Yaşam
  • 7.7.2024 00:23

Yunanistan’da evlilik yaşı uzadı

Yunanistan’da evlilik yaşı uzadı

Veriler, Batı ile Doğu arasında ilginç bir ayrımı ortaya çıkardı; Batı Avrupa'daki çiftlerle karşılaştırıldığında hem erkekler hem de kadınlar ilk kez ortalama daha genç yaşta evlenmeyi tercih ediyor

Avrupa Birliği'nin istatistik kuruluşu Eurostat'a göre Yunan erkekleri ortalama 32,4 yaşında ilk kez evleniyor, Yunan kadınları ise 30,9 yaşında evleniyor.

Veriler, Avrupa'da ortalama ilk evlilik yaşının son yıllarda önemli ölçüde arttığını ortaya koydu. Avrupa Birliği'nde ortalama ilk evlenme yaşı kadınlarda yaklaşık 30,7, erkeklerde ise 33,1'dir.

Bulgular aynı zamanda Batı ile Doğu arasında ilginç bir ayrım olduğunu da gösterdi; Batı Avrupa'daki çiftlerle karşılaştırıldığında Batı'daki hem erkek hem de kadınlar ilk kez ortalama daha genç yaşta evlenmeyi tercih ediyor.

Hemen hemen her Batı Avrupa ülkesinde erkekler yerleşmeye karar verdiklerinde 30 yaşın üzerindedir. İsveç (37,5), İspanya (36,9), Norveç (36,9) ve Fransa'da (36,0) ortalama yaş 36'nın üzerindedir.

Aynı durum kadınlar için de geçerli gibi görünüyor; çoğu Batı Avrupa ülkesinde olduğu gibi, ilk kez evlendiklerinde kadınlar 30 yaşın üzerinde veya 30'a yakındır. İsveç (34,8), İspanya (34,7) ve Norveç'te (34,1) ortalama yaş 34'ün üzerindedir.

Doğu Avrupa ülkelerinde ise durum farklıdır; çünkü kadınlar daha genç yaşlarda ilk kez evlenmektedir: Ukrayna (24,9), Beyaz Rusya (25,1), Türkiye (25,2) ve Kuzey Makedonya (26,6).

Benzer bir tablo Doğu Avrupa'daki erkeklerde de görülüyor: Belarus (27,5), Türkiye, Ukrayna (28,0) ve Kuzey Makedonya (29,5). Avrupa'da erkeklerin ortalama ilk evlenme yaşının 30'un altında olduğu tek ülke bunlar.

Avrupa'da ortalama evlenme yaşındaki artış, çeşitli sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlerin yanı sıra Eğitim ve Kariyer; Ekonomik Bağımsızlık; evlilik olmadan birlikte yaşamanın kabulüne ilişkin sosyal normlarda bir değişiklik; istikrar ve olgunluk; finansal ve zihinsel olarak daha istikrarlı hissedene kadar evliliği ertelemeyi daha fazla tercih etme; ve yaşam beklentisinde artış.

Güncellenme Tarihi : 7.7.2024 00:29

İLGİLİ HABERLER