olan otlardan yemiş ancak etkilenmemiş. Maalesef çalışmalar başladıktan sonra da söylenti ve dedikodular da arttı” diye konuştu.

-Suyumuz yapılan analiz sonrası temiz çıktı-

Mehmetbeyli köyünden Ali Salman, firmanın köyde yaptığı araştırma sonrası kuyu başı 50–60 lira ödediğini anlattı. Kendilerine verilen paranın çok az olduğunu vurgulayan Salman, ”Uranyumun gramının 100 dolar olduğu söyleniyor. Para az ama millet bilmediğinden alıyor” dedi.

Uranyum nedeniyle suda bulaşıcı hastalık olduğu söylentisi çıktığını anlatan Salman, ”Madenciler su analizi yaptırdılar. Temiz çıkmıştı. Ancak köy halkı tekrar analiz yapılmasını istedi. Bu sefer de muhtar Yozgat ve Ankara’da analiz yaptırdı. Su temiz çıktı, şu an da bir sakınca yok” diye konuştu.

Köylülerden Uğur Doğan ise arazinin belli bölgelerinde uranyum numuneleri alındığını belirterek, uranyum işletildikten sonra köylülere önemli düzeyde katkısı olacağını belirtti. Kendisinin zenginlik hayali olmadığını ancak, uranyumla birlikte refah sefiyelerinin yükseleceğini anlatan Doğan, köylülerin ister istemez köy kahvehanesinde uranyum sohbeti açmadan gitmediğini kaydetti.

Doğan, köyde sık sık söylenti çıktığını ancak firmanın köylüyü bilgilendirmeye çalıştığını aktardı.
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER